Вкъщи от години не правим класическа мусака, обожаваме този вариант по гръцки
Мусаката е едно от най-емблематичните ястия на гръцката кухня – истински шедьовър, който носи духа на Средиземноморието.
Тя представлява апетитна запеканка, в която сочна кайма, картофи и крехък патладжан се редуват в съвършена хармония, покрити със златиста коричка от кремообразен сос бешамел.
Богатството на вкусовете и ароматите я превръщат в символ на гръцката трапеза и любимец на гурме ценителите по целия свят.
Корените на мусаката водят началото си от Османската империя, когато зеленчуково-месни гювечи били разпространени из Балканите и Близкия изток. Но именно в Гърция ястието придобива сегашния си вид благодарение на легендарния кулинар Николаос Целемендес. В началото на XX век той публикува рецепта за мусака, която бързо се превръща в част от националната идентичност на гръцката кухня.
Необходими продукти за класическа мусака
За основата:
Патладжан – 800 г
Картофи – 600 г
Лук – 2 броя
Чесън – 2 скилидки
Говежда кайма – 600 г
Доматен сос – 200 г
Сол – 1/3 ч.л.
Черен пипер – на вкус
Олио – за готвене
За сос бешамел:
Масло – 50 г
Брашно – 50 г
Прясно мляко – 500 мл
Яйца – 3 броя
Индийско орехче – щипка
Сол – на вкус
Стъпка по стъпка: Как се приготвя
Подготовка на патладжана: Нарежете го на филийки с дебелина около 1 см, посолете и оставете за 15 минути, за да се отдели горчивината. Подсушете, намажете с малко олио и запечете на 200°C за 12–15 минути.
Картофи: Обелете, нарежете на тънки филийки и сварете в подсолена вода за около 5 минути.
Плънка: Запържете лука и чесъна до златисто, добавете каймата, овкусете със сол и пипер. Прибавете доматения сос и оставете да къкри, докато течността се редуцира.
Сос бешамел: Разтопете маслото, прибавете брашното и разбъркайте до ядков аромат. На тънка струя добавете млякото, бъркайте до гладка и гъста консистенция. Подправете със сол и индийско орехче. След като се охлади леко, добавете яйцата едно по едно при непрекъснато бъркане.
Подреждане: В намазнена тава редете пластове – картофи, патладжан, месна смес, пак патладжан. Завършете с обилно количество сос бешамел.
Златист финал и неустоим аромат
Печете ястието до образуването на апетитна златиста коричка. Резултатът е кулинарна магия – кремообразна, сочна и богата на вкусове мусака, която ще се превърне в звездата на всяка трапеза.