Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Гъбите - неочакваният щит срещу рак, деменция и висок холестерол

Ключови думи: гъбите, лек, рак, когниктивни проблеми, здравето

Гъбите отдавна присъстват в българската трапеза заради своя богат вкус и аромат, но съвременната наука добавя още по-сериозни аргументи в тяхна полза. Освен че са нискокалорични и с минимално съдържание на сол, те се превръщат в един от най-мощните природни съюзници за поддържане на добро здраве.

Наскоро публикуван анализ на 17 научни изследвания показва, че ежедневният прием на едва 18 грама гъби - приблизително две средни гъби – може да намали риска от развитие на рак с впечатляващите 45%. Ефектът се дължи на ерготионеина - рядък антиоксидант, срещащ се основно в гъбите. Той защитава клетките от увреждане и намалява възпалителните процеси, което прави продукта истинска „суперхрана“.

Но ползите не спират дотук. Гъбите са идеална алтернатива за хора, които ограничават солта - една цяла чаша бели гъби съдържа само пет милиграма натрий. Въпреки това придават толкова богат вкус на ястията, че в редица рецепти могат да заместят половината от месото, без да се жертва вкуса. Това намалява и количеството на солта в порцията с около 25%.

Консумацията на гъби е свързвана и с по-добро мозъчно здраве. Изследване от Националния университет на Сингапур установява, че хора, които ядат повече от две чаши гъби седмично, имат 50% по-нисък риск от леко когнитивно увреждане - състояние, което често предхожда деменция и Алцхаймер. Учените посочват именно ерготионеина като ключов фактор за този защитен ефект.

Гъбите са и единственият растителен източник на витамин D, който е особено важен през зимните месеци. Под негово влияние тялото усвоява по-ефективно калция, укрепва костите и подкрепя имунната система. Шийтаке и майтаке са сред най-богатите на този витамин видове.

Полизахаридите в гъбите са вид въглехидрати, които не се разграждат в стомаха, но достигат дебелото черво непроменени и служат като храна за полезните бактерии в микробиома. Това подобрява храносмилането, метаболизма и дори влияе на настроението.

Допълнителен плюс е наличието на селен и витамин B6, които подпомагат имунитета, образуването на кръвни клетки и синтеза на ДНК.

Всичко това превръща гъбите от обикновен продукт в мощен инструмент за превенция на болести и поддържане на здравето. Една малка порция дневно може да бъде разликата между рисков фактор и естествена защита и то вкусна, лесна и достъпна.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Бургазлия призна за афера в Руен, съпругата му го разкри Връзка, започнала на работа, се превръща в бурен роман с тежки последици Как да запазим паметта си с възрастта - съвети срещу когнитивен спад и деменция Учените все още не знаят със сигурност защо паметта намалява с възрастта, но имат няколко теории за това как да се намали този риск
Какво правеше тази чаша на масата на Мария Цънцарова Вместо традиционните с логото на медията, днес сутринта тя беше поставила пред себе си чаша с надпис Time to make real change (Време е да направим истинска промяна) 20 години любов: Как случайната среща на Мат Деймън и Лусиана Баросо се превърна в най-стабилния брак в Холивуд Вижте тази вълнуваща история 
Това са тайните синове на Путин Путин яростно пази в тайна предполагаемите си деца и ги държи в изолация - от страх, че може да бъдат убити Въвеждат нови правила по кафетата в Турция Наскоро допълнителните такси, добавени към сметките в много кафенета и ресторанти, особено в Истанбул, предизвикаха критики от гражданите
Почина известна писателка С разбито сърце съобщаваме за кончината тази сутрин на нашата скъпа Софи (известна още като Мади, известна още като Мама) Не съм терорист, оплака се германският принц Хайнрих XIII Ройс Принцът отрече да е членувал или ръководил терористична организация
Защо пъстървата е една от най-полезните риби на трапезата ни Пъстървата е лека, вкусна и богата на ключови хранителни вещества – истинска супер храна в чинията Пробив: Комета може да е донесла живот на Земята! Учени откриха уникални градивни елементи Междузвездната комета 3I/ATLAS има безпрецедентни нива на метанол и циановодород, ключови за ДНК и РНК
Учени с плашеща информация за ледник в Антарктида Става дума за най-бързото свиване на сухоземен ледник, регистрирано някога Бургас се включи в антиправителствения протест Все още няма изявен говорител, който да застане пред множеството