Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Бърза млечна баклава готова за 30 минути

Ключови думи: баклава, рецепта, десерт

Млечната баклава е едно от най-нежните изкушения в турската кухня. За разлика от класическата рецепта, където корите се заливат само със захарен сироп, тук основният акцент пада върху прясното мляко. То превръща десерта в нещо средно между баклава и крем – сочен, пухкав и невероятно ароматен.

Рецептата води началото си от османските дворци, където майстор-сладкарите обогатявали традиционните десерти с по-нежни и кремообразни елементи.

Необходими продукти (За около 12 порции)

Продукт Количество

Фини кори за баклава 500 г

Разтопено масло 200 г

Смлени орехи или шамфъстък 150 г

Прясно мляко 500 мл

Захар 300 г

Ванилия 1 пакетче

Лимонов сок 1 с.л.

Съвет: Изберете плоска тава, която задържа сиропа, за да бъде поет равномерно от баклавата.

Как да приготвим съвършената млечна баклава

1. Подреждане на корите

Намажете тавата с разтопено масло.

Поставете първата кора, намажете с масло, сложете следващата – и повтаряйте процеса до половината пакет кори.

Поръсете орехите (или шамфъстъка) равномерно върху средния слой.

Подредете останалите кори, като всяка отново се намазва с масло.

2. Нарязване и печене

Разрежете баклавата на ромбове или правоъгълници.

Печете на 180°C за около 30 минути, докато повърхността стане златиста и хрупкава.

3. Млечният сироп – сърцето на рецептата

Загрейте прясното мляко заедно със захарта.

Разбърквайте до пълното разтваряне на захарта.

Добавете ванилията и лимоновия сок.

Свалете от котлона преди кипване, за да остане сиропът копринен и ароматен.

4. Заливане и финал

Залейте леко охладената баклава с топлия сироп. Уверете се, че сиропът достига до всеки слой.

Оставете десерта да почине и да се напои напълно.

Тайните за перфектна баклава

Подреждайте внимателно корите.

Печете на умерена температура (180°C).

Не допускайте млечният сироп да заври.

Оставете достатъчно време за напояване.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
„Клечка кибрит“ на дует Paradox не гори, а пламти на върха на БНТ2 Песента на Симона и Диана от Бургас е на път да влезе в новогодишният епизод на националната телевизия като хит на декември  Кристиано Роналдо и разбитото Ferrari - инцидентът, който може да промени всичко Катастрофата стана преди 17 години
Мис Андреа „надебеляла“ за една нощ Според екипа на певицата, снимката е грубо фалшифицирана с фотошоп от анонимен профил, за да предизвика сензация Кой поръча Митко Маймуняка и защо убийството още не е разкрито Атентатът през 2002 г. поставя началото на края на ВИС-2
Цял регион е пред екокатастрофа, голям язовир е на път да пресъхне Настоящото състояние, при което в него има по-малко от 1.5 милиона кубика вода, е най-ниското от десетилетия насам Спортно училище „Юрий Гагарин“ отличи своите шампиони за 2025 г. За първи път бяха градени и ученици от прогимназиален етап
Вечеряйте между 17 и 19 ч. през зимата, за да сте здрави Ако искате да имате достатъчно енергия през зимата и успешно да се справите с вирусите, внимавайте не само какво ядете, но и кога, предупреждават диетолози Ромина скъса с русото: Вече е фатална брюнетка Ромина Тасевска изненада всички с рязка и смела промяна, която мигновено привлече вниманието в социалните мрежи
Важна новина за тези, които планират да направят инвестиции в имоти След Нова година лихвеният процент на Европейската централна банка ще важи и за България, като част от еврозоната Общински съветник от СДС стана председател на БСП - Видин Общинската конференция на БСП в града избра Трифонов за нов председател на видинската структура на БСП
Откриха паметник на Левски в Италия На вълнуваща церемония на площад „Сан Паоло“ в италианския град Монца бе открит барелеф на Васил Левски Уникално представление отбелязва 100 години на Георги Парцалев Спектакъл, памет и нови технологии в чест на годишнината на големия актьор