Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Всички допускат тези грешки при приготвянето на кисело зеле

Ключови думи: кисело зеле, новини, Флагман, приготвяне на кисело зеле

Киселото зеле е безспорно едно от най-популярните ястия през зимата. Освен че радва небцето, то е и изключително полезно за здравето благодарение на високото съдържание на витамин С. Приготвянето му обаче, макар и да изглежда просто, крие някои тънкости, които не всяка домакиня успява да овладее.

Един от ключовите моменти е изборът на зелето. Не всяко зеле е подходящо за туршия. Най-добре е да се използва късно узряло зеле, което е хрупкаво и сочно. Презрялото зеле, напротив, след ферментацията губи своята хрупкавост. Опитните домакини съветват да се доверявате на родното производство – българското зеле ферментира по-бързо и запазва структурата си. Докато туршията с него е готова за около месец, гръцкото зеле изисква почти два месеца, за да достигне оптимален вкус.

Съществено е и съдържанието на нитрати в зелето. Ако зелената глава е обработена с прекалено много химикали, ферментацията се забавя, а резултатът е лигаво и неприятно на вкус зеле. В този случай отново се препоръчва изборът да падне на родно производство с по-ниско нитратно съдържание.

Солта също играе огромна роля за добрия вкус и текстура на туршията. Неправилните пропорции могат да направят зелето меко или прекалено солено. Оптималното количество сол зависи от обема на съда – приблизително между 2 и 4 процента от съдържанието му. Добрият ефект се постига не само с правилното количество, но и с избора на подходяща сол. Морската сол или едрата нейодирана сол са най-подходящи, докато йодираната или дълго отворена сол могат да попречат на ферментацията. Препоръчително е солта да се разтвори предварително в част от водата, която ще се използва за саламурата, за да се избегне появата на меко зеле.

Друг важен детайл е начинът, по който се подрежда зелето. За да не се образува плесен на повърхността, зелето трябва да бъде добре притиснато с пластмасова решетка или чиния, а нивото на саламурата да е 10-15 см над последния ред. Ако добавяте моркови, не прекалявайте – около 30 грама на килограм зеле са напълно достатъчни, за да не попречат на ферментацията.

За тези, които приготвят киселото зеле в буркани, съхранението също има значение. След като е готово, зелето се държи в хладилник, а по време на ферментацията е важно периодично да се дупчи с вилица, за да се освободи въглеродният диоксид и да се запази хрупкавостта. Капакът не се поставя, а гърлото на буркана се покрива само с марля.

Всички тези малки, но съществени детайли са тайната за перфектната зимна туршия – хрупкава, ароматна и полезна. С правилния избор на зеле, точна сол и грижа по време на ферментацията, киселото зеле ще се превърне в истинска наслада за цялото семейство.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
МОСВ започна спешен мониторинг на морските води заради блокирания танкер Пробите ще бъдат изследвани за наличие на нефтопродукти Тези 3 съставки правят чудеса при артрит Заболяването може да засегне хора от всички възрасти
Никола Барбутов: У дома съм, но не съм свободен От седмица вече съм у дома. Не съм свободен – на крака ми има гривна и съм с мярка "домашен арест“, но все пак заспивам до семейството си Рискът от изкуствения интелект: Кой ще плаща данъци, ако ботове заменят всички ни? Meждyнapoднaтa opгaнизaция нa тpyдa пpoгнoзиpa, чe eдин oт вceĸи чeтиpимa paбoтници пo cвeтa, ĸoнцeнтpиpaни в cтpaнитe c виcoĸи дoxoди, зaeмa длъжнocт c извecтнa cтeпeн нa излaгaнe нa изĸycтвeния интeлeĸт
Орлин Горанов на колене пред Софи Маринова Най-незабравимият момент от юбилейния концерт на Софи Маринова безспорно беше появата на Орлин Горанов Ето как да разпознаете, че черният ви дроб е пълен с токсини Токсините в черния дроб водят до много неприятни последствия
Държавата отпуска пари за даровити ученици Министерският съвет одобри 631 665 лв. за стипендии на 788 ученици с изявени дарби Забравете за досадното хълцане и хъркане с тези методи Още древните ни предци са открили надеждни начини за облекчаване и на двете състояния
5 машини разчистват свлечената скална маса в района на Кърнаре Обилни валежи доведоха до проблем с пътната обстановка Добре ли е да паркираме на ръчна спирачка и доколко е важна Много шофьори се чудят дали например използването ѝ може да повреди основните спирачки
Само 2 минути на ден: Този навик ще ви отърве от стреса на работното място Проучвания и ЯМР сканирания на мозъка показват, че дори микропочивки от около две минути могат да окажат огромно влияние Мъж бере душа след жестока катастрофа на пътя София-Варна 64-годишният човек е в болница във Велико Търново, ударът стана на разклона за село Добри дол