Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Имате само едно яйце, но ви се яде сладко? Направете тези експресни понички с нежен крем

Ключови думи: понички, рецепта, флагман

Имате само едно яйце, а ви се хапва нещо сладко, топло и неустоимо? Тази рецепта е вашето спасение! Забравете за дългото втасване на поничките. Тези златни, пържени сладки с ароматен лимонов крем стават невероятно бързо и са перфектният десерт, когато времето ви притиска.

Резултатът са меки, въздушни хапки с изненадваща кремообразна среда. Ето как да си ги приготвите стъпка по стъпка.

Необходими Продукти
Рецептата е разделена на две части: меко  тесто и нежен, кадифен крем за пълнеж.

За мекото тесто:
1 бр. яйце (на стайна температура)
125 г кисело  мляко
2 с.л. захар
10 г (1 пакетче) ванилова захар
½ ч.л. сол
50 мл слънчогледово олио
Настъргана кора от 1/2 лимон
2 с.л. лимонов сок
380 г брашно (приблизително)
10 г (1 пакетче) бакпулвер
За лимоновия крем (Плънка):
150 мл прясно мляко
2 с.л. захар
2 с.л. нишесте (царевично или пшенично)
10 г (1 пакетче) ванилова захар
Настъргана кора от 1/2 лимон
40 мл прясно изцеден лимонов сок
1 ч.л. краве масло
За финал:

Олио за пържене
Кристална или  пудра захар за овалване
Начин на приготвяне (Стъпка по стъпка)
Стъпка 1: Замесване на тестото
В дълбока купа разбийте леко с телена бъркалка яйцето, киселото мляко, двата вида захар и солта.
Добавете настърганата лимонова кора, лимоновия сок и олиото. Разбъркайте отново до пълно комбиниране на течните съставки.
Пресейте брашното заедно с бакпулвера. Започнете да ги добавяте на части към течната смес, като първо бъркате с бъркалката (или шпатула), а след това преминете към месене с ръце.
Месете, докато получите меко, гладко и нелепнещо тесто. Не добавяйте излишно брашно, за да останат сладките пухкави.
Оформете тестото на топка, поставете го в чиста купа и го покрийте с кърпа. Оставете го да „си почине“ за 15 минути на стайна температура.
Стъпка 2: Приготвяне на крема (докато тестото почива)
В малка тенджерка смесете прясното мляко, захарта, нишестето, ваниловата захар и настърганата лимонова кора. Разбъркайте добре, преди да го сложите на котлона, за да се разтвори нишестето.
Поставете на среден огън и бъркайте непрекъснато. Сместа ще започне да се сгъстява бързо.
Щом кремът се сгъсти (като пудинг), свалете го веднага от котлона.
Добавете лимоновия сок и бучката масло. Разбъркайте енергично, докато маслото се разтопи и кремът стане гладък.
Оставете крема да се охлади леко, докато оформяте сладките.
Стъпка 3: Оформяне на сладките
Вземете отпочиналото тесто и го преместете върху леко набрашнена повърхност. Оформете го на фитил (руло).
Разделете рулото на 11 равни части и от всяка оформете гладка топка.
Вземете една топка и с точилка я разточете на малка, тънка кръгла кора (с диаметър около 10-12 см).
С четка или с пръст намажете краищата на кората със студена вода. Това е много важно, за да се залепят добре.
В центъра на кората поставете около една чаена лъжичка от леко охладения крем.
Прегънете кората на две (като полумесец), за да покриете плънката. Притиснете добре краищата с пръсти.
По желание: За по-красив и сигурен ръб, можете да изрежете излишното тесто с нож за пица или да притиснете краищата с вилица, за да ги „запечатате“.
Повторете процедурата с останалите топки тесто и крем.
Стъпка 4: Пържене и завършване
В дълбок тиган или тенджера загрейте обилно количество олио (поне 2-3 см).
Когато олиото загрее добре (но не трябва да пуши!), внимателно пускайте сладките да се пържат. Не препълвайте тигана, за да имат място.
Пържете ги до наситен златисто-кафяв цвят от двете страни (това става бързо).
Извадете ги с решетъчна лъжица и ги поставете върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
Докато са още топли, оваляйте всяка сладка в кристална захар (за хрупкава коричка) или ги поръсете обилно с пудра захар.
Сервирайте веднага, докато са топли, пухкави и с течен кремообразен център!
 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
В небето над България се случи нещо невероятно (СНИМКИ) Мощно слънчево изригване предизвика нетипични северни сияния С повече от 3 тона спестена пластмаса Община Поморие дава силен пример за опазване на природата Използването на 100% биоразградими и компостируеми чували е единственото правилно решение за ефективно, чисто и устойчиво събиране на органичния отпадък
Приморско се озеленява с нови дръвчета и безопасни улици Кметът Иван Гайков стартира засаждане на млади фиданки и модернизира инфраструктурата по улица „Ропотамо“ Жена е пребита до смърт, задържан е мъжът й Били в процес на развод
Забравете за руската салата, тази студена солена торта е кралицата на всяка празнична трапеза Tова е перфектната комбинация от носталгия и удоволствие, което се топи в устата Депутатите забраниха на Радев да се вози в личен автомобил, взеха му Шкодата Законът е минал на първо четене
Изнудват Брад Пит със стари негови голи снимки Гол скандал се разрази около холивудската звезда още преди близо 30 години Парична гаранция от 5000 лв. за Ненад Цоневски, прегазил и убил кучето Мая По думите на Николов той е оказал пълно съдействие по разследването
България продължава да е с най-голям годишен спад на промишленото производство в ЕС Продукцията на родните промишлени производители намалява с 5,6 на сто Арх. Любо Георгиев ще е новият зам.-кмет по градоустройство (ВИДЕО) Той бе директор на общинското дружество Софияплан по времето на Йорданка Фандъкова, както и един от създателите на инциативата "Визия за София"
Задържаха мнима ясновидка, измамила клиенти за близо 50 млн. долара Жената казвала на уязвими хора, че в бъдещето им има „милиардер“ Внимание, родители: Предлагат наркотици в „пликчета за семки и бонбонки“ (СНИМКИ) Дилъри "зарибяват" деца с дрога в опаковки за лакомства