Яли ли сте такава салата с телешко?
Предлагаме нетрадиционна рецепта за България за салата с телешко месо.
Необходими продукти:
300 г телешки стек
Микс от зелени салати
1 глава червен лук, на полумесеци
Връзка зелен лук
Магданоз
Оцет
Зехтин
Соев сос
Чили, на вкус
Черен пипер
3 люти чушки
Лимонов сок
Щипка кимион
Щипка канела
1/2 ч.л. джоджен
Как се готви
Телешкият стек се намазва със зехтин от всички страни и се поръсва със сол и чешрен пиер. Запържва се по 3 мин. на страна в силно загрят тиган с малко мазнина на дъното, като се поръсва с няколко капки оцет и накрая се вади и се увива в алуминиево фолио. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15-20 мин. Вади се и се нарязва на много тънки жулиени, които се прехвърлят в малка касеролка с един пръст бира на дъното и тя се затваря с капака. Съдът се слага на някоя от най-слабите степени на котлона, колкото да се поддържа температурата на месото, което не трябва да изстива, докато се подготвят останалите продукти. В купа се слагат измитите зелени салати, нарязани на едро. Добавят се червеният лук на полумесеци и зеленият лук, нарязан на едро.
В по-малък съд се прави смес от 4 с.л. зехтин, сокът от 1/2 лимон, 1/2 с.л. соев сос, чили, черен пипер, наситнен магданоз, щипка канела и малко джоджен и кимион. Всичко се разбърква добре. С този дресинг се поливат зеленчуците в салатната купа и отгоре се редят телешките жулиени и лютите чушки за гарнитура. Салатата се поръсва с още малко черен пипер и се поднася, докато месото е още горещо.
Добави Коментар