Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Зелка гигант в Бургаско счупи рекорда на България (ВИДЕО)

Гордият производител Николай - роден в Украйна бесарабски българин, живущ в поморийското село Гълъбец - дойде в редакцията на Флагман, за да потвърдим и ние, че зеленчукът действително си тежи на мястото
Ключови думи: зелка гигант, 14 кг, най-голямата, с. Гълъбец,

Зеленчук гигант от поморийското село Гълъбец счупи рекорда за най-голяма зелка в България. Производителят - 51-годишният Николай Маринов от украинското с. Криничное в Одеска област - дори не е опитвал да подобри рекорда, досега държан от Ибрахим Карагьозов от с. Ряховците, който беше 11 килограма и 800 грама. Той пристигна в редакцията на Флагман, за да документираме ние автономно първото официално претегляне на зеленчука. 

Електрически и механичен кантар бяха категорични - зелката на Николай тежи 14.13 кг. Това означава, че дори и да извадим от теглото торбата, в която тя беше поставена, то тя е с над 2 килограма повече от досегашната най-голяма за страната.

Диаметърът на зелката е почти 40 см, а височината ѝ - около 39 см. Сортът на зеленчука е най-разпространеният в България -"Кьосе".

Документирането на огромния зеленчук може да видите във видеото тук:

Бесарабски българин кандидатства с грамадна зелка за рекорд на България

Николай Маринов е роден в Украйна. Пристига със семейството си в България преди близо 4 години - при старта на военния конфликт в родината му. Купува си къща в поморийското село Гълъбец преди около 3 години и от тогава живее там. Той е завършил висшето си образование Одеския икономически университет, но очаквано не това е допринесло за настоящия рекорд.

"Израстнал съм на село и цял живот гледах родителите, бабите и дядовците как се грижат за земята. Така научих занаята и вече от години следвам онези съвети, които узнах като дете", казва Николай. Той е съзрял потенциала на реколтата си още при разсада през май. Бързо разбрал, че "кьосето" не е единственият зеленчук, който достига гигантски размери в неговата градина - имал и огромни домати.

Според Николай, тайната за голямото зеле се крие в няколко неща, но на първо място е почвата, в която е растял зеленчукът - тя не е била обработвана с години, което позволява на солите и полезните вещества да бъдат по-активни и подхранващи.

Освен това Николай пръска зарзавата си с пепел от изгорени и направени на прах стволове на слънчогледи. Това предпазва растенията от различни вредители и съдържа много калий. 

А какво следва оттук нататък с впечатляващата зелка? Отговорът е повече от ясен - Николай ще се превърне в кисело зеле по бесарабска рецепта. Ето я и нея:

Необходими продукти:

Зеле 

Малко моркови 

Сол  на вкус

Начин на приготвяне:

Вместо да се реже, зелето се стърже на едро ренде или със специален инструмент, с който се настъргва и морковът.

Добавяте малко сол и започвате леко да го мачкате с ръце зелето и морковите, докато пуснат сок и омекнат.

Прехвърлете сместа в бидон, като притискате плътно, за да излезе въздухът.

Всеки ден “бучкайте” (притискайте) леко съдържанието, за да се освободи натрупалият се въздух и да протече правилно ферментацията.

Когато зелето е готово, полейте с малко олио и се получава свежа, естествено ферментирала и много ароматна бесарабска салатка.

4
Коментара по темата
4.
Картони Стопкапаро
26.11.2025 16:57:23
Махнете ги тия зелки, излизайте всички на улицата, че Боко в този момент прави кражбата на века.
3.
Бай Юлий Лазер
26.11.2025 16:56:40
Гордостта на нацията баце.

Едно време тука управляваха истински лидери и хората тук бяха най-богатите на планетата - говора разбира се за Римската империя.

А днес селяка се кефи на някаква зелка. Загубил всичко цивилизовано, седи и чака да дойде да го "оправи" някакъв червен източен диктатор и да го спаси от някакви гейове, които вижда като заплаха от всеки ъгъл - сигурно да не го нае**т, кой знае.

Пропаднал народ робски. Къде ви замина достойнството?
2.
Николай
26.11.2025 16:46:57
Стига слага таъ мръсна зелка на тая хубаа чиста маса на флагманя бре. Николай айде за никулден за шарана със зеле да я наготвиш. За шести!
1.
Ало, Враца?
26.11.2025 16:39:36
С почва от Чернобил и баба знае. Да се провери зелката за радиация! Щом е българин няма значение откъде е, ще има някаква мушингия.
  Добави Коментар
Всеки път впечатлявам гостите с този ефектен десерт - трицветна шоколадова панакота Приготвя се изненадващо лесно Официално: Парламентът освобождава зоната за паркиране пред „Св. Александър Невски“ Решението влиза в сила от 1 декември 2025 г.
Не дръжте тези неща под леглото Важно е да знаете, че не всички вещи могат да се прибират там Задържаха жената и счетоводителя на Ивелин Михайлов Той подчерта, че според него партията не може да бъде обвързвана с разследването като организация
Досега имаха трудна година, но ще отключат кралски късмет в последния месец на 2025 г. Време е те да заемат трона и да се насладят на кралския статус, който заслужават Митов награди с по 400 лева всички полицаи и служители на МВР за Коледа Без тези пари ще останат само отстранените и тези, които са имали наказания през тази година
Тунелът „Шипка" най-после тръгва - държавата заобиколи капана на Тома Белев Строителното разрешение за подхода от Габрово отключва проекта, блокиран години наред заради спорния план за управление на парк „Българка“  Ако имате тези симптоми, незабавно отидете при ендокринолог 8 признака, че щитовидната ви жлеза не работи правилно
Карлос Насар рискува да загуби 500 000 лева, ако не подпише договора до 5 декември Организаторите съобщиха, че той няма как да присъства, въпреки че според публикации в социалните мрежи олимпийският ни шампион е бил в английската столица След смъртта на Чарли, Ерика Кърк се молела да е бременна Тя съветва младите жени да не отлагат създаването на семейство
Това е най-точната рецепта за любимите фунийки от детството Този сладкиш изисква малко повече време за подготовка на тестото, но резултатът си заслужава всяка минута Бързат с покупка на имоти преди еврото Цените продължават да нарастват, а причините за това са много