Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Това е най-добрата рецепта за мекици! Забърквам тестото от вечерта, а сутрин само пържа – не попива грам мазнина

Ключови думи: мекици, рецепта, флагман

Тази рецепта за мекици е истинска кулинарна магия – проста, бърза и невероятно вкусна. Не е необходимо месене, с минимално абсорбиране на олио и перфектна текстура, тези домашни мекици са идеални за закуска или междинно хранене, когато гладът ви подгони.

Пригответе ги предната вечер и се насладете на прясно изпържени мекиджи сутринта. Ето какво ви е необходимо за Най-добрата рецепта за мекици:

Най-добрата рецепта за мекици

Продукти (за по-малко количество):

450 мл топло мляко
2 чаени лъжички захар
1 чаена лъжичка сол
1 пакетче суха мая (или половин кубче прясна мая)
520 г брашно
2 супени лъжици зехтин
400 мл растително масло (за пържене)
Приготвяне:

1. Изсипете 450 мл топло мляко в дълбока купа. Добавете 2 чаени лъжички захар, 1 чаена лъжичка сол и 1 пакетче суха мая. Разбъркайте с лъжица и оставете да престои 1 минута, за да се разтвори маята. Разбърквайте, докато сместа стане гладка и без бучки.

2. Добавете 520 г брашно и разбъркайте с лъжица за около 1,5 минути, докато се получи хомогенна смес. Не месете с ръце – целта е да получите мека и нелепкава текстура, като разбърквате само с лъжица.

3. Изстържете сместа по стените на купата с лъжица или шпатула. Намажете краищата на тестото с 2 супени лъжици зехтин, за да улесните сгъването.

4. Покрийте купата и оставете тестото да почине 15 минути. След това направете първото сгъване: внимателно издърпайте тестото от краищата към центъра. Повторете този процес още два пъти на всеки 15 минути, за общо три сгъвания. Това ще придаде на тестото еластичност и ефирност.

5. След третото сгъване, покрийте тестото и го оставете да втаса за 30 минути на стайна температура. Като алтернатива, можете да го охладите за една нощ и да продължите с приготвянето сутринта.

6. След втасване, разделете тестото на топки – по-големи за големи (юнашки) мекици или по-малки за стандартни. Внимателно сгънете всяка топка към средата, за да създадете спретната форма. Покрийте топките с кухненска кърпа и ги оставете да починат 5-10 минути.

7. Загрейте около 400 мл растително масло в дълбок тиган на среден огън. Проверете температурата с дървена лъжица – около нея трябва да се появят малки мехурчета.

8. Върху леко набрашнена повърхност, леко притиснете топчетата с върховете на пръстите си, за да оформите плоски мекици с диаметър около 15 см за джъмбо размер или по-малки за стандартни мекички. Не използвайте точилка, за да запазите тестото ефирно.

9. Внимателно поставете мекиците в загрятото олио. Пържете на среден огън, като ги заливате с горещо олио, за да се надуят. Когато едната страна стане златистокафява, внимателно ги обърнете и изпържете и другата страна.

10. Извадете готовите мекици върху кухненска хартия, за да попие излишното масло. По желание можете да добавите пълнеж от сирене или да ги сервирате с маслини, авокадо, домати или други гарнитури.

11. Сервирайте ги топли за максимално удоволствие. Тези мекички са меки, ефирни и не абсорбират много олио, което ги прави идеални за всеки повод.

1
Коментара по темата
1.
Хм
25.09.2025 08:05:24
Една мекица, като я стиснеш, ако не текне не е мекица!
  Добави Коментар
НИМХ излезе с официална прогноза за времето за цялата следваща седмица В началото на новата седмица времето ще бъде облачно, с валежи от дъжд Богат съм - имам две прекрасни деца и жена, повече не ми трябва, дарявам 1 тон мед на бедните, каза Здравко Въпреки че Здравко не е едър търговец и не се определя като заможен, той смята, че всеки може да направи добро
Светлината през нощта вреди на сърцето: Защо тъмната спалня е жизненоважна Ново изследване показва, че дори малко светлина по време на сън увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания Ужасяващо торнадо помете Бразилия, има жертви и адски разрушения Най-малко петима души са загинали и 130 са ранени в щата Парана
Лечебната билка на 5000 години, която лекува 600 болести Едва наскоро съвременната медицина признава терапевтичните й ефекти Как да мием правилно зъбите и къде бъркаме Всеки от нас е убеден, че знае как правилно да си мие зъбите – няколко минути сутрин и вечер, малко вода, а понякога и ментова вода за освежаване
Ники Кънчев показа порасналата си дъщеря на 17-ия ѝ рожден ден Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев развълнува почитателите си, като сподели рядка снимка на дъщеря си Мари-София по повод 17-ия ѝ рожден ден 8 токсични фрази, които разрушават връзката ви Дори невинните думи могат да създадат разрив между вас и партньора ви
Мишел Уилямс за първи път мастурбира пред камера В сериала “Умиране за секс” актрисата играе жена, диагностицирана с раk В никакъв случай не хвърляйте узрелите банани, превърнете ги в неустоим шоколадов мус Хем здравословно, хем вкусно
Защо хитрите домакини винаги слагат лук в банята Техниката е универсална и подходяща за всякакъв тип жилищни помещения, независимо от размера на банята Тези 4 зодии винаги се връщат при бившите си Няма отърваване от представителите на тези знаци