Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Всички допускат тези грешки при приготвянето на кисело зеле

Ключови думи: кисело зеле, новини, Флагман, приготвяне на кисело зеле

Киселото зеле е безспорно едно от най-популярните ястия през зимата. Освен че радва небцето, то е и изключително полезно за здравето благодарение на високото съдържание на витамин С. Приготвянето му обаче, макар и да изглежда просто, крие някои тънкости, които не всяка домакиня успява да овладее.

Един от ключовите моменти е изборът на зелето. Не всяко зеле е подходящо за туршия. Най-добре е да се използва късно узряло зеле, което е хрупкаво и сочно. Презрялото зеле, напротив, след ферментацията губи своята хрупкавост. Опитните домакини съветват да се доверявате на родното производство – българското зеле ферментира по-бързо и запазва структурата си. Докато туршията с него е готова за около месец, гръцкото зеле изисква почти два месеца, за да достигне оптимален вкус.

Съществено е и съдържанието на нитрати в зелето. Ако зелената глава е обработена с прекалено много химикали, ферментацията се забавя, а резултатът е лигаво и неприятно на вкус зеле. В този случай отново се препоръчва изборът да падне на родно производство с по-ниско нитратно съдържание.

Солта също играе огромна роля за добрия вкус и текстура на туршията. Неправилните пропорции могат да направят зелето меко или прекалено солено. Оптималното количество сол зависи от обема на съда – приблизително между 2 и 4 процента от съдържанието му. Добрият ефект се постига не само с правилното количество, но и с избора на подходяща сол. Морската сол или едрата нейодирана сол са най-подходящи, докато йодираната или дълго отворена сол могат да попречат на ферментацията. Препоръчително е солта да се разтвори предварително в част от водата, която ще се използва за саламурата, за да се избегне появата на меко зеле.

Друг важен детайл е начинът, по който се подрежда зелето. За да не се образува плесен на повърхността, зелето трябва да бъде добре притиснато с пластмасова решетка или чиния, а нивото на саламурата да е 10-15 см над последния ред. Ако добавяте моркови, не прекалявайте – около 30 грама на килограм зеле са напълно достатъчни, за да не попречат на ферментацията.

За тези, които приготвят киселото зеле в буркани, съхранението също има значение. След като е готово, зелето се държи в хладилник, а по време на ферментацията е важно периодично да се дупчи с вилица, за да се освободи въглеродният диоксид и да се запази хрупкавостта. Капакът не се поставя, а гърлото на буркана се покрива само с марля.

Всички тези малки, но съществени детайли са тайната за перфектната зимна туршия – хрупкава, ароматна и полезна. С правилния избор на зеле, точна сол и грижа по време на ферментацията, киселото зеле ще се превърне в истинска наслада за цялото семейство.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Кухнята ще заблести с тази магическа домашна смес Тази уникална комбинация лесно ще премахне и котлен камък, че и грес Всички родители допускат тези грешки, но последствията могат да бъдат много сериозни Дори най-отдадените родители понякога допускат грешки, които могат да повлияят на увереността, навиците и емоционалното развитие на детето
Уникални картофени бомбички с шунка и сирене – лесна рецепта за вкусна закуска Остатъците се съхраняват до 3 дни в хладилник Години наред Ана се бореше с излишните килограми, а накрая ги свали за месец с един простичък съвет Един ден тя решила да посети ендокринолог – специалист, който обяснил всичко ясно и показал, че причината не е мързел или липса на мотивация, а хранителните ѝ навици 
Нашествието на питони във Флорида е екологична заплаха, поглъщат дори алигатори Без естествени хищници в новата си среда, популацията им е нараснала до стотици хиляди екземпляра Стотици младежи ще се включат във второто издание на ММЦ-Бургас 3 км Рън Бягането ще се проведе на 11 октомври (събота) на бариерата на Солниците
еfbet Супер Купа на България по волейбол ще се проведе на 18 и 19 октомври в зала „Левски София“ еfbet, който е генерален спонсор на националния отбор, застава зад най-голямото волейболно събитие на есента Бели маратонки без петна – 2 домашни трика, които всеки трябва да знае Лесни и ефективни методи за почистване на светлите обувки у дома, които връщат свежестта и блясъка им
Кметът на Несебър участва в среща на туристическия бранш и силите на реда и сигурността Общински и полицейски звена ще освобождават тротоарите от вендинг машини, ще се монтират камери за скорост  Европейският дартс елит се събира в Дортмунд Дартсът излиза от баровете и влиза в големите арени – Европейското първенство в Дортмунд ще събере 32-ма от най-добрите играчи на континента
27-годишна се подложи на екстремна плодова диета, стопи се до 23 килограма и почина Вдъхновена от Instagram инфлуенсъри, които проповядвали живот без стрес сред джунгли и плажове, Каролина се увлича по фруитарианството Почина голям футболен треньор Треньорът на Бока от осем години се бореше с рак на простатата, като в последните седмици имаше инфекция и здравословното му състояние рязко се влоши