Забраняват ли растителните бургери? ЕС в решаващи преговори
Дебатът за наименованията на растителните алтернативи се превърна в една от най-наблюдаваните теми в Европейския парламент, след като през октомври евродепутатите подкрепиха ограничение върху използването на термини като „бургер“, „наденица“ и „пържола“ за продукти без животинско месо. Днес започват официални преговори между Европарламента и държавите членки, които трябва да решат окончателно дали тази забрана ще стане европейски стандарт.
Инициатор на мярката е евродепутатът Селин Имарт, която твърди, че използването на традиционни месни обозначения върху растителни храни води до „объркване“ и „обезценяване на труда на фермерите“. Тя подчертава, че никой не забранява растителните продукти, а спорът е само за имената.
Германия, която е най-големият пазар за растителни алтернативи в ЕС, се противопоставя категорично. Веригите Lidl и Aldi предупреждават, че забраната ще обърка потребителите повече, отколкото ще ги защити, и ще доведе до спад в продажбите. Според тях термините вече са се наложили в масовия език и са „напълно познати“ за купувачите.
Интересно е, че в спора се включи и сър Пол Маккартни, който открито защити растителните бургери, въпреки че Великобритания вече е извън ЕС. Според него европейските решения имат глобален ефект и не трябва да подкопават усилията за намаляване на екологичния отпечатък от животновъдството.
Във Франция фермерските организации настояват, че растителните алтернативи „размиват границите“ и използват месни обозначения за маркетинг. Франция дори въведе национална забрана през 2024 г., но тя беше отменена от Държавния съвет след решение на Съда на ЕС, което даде нов живот на дискусията на европейско ниво.
Политическият фон също е различен - след изборите през 2024 г. десницата и крайната десница заеха доминиращи позиции в Европейския парламент и публично подкрепят фермерските искания. Въпреки това лидерът на групата ЕНП Манфред Вебер заяви, че забраната „не е приоритет“ и че „потребителите не са глупави“.
Природозащитните организации предупреждават, че под натиска на месното лоби Европа рискува да даде крачка назад в усилията за здравословно и устойчиво хранене — особено в момент, когато пазарът на растителни продукти набира историческа скорост.
Каквото и решение да вземе ЕС, то ще се отрази не само на етикетите, а на цялата хранителна индустрия — от начина, по който производителите рекламират продуктите си, до възприятието на потребителите за това какво е „месо“ и какво е алтернатива.
Добави Коментар