Знам рецептата за тази пилешка супа от баба, всички искат допълнително
Баба ми предаде тази рецепта. Всички си облизват пръстите.
Необходими продукти:
1 цяло пиле, около 1.5 кг
6 картофа
3 глави лук
5 скилидки чесън
Чубрица
150 г краве масло
2 с.л. брашно
1 с.л. куркума
Сол, на вкус
200 г заквасена сметана
Чили
Начин на приготвяне:
Пилето се разфасова на части, слага се в дълбока тенджера, залива се със студена вода и се сварява до готовност, след което се прехвърля в купа. Овкусява се със сол и наситнените скилидки чесън. Покрива се с фолио или капак и се оставя така, за да поеме ароматите. Бульонът се прецежда, връща се в тенджерата и се оставя да къкри на слаб огън. В друга тенджера се сваряват обелените и нарязани на едро картофи. Отцеждат се и се намачкват на пюре, като се добавя малко от пилешкия бульон. В тиган на умерен огън с малко краве масло се задушава лукът, нарязан на едро. Добавя се брашното и всичко се запържва до получаване на златист оттенък. В тенджерата с бульона се прибавят намачканите картофи, продуктите от тигана, заквасената сметана, малко сол, чубрицата, чилито и не на последно място - накъсаното на по-малки парченца пилешко месо, заедно с чесъна, в който се е мариновало след варенето. Изсипва се куркумата и 100 г краве масло. Супата се разбърква и се оставя да къкри за още 10 мин. Сервира се, поръсена с няколко щипки чили.
Добави Коментар