Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

От всичко по една супена лъжица и правя райски вкусния домашен десерт "Вулкан"

Ключови думи: вулкан, десерт, флагман

Търсите ли рецепта за шоколадов сладкиш, която е едновременно лесна, бърза и изключително впечатляваща? Представяме ви „Вулкан“ – божествен десерт, за който не ви е нужна везна, защото всичко се мери с лъжица!

Той се пече наведнъж, като по чудо нежният ванилов крем потъва в центъра, а сочният шоколадов блат се издига около него. Резултатът е перфектна хармония от вкусове и текстури, покрита с лъскав шоколадов ганаш. Нека го приготвим!

Необходими продукти за сладкиш „Вулкан“
Хубавото на тази рецепта е, че основната мярка е супената лъжица.

За шоколадовото тесто:
2 яйца
8 супени лъжици захар
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия (или 1 пакетче ванилова захар)
1 щипка сол
8 супени лъжици олио
8 супени лъжици прясно мляко
1 супена лъжица разтворимо кафе
8 пълни супени лъжици брашно
1 супена лъжица бакпулвер
1 пълна супена лъжица какао на прах
За ваниловия крем (пълнежа):
3 супени лъжици царевично нишесте
3 супени лъжици захар
1 жълтък
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
500 мл прясно мляко
20 г краве масло
За шоколадовия ганаш (заливка):
100 г шоколад (млечен или натурален)
50 мл гореща течна сметана (готварска или сладкарска)

Начин на приготвяне стъпка по стъпка
Процесът е лесен – първо бъркаме тестото, после крема и ги събираме във формата преди печене.

Стъпка 1: Приготвяне на шоколадовото тесто
В дълбока купа разбийте яйцата заедно със захарта, ванилията и щипката сол. Използвайте миксер или тел за бъркане, докато сместа стане пухкава и „побелее“.
Налейте олиото и разбъркайте до пълното му усвояване.
В малка чаша смесете прясното мляко и разтворимото кафе. Разбъркайте, докато кафето се разтвори напълно, и след това добавете течността към яйчената смес.
В отделен съд пресейте сухите съставки: брашното, бакпулвера и пълната лъжица какао.
Добавете сухите съставки към течните на няколко пъти, като бъркате бавно само до получаване на гладка, еднородна смес (без бучки).

Стъпка 2: Подготовка на формата
Вземете форма за печене с диаметър 20 см. Намажете я обилно с малко краве масло (извън изброените продукти).
Поръсете дъното и стените с 1 супена лъжица какао на прах (това е втората лъжица какао от оригиналния списък). Разклатете формата, за да се разпредели равномерно и изтръскайте излишното. 3Example: Тази стъпка гарантира, че сладкишът няма да залепне и ще има наситен шоколадов ръб.
Изсипете готовото шоколадово тесто във формата и загладете повърхността.

Стъпка 3: Приготвяне на ваниловия крем
В малка тенджера сипете нишестето, захарта, жълтъка и ванилията.
Налейте прясното мляко и разбъркайте много добре с тел, за да няма бучки, преди да я сложите на котлона.
Сложете тенджерата на слаб огън и варете, като бъркате непрекъснато, докато сместа се сгъсти и започне да ври (подобно на пудинг).
Щом кремът е готов, дръпнете го веднага от котлона и добавете кубчето краве масло. Бъркайте енергично, докато маслото се разтопи и кремът поеме цялата мазнина.

Стъпка 4: Магията на „Вулкана“ и печене
Докато кремът е все още горещ, изсипете го бавно и внимателно точно в центъра на суровото шоколадово тесто във формата. Не го разпределяйте – просто го оставете да се оформи като „езеро“ по средата.
Поставете тавата в предварително загрята фурна на 175 градуса по Целзий.
Печете за около 35-40 минути. Сладкишът е готов, когато клечка, забодена в края на блата (не в крема!), излезе суха. Кремът в средата трябва да остане леко трептящ.
Извадете готовия сладкиш и го оставете да се охлади напълно в тавата, преди да го извадите. Това е важно, за да стегне кремът.

Стъпка 5: Финализиране с шоколадов ганаш
След като сладкишът е напълно охладен, внимателно го извадете от формата и го поставете в чиния или съд за сервиране.
Пригответе ганаша: в малка купа начупете шоколада на дребни парченца.
Залейте го с горещата течна сметана. Изчакайте 1-2 минути и след това разбъркайте бавно, докато се получи гладка и лъскава смес.
Полейте десерта с топлия ганаш, като позволите да се стече апетитно по страните.
Оставете сладкиша на хладно място (но не в хладилник, освен ако не бързате) за поне 30 минути, за да стегне леко заливката.

Преди сервиране може да поръсите с още малко настърган шоколад или какао. Нарежете и се насладете на този невероятен домашен десерт!

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Пампорово посрещна първите скиори: пистите са отворени, а празничното настроение вече е по склоновете Ски сезонът започна с пет писти и седем лифта, а курортът очаква до Нова година да работи на пълен капацитет Радослав Ревански за Бриджит Бардо: Тя е жената, прославила Белица с Парка за мечки За нас, жителите на община Белица, тя ще остане завинаги жената, която даде втори живот на мечките и превърна Белица в място на надежда, състрадание и ново начало, написа кметът във фейсбук
Спокойна и ясна новогодишна нощ: слаб сняг само в планините и Североизточна България Вятърът ще отслабва след полунощ, температурите ще са между минус 5 и 0 градуса, а през първите дни на 2026 г. времето остава предимно слънчево и спокойно Пожар в Русе: Лек автомобил пламна пред блок в квартал „Здравец-Изток“ Жители се включиха в първоначалното гасене, но огнеборците предотвратиха по-голяма трагедия – разследват се причините за инцидента
18-годишен младеж е задържан за шофиране след употреба на кокаин Той е бил спрян за проверка на булевард „Монтана“ Пълен срив на полетите в Русия! Украйна атакува с десетки дронове Руската държавна новинарска агенция РИА Новости съобщи, че повече от 300 полета са били отменени или се движат със закъснение и около 70 самолета са били отклонени към други летища
Лукс, лъжи и лисици на токчета- как моделка от Ел Ей граби богаташи Наложиха й домашен арест 28 причини да си мъж Популярен пост от социалните мрежи 
Имотите продължават да поскъпват: В кои градове цените растат най-бързо? Данните на Националната статистика показват, че през третото тримесечие на тази година ръстът в цените е 15,4% на годишна база Такси хаос след полунощ! Курсовете вече в евро, но машините още показват левове Проблемът настъпва от факта, че рестото за клиента трябва да бъде в евро
Сбогом на аматьорщината: ЦСКА започва подготовка с класни нови попълнения Новата година ще бъде сбъдната мечта на всички фенове – стадион „Българска армия“ ще бъде напълно реконструиран Да хвърляш пари не е смелост: Икономист разкритикува Мерц за бездействие Правителството се опитва да реши много проблеми с финансови средства