Прясно или не? Как да разпознаем качественото месо на пазара
В навечерието на коледните и новогодишните празници на българския пазар ще има достатъчно свинско месо родно производство. Това увери изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите в България Димитър Михайлов, като подчерта, че тази година секторът отчита рекордни резултати.
По данни на Министерството на земеделието и храните се очаква производството на свине и свинско месо у нас да достигне около 92 хиляди тона, което е най-високото ниво за последните 20 години. За потребителите това означава не само наличие на достатъчни количества, но и по-ниски цени. За производителите обаче ситуацията е по-сложна, тъй като много от тях в момента работят под себестойност.
Основната причина за спада в цените е разпространението на африканската чума по свинете в Испания, който е най-големият производител в Европейския съюз. Ограниченията за износ към Китай оставят значителни количества месо на европейския пазар, което води до поевтиняване и в България.
Що се отнася до произхода, експертите уверяват, че прясното месо за директна консумация в търговската мрежа е основно българско. Вносното свинско се използва предимно в месопреработвателната промишленост и идва най-често от Испания, Германия, Франция и Нидерландия, като тази година се отчита и по-голям внос от Дания, Полша и Италия заради по-ниските цени.
На този фон най-важният въпрос за потребителите остава как да разпознаят прясното месо. Според Димитър Михайлов основните признаци са няколко. Цветът трябва да бъде от бледорозов до червен, без сиви или тъмни петна. Мирисът трябва да е свеж и неутрален, без кисели или неприятни нотки. Повърхността на месото не бива да е лепкава или влажна, а при натиск с пръст то трябва да възвръща формата си.
Спазването на тези прости правила може да помогне на потребителите да направят информиран избор и да сложат на празничната си трапеза качествено и най-важното безопасно месо.
Добави Коментар