Спрях да купувам хляб от магазина, правя питки само по тази рецепта
Няма нищо по-хубаво от аромата на току-що изпечен домашен хляб! С тази рецепта ще приготвите пухкави и меки питки, които са идеални за закуска, за сандвичи или като допълнение към всяко основно ястие. Лесни за приготвяне, те ще станат любими на цялото семейство.
Съставки:
490 г брашно
22 г прясна мая
320 мл топла вода
1 чаена лъжичка олио
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
Начин на приготвяне:
Натрошете маята, добавете захарта, една супена лъжица брашно и малко топла вода. Разбъркайте и оставете на топло за около 10 минути, докато шупне.
В по-голяма купа сложете по-голямата част от брашното, добавете солта и шупналата смес с маята. Добавете още малко топла вода и постепенно прибавяйте останалото брашно, като месите.
Когато сместа се съедини, прехвърлете я върху работна повърхност и месете тестото около 7 минути.
Намажете стъклена купа с олио и сложете полученото тесто. Покрийте го с фолио и оставете да втаса.
Разделете тестото на 10 части, разточете ги с точилка и ги сложете в предварително загрята фурна на 230°C. Печете ги около 15 минути.
Добър апетит!