Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Спрях да купувам готови кори за баница, откакто научих тази лесна рецепта - винаги с перфектен резултат

Ключови думи: рецепта, домашни кори за баница, флагман, баница

Тази баница със сирене и домашни кори  е идеална за всеки, който иска да приготви вкусен и лесен специалитет, без сложното разточване на кори.

С хрупкава текстура и мек вкус, баничката става перфектната почерпка за всеки повод.

Рецептата е адаптирана за начинаещи, а резултатът е впечатляващ – сочна баница с много пластове, богат на вкус и лесна за приготвяне. Ето какво ви е необходимо за нашата Баница за начинаещи със сирене и домашни кори:

Необходими съставки:

700 г меко брашно
400 мл вода (на стайна температура)
1 чаена лъжичка сол
3 супени лъжици олио
100 г масло
100 мл олио
400 г прясно сирене
200 г сирене
Приготвяне:

1. В купа за смесване сложете 700 г меко брашно и добавете 1 чаена лъжичка сол. Смесете сухите съставки.

2. Добавете 400 мл вода със стайна температура и 3 супени лъжици олио. Разбъркайте с лъжица, докато мокрите и сухите съставки се смесят.

По желание месенето може да продължи на ръка или с миксер с приставки за тесто.

3. Когато тестото започне да се оформя, продължете да месите на ръка в купата, докато всички съставки се смесят в еднородна маса.

4. Прехвърлете тестото върху леко набрашнена работна повърхност и месете още 2-3 минути, докато стане гладко. Ако тестото е лепкаво, добавете още малко брашно.

5. Оформете тестото на топка, поръсете го с малко брашно, покрийте го с пластмасово фолио и го оставете да почине 10 минути, за да се активира глутенът.

6. След като почине, омесете тестото отново за кратко (30 секунди до 1 минута), докато стане гладко и еластично.

7. Поръсете работната си повърхност с брашно и разделете тестото на 20 равни парчета.

Оформете всяко парче на топка, като прищипете краищата един към друг. Покрийте топките с прозрачно фолио и кърпа и ги оставете да починат 5 минути.

8. Междувременно разтопете 100 г масло, добавете 100 мл олио и разбъркайте добре. Оставете сместа настрана.

9. Вземете топка тесто, поръсете я с малко брашно, притиснете я с ръка и я разточете на кръг с диаметър 10-12 см.

Повторете процеса с всички топки, като се уверите, че всяка кора е поръсена с малко брашно от двете страни, за да не залепне.

10. Поставете две от по-големите кори върху набрашнена повърхност. Намажете ги обилно със сместа от масло и олио.

Вземете друга кора, разтегнете я леко с ръце и я поставете върху първата, след което отново я намажете със сместа.

Повторете, докато направите две купчини от по 10 кори, като намажете всяка кора със сместа, с изключение на последната във всяка купчина.

11. Покрийте и двете купчини с фолио и кърпа, след което ги поставете във фризера за 30 минути.

12. Извадете едната купчина от фризера. Притиснете я с ръце от двете страни, за да се изравни, поръсете с малко брашно и я разточете с точилка, докато стане два пъти по-голяма от тавата за печене (две дължини на тавата за печене).

13. Разрежете кората наполовина, за да направите две кори. Поставете едната половина в тавата за печене, като я разтегнете допълнително, ако е необходимо, за да побере.

14. Смесете 400 г прясно сирене и 200 г зряло сирене и разпределете плънката върху тестото в тавата за печене. Поръсете с малко олио.

15. Вземете втората кора, разтегнете я леко с ръце и я поставете върху плънката. Разпределете плънката и отново поръсете с малко олио.

16. Повторете процедурата с другото тесто. И така: кора-плънка-кора-плънка-кора-плънка-кора. Намажете последната кора с олио или, по желание, с разбито яйце.

17. Загрейте фурната до 200 °C. Печете пая 50 минути или до златисто кафяво.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Картини на Георги Баев стават част от мисията „Нов роял за талантите на Бургас“ Двете дарени картини ще бъдат включени в благотворителната изложба „Нов роял за талантите на Бургас“, която ще бъде открита на 1 декември 2025 г. от 18:00 ч Всяка година за коледната трапеза правя тези крехки маслени сладки с фъстъци - лесна и бърза рецепта Пригответе се за сладкиш, който се топи в устата
Очаква ни дъжд за Никулден Зимни температури през втората седмица на декември Това е най-лесният начин да се разпознае истинска евробанкнота Най-лесният начин да се разпознае истинска банкнота е чрез метода „пипни, разгледай и наклони“
Тамара Глоба: Декември идва с един галеник на съдбата За Овните началото на декември носи темата за личните граници Старомоден сладкиш с череши, потопен в богат шоколадов сос
Как да смените личния си лекар: Най-чести грешки и полезни съвети Смяната се извършва два пъти годишно – от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември Важна информация за пътуващите по тази магистрала край Пловдив Ограничава се движението в платното за Пловдив в 6-километров участък от АМ „Марица“ в близост до село Крум. Шофирайте внимателно!
Как ще купуваме винетки в евро и на какви цени Стотици хиляди винетки изтичат през декември и януари Max Fight 64 няма да е просто битка – ще бъде сцена за национално обединение Запрянов влиза в клетката със сърце, не само с опит
Почина съпругата на космонавта Георги Иванов Лидия бе голямата любов на генерал-лейтенанта Жена купи от магазин за месо колбас, който се оказа пълен с червеи На публикуваните от нея кадри ясно се вижда как малки червеи “щъкат" вътре в колбас, който жената е купила за семейството си