3 страхотни рецепти за хрупкави картофи на фурна
Всички знам, че т. нар. „пресни“ картофи са много вкусни, така че можете спокойно да ги варите, пържите и печете. Разбира се, най-добре е да ги приготвите във фурната - това ще подобри вкуса им и няма да навреди на фигурата ви.
И ако винаги се чудите какво да приготвите за вечеря, то сега ще ви предложим три страхотни рецепти за хрупкави картофи на фурна.
Ето ги и тях:
Хрупкави пресни картофи - рецепта с масло
Най-лесният вариант е да не използвате никакви допълнителни продукти, а просто да намажете картофите с масло и да ги изпечете.
Необходими съставки:
половин килограм пресни картофи;
две супени лъжици растително масло;
чаена лъжичка червен пипер;
сол, черен пипер.
Начин на приготвяне:
Първо, нека разберем дали е необходимо да варите картофите преди печене. Да, препоръчително е да правите това почти винаги - това ще ускори времето за готвене и ще ви даде увереност, че кореноплодите определено са сготвени докрай.
Измийте картофите, сложете ги в тенджера, залейте с вода, оставете да заври. След това варете 10 минути и след това отцедете в гевгир, за да се отцеди излишната вода.
Поставете сварените кореноплодни зеленчуци върху тава за печене и леко притиснете всеки един с лъжица или преса. Залейте с олио отгоре, поръсете със сол и подправки, сложете във фурната за 20 минути. По-добре е да се пече на 200 градуса по Целзий, за да се получи хрупкава коричка.
Печени пресни картофи в чеснова глазура
Тази рецепта е идеална за гастрономи - кореноплодният зеленчук придобива необичаен пикантен вкус, съчетава се добре както с месо, така и с риба.
Необходими съставки:
половин килограм пресни картофи;
две или три супени лъжици растително масло;
три супени лъжици соев сос;
три супени лъжици мед;
скилидка чесън;
сусамова лъжица сусам.
Начин на приготвяне:
Преди готвене картофите трябва да се измият добре и да се изхвърлят в гевгир. След това сложете широк тиган, намазан с олио, на котлона и го загрейте.
Сложете картофите и пържете под капака за 10 минути. Разклащайте тигана на всеки пет минути, за да се образува равномерна коричка.
В отделен съд смесете меда, нарязания чесън и соевия сос. Сложете картофите в тава за печене и, заливайки със соса, ги сложете във фурната за още 10-15 минути.
Периодично е необходимо да отваряте фурната и да заливате картофите със соса. В края на готвенето поръсете готовата вечеря със сусамови семена.
Пресни картофи във фурна с копър
Кореноплодни зеленчуци, приготвени по този начин, се наричат „хаселбек“. Това е метод, при който картофите се нарязват „на хармоника“ и се пекат по всякакъв удобен начин.
Необходими съставки:
килограм картофи;
две супени лъжици растително масло;
копър;
две супени лъжици галета;
сол, черен пипер.
Начин на приготвяне:
Пресните картофи с копър се приготвят много бързо. Трябва да измиете кореноплодите и да направите хоризонтални разрези на всеки един, без да спускате ножа докрай. Ще получите един вид „акордеон“.
В този вид сложете зеленчука в дълбока купа. Залейте с масло отгоре, поръсете със сол и черен пипер, разбъркайте добре, така че сосът да напои картофите.
Сложете зеленчука върху тава за печене, печете 20 минути на 200 градуса по Целзий. След това в отделен съд смесете нарязан копър и галета, поръсете кореноплода със сместа, печете отново на същата температура за 15 минути. / jenata.blitz.bg
Добави Коментар