България яде вносно месо, само 37% от потреблението е родно производство
В България и в целия Европейски съюз селскостопанските животни стават все по-малко, показват данни на Министерството на земеделието. У нас през изминалата година над 60% от консумираното месо е било вносно.
Нито един от основните видове животни у нас не бележи ръст. Най-сериозен спад се отчита при козите – вече под 150 хиляди. С 5% са намалели и овцете, които все още надхвърлят 1 милион, но се доближават все повече до този праг. Въпреки това България остава сред първите 10 държави в ЕС по брой отглеждани овце.
Свинете са около 700 хиляди, а говедата малко над половин милион. Най-рядко срещаните животни остават биволите – под 20 хиляди броя.
Любопитното е, че въпреки спада в броя на животните, през последната година е произведено с над 7% повече месо. Това обаче е недостатъчно за вътрешния пазар – едва 37% от месото, което консумират българите, е местно производство. От него 75% е свинско, 16% е телешко и говеждо, а агнешкото заема едва 7% от общото количество.
Добави Коментар