Зелка гигант в Бургаско счупи рекорда на България (ВИДЕО)
Зеленчук гигант от поморийското село Гълъбец счупи рекорда за най-голяма зелка в България. Производителят - 51-годишният Николай Маринов от украинското с. Криничное в Одеска област - дори не е опитвал да подобри рекорда, досега държан от Ибрахим Карагьозов от с. Ряховците, който беше 11 килограма и 800 грама. Той пристигна в редакцията на Флагман, за да документираме ние автономно първото официално претегляне на зеленчука.
Електрически и механичен кантар бяха категорични - зелката на Николай тежи 14.13 кг. Това означава, че дори и да извадим от теглото торбата, в която тя беше поставена, то тя е с над 2 килограма повече от досегашната най-голяма за страната.
Диаметърът на зелката е почти 40 см, а височината ѝ - около 39 см. Сортът на зеленчука е най-разпространеният в България -"Кьосе".
Документирането на огромния зеленчук може да видите във видеото тук:
Бесарабски българин кандидатства с грамадна зелка за рекорд на България
Николай Маринов е роден в Украйна. Пристига със семейството си в България преди близо 4 години - при старта на военния конфликт в родината му. Купува си къща в поморийското село Гълъбец преди около 3 години и от тогава живее там. Той е завършил висшето си образование Одеския икономически университет, но очаквано не това е допринесло за настоящия рекорд.
"Израстнал съм на село и цял живот гледах родителите, бабите и дядовците как се грижат за земята. Така научих занаята и вече от години следвам онези съвети, които узнах като дете", казва Николай. Той е съзрял потенциала на реколтата си още при разсада през май. Бързо разбрал, че "кьосето" не е единственият зеленчук, който достига гигантски размери в неговата градина - имал и огромни домати.
Според Николай, тайната за голямото зеле се крие в няколко неща, но на първо място е почвата, в която е растял зеленчукът - тя не е била обработвана с години, което позволява на солите и полезните вещества да бъдат по-активни и подхранващи.
Освен това Николай пръска зарзавата си с пепел от изгорени и направени на прах стволове на слънчогледи. Това предпазва растенията от различни вредители и съдържа много калий.
А какво следва оттук нататък с впечатляващата зелка? Отговорът е повече от ясен - Николай ще се превърне в кисело зеле по бесарабска рецепта. Ето я и нея:
Необходими продукти:
Зеле
Малко моркови
Сол на вкус
Начин на приготвяне:
Вместо да се реже, зелето се стърже на едро ренде или със специален инструмент, с който се настъргва и морковът.
Добавяте малко сол и започвате леко да го мачкате с ръце зелето и морковите, докато пуснат сок и омекнат.
Прехвърлете сместа в бидон, като притискате плътно, за да излезе въздухът.
Всеки ден “бучкайте” (притискайте) леко съдържанието, за да се освободи натрупалият се въздух и да протече правилно ферментацията.
Когато зелето е готово, полейте с малко олио и се получава свежа, естествено ферментирала и много ароматна бесарабска салатка.
Едно време тука управляваха истински лидери и хората тук бяха най-богатите на планетата - говора разбира се за Римската империя.
А днес селяка се кефи на някаква зелка. Загубил всичко цивилизовано, седи и чака да дойде да го "оправи" някакъв червен източен диктатор и да го спаси от някакви гейове, които вижда като заплаха от всеки ъгъл - сигурно да не го нае**т, кой знае.
Пропаднал народ робски. Къде ви замина достойнството?