Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Милиони хора по света се отказват от хляба - има ли нужда

10% от възрастните по света да съобщават за подуване на корема или болки в стомаха след консумация на храни, съдържащи глутен, но само 16% от тях показват реална, глутеново реакция
Ключови думи: хляб, глутен, хронични стомашни, проблеми, нови изследвания

Може би няма нужда да се отказвате от хляба. Ново международно изследване поставя под съмнение широкоразпространеното схващане, че глутенът е основният виновник за стомашния дискомфорт, от който се оплакват милиони хора по света.

Учени от Университета в Мелбърн, заедно с колеги от Австралия, Холандия, Италия и Обединеното кралство, анализираха десетилетия данни за т.нар. глутенова чувствителност (NCGS) — състояние, което често се описва като глутенова непоносимост без автоимунната реакция, характерна за цьолиакията.

Резултатите, публикувани в края на октомври в престижното медицинско списание The Lancet, показват, че само малък процент от хората, които се смятат за чувствителни към глутен, действително реагират на него. В повечето контролирани проучвания не се наблюдава разлика между приема на глутен и плацебо.

Макар около 10% от възрастните по света да съобщават за подуване на корема, умора или болки в стомаха след консумация на храни, съдържащи глутен, само между 16% и 30% от тях показват реална, глутеново-специфична реакция.

„Противно на общоприетото схващане, повечето хора с NCGS не реагират на самия глутен“, коментира доц. Джесика Бисекьерски, водещ автор на проучването. „Нашите резултати сочат, че симптомите по-често се предизвикват от ферментиращи въглехидрати, известни като FODMAP, от други компоненти на пшеницата или дори от очакванията и предишния опит на хората с храната.“

FODMAP представляват група въглехидрати, които се съдържат в храни като пшеница, лук, боб и някои млечни продукти. При чувствителни хора те могат да причинят подуване и храносмилателен дискомфорт. Затова специалистите често препоръчват елиминационна диета под медицински контрол, за да се определи кои храни предизвикват реакция.

Изследването също така предлага нов начин на разбиране на NCGS – не като самостоятелно глутеново разстройство, а като част от по-широкото взаимодействие между червата и мозъка, подобно на синдрома на раздразненото черво.

Т.нар. „ос черва–мозък“ описва двупосочната комуникация между храносмилателната система и централната нервна система чрез нервни сигнали, хормони и чревни микроби. Според авторите, очакванията на човек, нивото му на стрес и начинът, по който възприема усещанията в корема, могат да окажат реално влияние върху това как реагира организмът на храната.

Гастроентерологът и специалист по лайфстайл медицина д-р Лейбелис Падила от Сан Диего, която не е участвала в проучването, коментира пред Fox News Digital, че резултатите потвърждават това, което много експерти отдавна подозират.

„Тези данни наистина подкрепят това, което повечето от нас в гастроентерологичната общност казваме от години – глутенът не е злодеят в повечето случаи“, обяснява тя. „През последното десетилетие глутенът беше несправедливо демонизиран и често се сочеше като причина за всички възпаления и храносмилателни проблеми.“

По думите ѝ, зад симптомите често стоят други фактори – включително съставките в преработените храни.

8 признака издават, че страдате от глутенова непоносимост

Нейният съвет към хората с хронични стомашно-чревни оплаквания е да потърсят консултация с гастроентеролог.

Превод на ФЛАГМАН.БГ от FOX.NEWS

2
Коментара по темата
2.
2
10.11.2025 18:15:06
Развалиха хляба, и от фурните за 4 -5 лв пак не е като преди.
1.
mmmm
10.11.2025 18:05:14
това дето се продава в България не е хляб, а технологичен продукт.
  Добави Коментар
2026 ще е годината на Червения огнен кон! Ще "изгори" всичко старо и ще пренареди живота ни Новата 2026 година ще премине под егидата на Червения огнен кон - енергичен, страстен и своенравен Шоколадът може да повиши мозъчната активност Учени от Университета „Л'Акуила“ са открили, че какаото и шоколадът могат да подпомогнат по-доброто функциониране на когнитивните функции
Тежък удар за Мартин от „Игри на волята“ Раздялата става видима и за феновете му в социалните мрежи Важно за цените в евро и в лева: Ето как ще бъдат изписвани Ако има намаление, цените трябва да са три. Старата цена - в левове, новата - и в двете валути
България сред лидерите в Европа по хайвер от белуга Как ферма край язовир „Кърджали“ изнася най-скъпия хайвер за Франция и света Мозъкът страда, ако имате недостиг на определени витамини За да остане ефективен, той се нуждае от постоянен приток на хранителни вещества
Пазарджишкото село Гелеменово е наводнено от скъсана дига Няколко къщи са под вода, съобщи общинският съветник от Пазарджик Атанас Шопов Няколко съвета, за да не се напиете на Коледа Всеки има поне един познат, който се хвали с това колко много може да изпие, защото има "тренинг" или по-голяма толерантност към алкохола
Как да се преборим със стреса и напрежението по празниците Подаръци, пътувания и очаквания превръщат края на годината в едни от най-натоварените дни в годината, твърдят психолозите Откриха уникално златно 2300-годишно съкровище Предполага се, че намерените монети са жертвоприношение за боговете
Зимата се върна: Две деца пострадаха при челен удар между две коли във Врачанско През целия ден аварираха тежкотоварни камиони – най-много от тях в областите Монтана и Враца Учени развенчаха брадат мит за съня Популярно схващане за спането се оказа напълно погрешно