Тази уникално вкусна и сочна торта няма грам брашно и захар, а отгоре на всичко укрепва и имунитета!
Тази вкусна и питателна торта е перфектният избор за всеки, който иска здравословна диета, без да прави компромис с вкуса.
Комбинацията от зрели банани, овес, ябълки и какао създава мека и сочна текстура, докато стафидите, тиквените семки и орехите добавят хранителност и хрупкавост.
Завършена с шоколадова глазура без захар, тази торта е идеална за наслада по всеки повод. Пригответе я с любов и се насладете на естествения ѝ вкус.
Продукти:
За тестото:
2 зрели банана
2 супени лъжици стафиди
2 супени лъжици какао на прах
2 яйца
1 чаена лъжичка бакпулвер
90 г овесени ядки (приблизително 1 чаша)
5 супени лъжици гъсто кисело мляко или заквасена сметана
1 ябълка
1 супена лъжица тиквени семки
2 супени лъжици орехи
1 чаена лъжичка канела
Зехтин (за намазване на тавата)
За украса:
80 г шоколад без захар
3 супени лъжици топло мляко
Ядки (за поръсване)
Приготвяне:
1. Пригответе бананите: Нарежете двата банана на парчета и ги намачкайте на пюре с вилица или в блендер.
2. Пригответе стафидите: Накиснете две супени лъжици стафиди в студена вода и ги оставете да престоят 15 минути. След това отцедете водата.
3. Пригответе тестото: В купа смесете намачканите банани с двете супени лъжици какао на прах. Разбъркайте.
Добавете двете яйца и една чаена лъжичка бакпулвер и разбъркайте добре. Постепенно добавете овесените ядки и пет супени лъжици кисело мляко, като разбърквате, докато сместа стане хомогенна.
Обелете ябълката, отстранете сърцевината и я нарежете на малки кубчета, след което я добавете към сместа.
Накрая добавете отцедените стафиди, една супена лъжица тиквени семки, две супени лъжици орехи и една чаена лъжичка канела. Разбъркайте, докато всички съставки се смесят.
4. Печене: Загрейте фурната на 180°C. Намажете тава за печене със зехтин и изсипете сместа. Печете 35 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра на кекса, излезе чиста. Оставете кекса да се охлади.
5. Пригответе шоколадовата глазура: Разтопете 80 г шоколад без захар заедно с три супени лъжици топло мляко, като бъркате, докато се получи гладка смес.
Изсипете глазурата върху охладения кекс и поръсете със смлени ядки.
6. Сервиране: Нарежете тортата на парчета и се насладете на здравословния десерт.
Съхранение и сервиране
Тортата може да се съхранява в хладилник до 4-5 дни. Сервирайте я като здравословен десерт или лека закуска, наслаждавайки се на естествената сладост на бананите и хрупкавостта на ядките.
Съвети
За разнообразие, добавете една чаена лъжичка семена от чиа или заменете стафидите със сушени червени боровинки.
За по-сочна текстура увеличете количеството кисело мляко до шест супени лъжици. За по-хрупкава текстура добавете още една супена лъжица овесени ядки.
Насладете се на процеса на приготвяне, на аромата на канела и направете печенето част от ритуала си за грижа за себе си.
Хранителни стойности (на парче, за приблизително 8 порции)
– Калории: 150–180 kcal
– Протеини: около 5 g
– Мазнини: около 7 g
– Въглехидрати: около 20 g