Има чудни чушки по 2 лева за кг, изненадайте любимите си хора
Миризмата на печени чушки винаги ни дава специална емоция, която напомня, че лятото е към своя край. Но направата на зимнина си остава една приятна традиция истинската домакиня.
За любителите на печените чушки, които все отлагат направата им, добрата новина е, че все още може да се открият на бургаските пазари червени и зелени на достъпни цени от 2лв. При това с добро качество, макар и по-дребни. Обичайната цена на пиперките в Бургас се движи между 3.00 и 3.50 за килограм. Най-търсените чушки за печене са от сортовете „слонско ухо“ и „куртовска капия“. В последните години претенциозните предпочитат особен вид чушка - Черната перла, Pepper Black pearl, които достигат до 25 см.
Най- важното при чушките е, след като ги опечете, веднага да ги сложите под похлупак или в завързан найлонов плик. Тази тактика подпомага бързото им белене, което си остава най- сложната задача. Особено, ако ги печете с чушкопек. Въпреки че, ароматът на огън ги прави най-вкусни!
За финал ви оставям вкусна рецепта за буркани с печени чушки, магданоз и чесън, готови за консумация сега и през зимния сезон.
Необходими продукти
12 кг червени чушки или 6 кг изпечени и обелени
120 гр сол
180 гр захар
180 мл. винен оцет
4 скилидки чесън
1 връзка магданоз - 20 стръка
Точно 9 са стъпките за тези чудни буркани, но в по-малки количества стават и за бърза консумация, в хладилника издържат даже месец
- Пиперките се изпичат, слагат се в тенджера и поръсват с малко сол, след това се слага капак и се задушат за 1-2 часа, обелват се. Почистват се от семето и дръжките.
- В тенджера се смесват сол, захар и оцет. Разбъркват се и в тази смес се слагат обелените чушки. Разбъркват се добре и се оставят да престоят за 30 минути.
- 5 буркана от 800 гр. се попарват с вряла вода, попарват се и капачките.
- Нарязват се на дребно чесън и магданоз. Прибавят се при чушките и се размесват.
- Всеки буркан се пълни с чушки, които се притискат добре.
- Саламурата, която остане в тенджерата не се ползва повече, целта е чушките да се стерилизират без течност.
- Затварят се бурканите добре и се слагат в дълбока тенджера (казан). Сипва се студена вода, която да ги покрие.
- След завиране чушките се стерилизират за 10 минути. Изваждат се и обръщат с капачките надолу, за да излезе въздухът.
- След като изстинат се прибират на хладно за зимата.