Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

На бас, че не знаехте тези факти за яйцата

Ключови думи: яйца, факти, меню, протеини, мозъчна функция

Яйцата са едни от най-недооценените храни. Те не само са богати на протеини, но и  подобряват мозъчната функция и зрението. Ето пет изненадващи причини да ги добавите към диетата си.

Жълтъкът има по-висока хранителна стойност от белтъка.

Бялата част на кокошето яйце се състои главно от вода и протеин. Почти всички хранителни вещества са концентрирани в  жълтъка. Едно яйце съдържа:

2-3 грама здравословни ненаситени мазнини;

1,24 мкг витамин D;

35,7 мкг фолиева киселина;

5,7 мг магнезий;

15,6 мкг селен;

66,4 мг калий;

24 мг калций.

Яйцата са също прост и сравнително евтин източник на витамин А, желязо, витамини B12, B2 и цинк.

Холестеролът в яйцата не е страшен

Яйцата наистина са с високо съдържание на холестерол, с приблизително 207 мг на яйце. Това е повече от половината от препоръчителния дневен прием. Хранителният холестерол обаче представлява само 20% от общия прием на холестерол; останалите  80% се произвеждат в черния дроб. Следователно, допълнителният холестерол от яйцата не е критичен за хора с  нормален липиден профил.

Освен това, когато хората говорят за вредата от холестерола, те имат предвид високи нива на липопротеини с ниска плътност или „лош“ холестерол. Именно този холестерол се натрупва в кръвоносните съдове и води до атеросклероза. Липопротеините с висока плътност  или „добрият“ холестерол се връщат в черния дроб и се елиминират от тялото и следователно се считат за относително безвредни.

Изследванията показват, че яйцата, напротив, спомагат за подобряване на баланса на „лошия“ и „добрия“ холестерол. В  експеримент на Университета на Кънектикът , доброволци, които са яли по три яйца на ден в продължение на 12 седмици, са имали повишаване на „добрия“ холестерол и намаляване на „лошия“.

Купените от магазина яйца не са по-лоши от фермерските яйца

Условията, в които се отглеждат кокошките, влияят върху  състава и вкуса на яйцата им. Кокошките, отглеждани на свобода във фермите, имат достъп до естествени източници на хранителни вещества. Това води до яйца, съдържащи повече витамин Е и омега-3 мастни киселини. Проучване на университета в Кеймбридж установи , че закупените от магазина яйца не се различават съществено от отглежданите във ферма яйца по отношение на нивата на аминокиселини, мазнини, мастни киселини, холестерол, натрий и калий .

Има малка разлика в съдържанието на калций, желязо и витамини B, E и A. Тази разлика може да е значителна, ако яйцата са основният източник на хранителни вещества в диетата. При балансирана и разнообразна диета, фермерските яйца нямат ясни предимства пред купените от магазина.

Яйцата са полезни за мозъка

Яйцата съдържат холин. Това вещество е важно за образуването на клетъчните мембрани и производството на невротрансмитера ацетилхолин. Той е отговорен за  настроението, паметта и концентрацията. Дефицитът на холин също допринася за развитието на чернодробни заболявания, атеросклероза и неврологични разстройства.

Холинът, синтезиран в организма, е недостатъчен, така че е важно да се набавя от храната. Яйчните жълтъци се считат за един от най-добрите източници. Едно яйце съдържа приблизително 125 мг, осигурявайки  30% от дневната стойност. Пилешкият дроб, пшеничният зародиш и сьомгата също са богати на холин.

Яйцата са по-добри за зрението от морковите

Морковите са богати на  витамин А, който е от съществено значение за здравето на очите – 835 мкг на 100 грама. Яйцата обаче също съдържат витамин А, макар и в по-малко количество – приблизително 180 мкг на 100 грама. Те обаче съдържат и лутеин и зеаксантин. Тези вещества филтрират UV лъчите и потискат реактивните кислородни видове, като по този начин действат като антиоксиданти за очите. Проучване от Университета в Саутхемптън показа , че зеаксантинът може да намали риска от свързана с възрастта макулна дегенерация (състояние, при което центърът на зрението се замъглява) и катаракта.

Експеримент, проведен от Центъра за хранене и стареене към Университета Тафтс (САЩ), потвърди , че яйцата повишават нивата на зеаксантин със 114–142% и нивата на лутеин с 28–50% , когато се консумират ежедневно в продължение на 4,5 седмици.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Какво ще ни донесе любовта на 24 декември Научете какво ви очаква този сряда, според зодията Самолетът на началника на генщаба на либийската армия се разби край Анкара Частният „Фалкон“ е изгубил контакт малко след излитане, турските власти пренасочиха въздушния трафик
Как да избегнем семейни конфликти по време на празниците - съвети за хармония Няма място за караници по празниците, нека освободим място за повече любов и заедност Доброволци от Айтос зарадваха 100 пенсионери в нужда преди Коледа През целия месец декември се събираха средства чрез благотворителни инициативи, за да се подготвят хранителните пакети.
Пациентите плащат двойно за жизненоважни медикаменти Поскъпването удря най-силно хронично болните, които все по-често избират кое лекарство могат да си позволят Истината за отрязаното ухо на Ван Гог И била ли е проститутка дамата, на която го подарява
Катя Илиева напуска телевизията на Слави Трифонов Новината за раздялата беше обявена в социалните мрежи и предизвика публична подкрепа от колеги журналисти В сезона на Козирога кой ще се радва на личен растеж Ето какво да очаква всяка зодия
Ето защо обмяната на левове в евро става по-достъпна 9 нови пощенски станции ще осигурят безплатна обмяна на левове в евро за гражданите извън големите градове Спазвайте тези традиции, за да осигурите щастие и късмет през новата година Момите, на които им предстои да се омъжват през годината, не трябва да месат хляба
Купувачите на имоти в София искат простор, а във Варна залагат на кварталите След години на компромиси с площта, българите отново избират пространство, зеленина и дългосрочен комфорт Германия се опитва да изправи икономиката си, като същевременно укрепва отбраната Но какво ще означават тези усилия за вътрешната и външната ѝ политика?