Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

На бас, че не знаехте тези факти за яйцата

Ключови думи: яйца, факти, меню, протеини, мозъчна функция

Яйцата са едни от най-недооценените храни. Те не само са богати на протеини, но и  подобряват мозъчната функция и зрението. Ето пет изненадващи причини да ги добавите към диетата си.

Жълтъкът има по-висока хранителна стойност от белтъка.

Бялата част на кокошето яйце се състои главно от вода и протеин. Почти всички хранителни вещества са концентрирани в  жълтъка. Едно яйце съдържа:

2-3 грама здравословни ненаситени мазнини;

1,24 мкг витамин D;

35,7 мкг фолиева киселина;

5,7 мг магнезий;

15,6 мкг селен;

66,4 мг калий;

24 мг калций.

Яйцата са също прост и сравнително евтин източник на витамин А, желязо, витамини B12, B2 и цинк.

Холестеролът в яйцата не е страшен

Яйцата наистина са с високо съдържание на холестерол, с приблизително 207 мг на яйце. Това е повече от половината от препоръчителния дневен прием. Хранителният холестерол обаче представлява само 20% от общия прием на холестерол; останалите  80% се произвеждат в черния дроб. Следователно, допълнителният холестерол от яйцата не е критичен за хора с  нормален липиден профил.

Освен това, когато хората говорят за вредата от холестерола, те имат предвид високи нива на липопротеини с ниска плътност или „лош“ холестерол. Именно този холестерол се натрупва в кръвоносните съдове и води до атеросклероза. Липопротеините с висока плътност  или „добрият“ холестерол се връщат в черния дроб и се елиминират от тялото и следователно се считат за относително безвредни.

Изследванията показват, че яйцата, напротив, спомагат за подобряване на баланса на „лошия“ и „добрия“ холестерол. В  експеримент на Университета на Кънектикът , доброволци, които са яли по три яйца на ден в продължение на 12 седмици, са имали повишаване на „добрия“ холестерол и намаляване на „лошия“.

Купените от магазина яйца не са по-лоши от фермерските яйца

Условията, в които се отглеждат кокошките, влияят върху  състава и вкуса на яйцата им. Кокошките, отглеждани на свобода във фермите, имат достъп до естествени източници на хранителни вещества. Това води до яйца, съдържащи повече витамин Е и омега-3 мастни киселини. Проучване на университета в Кеймбридж установи , че закупените от магазина яйца не се различават съществено от отглежданите във ферма яйца по отношение на нивата на аминокиселини, мазнини, мастни киселини, холестерол, натрий и калий .

Има малка разлика в съдържанието на калций, желязо и витамини B, E и A. Тази разлика може да е значителна, ако яйцата са основният източник на хранителни вещества в диетата. При балансирана и разнообразна диета, фермерските яйца нямат ясни предимства пред купените от магазина.

Яйцата са полезни за мозъка

Яйцата съдържат холин. Това вещество е важно за образуването на клетъчните мембрани и производството на невротрансмитера ацетилхолин. Той е отговорен за  настроението, паметта и концентрацията. Дефицитът на холин също допринася за развитието на чернодробни заболявания, атеросклероза и неврологични разстройства.

Холинът, синтезиран в организма, е недостатъчен, така че е важно да се набавя от храната. Яйчните жълтъци се считат за един от най-добрите източници. Едно яйце съдържа приблизително 125 мг, осигурявайки  30% от дневната стойност. Пилешкият дроб, пшеничният зародиш и сьомгата също са богати на холин.

Яйцата са по-добри за зрението от морковите

Морковите са богати на  витамин А, който е от съществено значение за здравето на очите – 835 мкг на 100 грама. Яйцата обаче също съдържат витамин А, макар и в по-малко количество – приблизително 180 мкг на 100 грама. Те обаче съдържат и лутеин и зеаксантин. Тези вещества филтрират UV лъчите и потискат реактивните кислородни видове, като по този начин действат като антиоксиданти за очите. Проучване от Университета в Саутхемптън показа , че зеаксантинът може да намали риска от свързана с възрастта макулна дегенерация (състояние, при което центърът на зрението се замъглява) и катаракта.

Експеримент, проведен от Центъра за хранене и стареене към Университета Тафтс (САЩ), потвърди , че яйцата повишават нивата на зеаксантин със 114–142% и нивата на лутеин с 28–50% , когато се консумират ежедневно в продължение на 4,5 седмици.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Николай Денков стана зам.-председател на ПП Номинацията на Денков е била направена от лидера на партията Асен Василев съгласно промените в устава Разделени ли са Деси Банова и Росен Плевнелиев Синоптичката отговори с интересен пост
Техеран планирал да убие посланика на Израел в Мексико Атентатът е осуетен "Черноморец 1919" с убедителна победа срещу "Марек" Акулите доминираха през целия мач и заслужено стигнаха до успеха
Мощен син джип катастрофира зрелищно край Казанлък Шофьорът е бил затиснат от автомобила Киселова води БСП към Радев Бившата първа дама на парламента си тръгна по волята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и коалиционните партньори от най-високата трибуна на държавата и вече около нея кръжали вътрешните опозиционери на БСП
Спукват ни от проверка по границата заради неплатени глоби Спират се тези, които напускат България Президентът дава стипендии до 5000 лв. на 23 български ученици и студенти По-голямата част от студентите са избрали да учат в специалности, които ще ги подготвят за професионална реализация в социалната сфера
Как хърватите се справиха с инфлацията след приемането на еврото "Трябва да има граници за цените. Иначе всичко ще поскъпне прекалено – от шоколада до мандарините,“ казва продавачът Виктор от пазар в Загреб Лайковете определят живота ни и забравяме за реалността Много нюанси се изгубват, когато разчитаме само на текст във виртуалното пространство
Митко Пайнера готви съкращения в поп фолка Все пак и ние зависим от постъпленията на клиентите, каза Бащата на чалгата Има ли разрив в Кремъл Сергей Лавров не бил изпаднал в немилост, твърди Песков