Научих тази рецепта за слънчева лютеница от баба си
Да научиш традиционна рецепта за лютеница и то от баба си е като да вкорениш любовта към вкусните слънчеви зеленчуци на трапезата, през цялата зима.
Баба ме потопи в света на семейната лютеница още от съвсем малка, а самият процес на приготвянето и бе един сакрален момент за семейството. Покрай процеса всички се събирахме заедно!
Тя ми разквазваше, че в историята на лютеницата в България е тясно свързана с нуждата за съхранение на летните плодове и зеленчуци, като е възникнала като начин за консервирането им с помощта на сушене на слънце.
Вече от близо месец, красивият морски град Бургас мирише на печени чушки, а този така приятен аромат ме провокира да Ви споделя, така пазената в тайна рецепта за лютеница на баба.
При нея са Ви нужни добро настроение, сговорна дружина от приятели или любимото семейство и няколко часа свободно време!
- 2 кг домати
- червени чушки
- 80 мл олио
- морска сол
- 50 г кафява захар
- 50 мл. винен оцет
- 2 скилидки чесън
Какъв е начинът за приготвяне?
- Вкусните слънчеви домати, които все още може да намерите на пазара се обелват, почистват от семките и се пасират. Слагат се да врат, докато обемът им се редуцира наполовина.
- Чушките се почистват от дръжките и семките и се изпичат – най-добре би било на отрито пространство. След като се изпекат, тънкостта е веднага се сложат в съд с капак, за да се задушат. Когато изстинат, се обелват. Отцежда се целият сок, който се отделя от тях. Смилат се едро с месомелачка, а баба просто ги нарязваше на ситно.
- Патладжаните се изпичат на силен огън на грил или в загрята фурна, докато омекнат добре, задушват се в съд с капак, обелват се и се нарязват на ситно или се смилат с месомелачка.
- Смесват се изварените домати, чушките и патладжаните и всичко се вари на тих огън при непрекъснато разбъркване. Готовността се проверява, като лъжица от сместа се сложи в чинийка и се наблюдава по ръбовете да не остава стичаща се течност. Добавя се на тънка струя олиото при непрекъснато разбъркване.
- Слага се морска сол, като след всяка супена лъжица се разбърква и се опитва. Добавят се оцетът и захарта и отново се опитва.
- Накрая се слагат обелените и пресовани скилидки чесън и магданозът, разбърква се, и се охлажда.
- Сипва се в буркани, запечатва се и се стерилизира 30 мин. от момента на завиране.
Тайната съставка на баба, при всяко едно приготвяне е да готвим с любов и да не се караме, за да не пренесем лошото настроение и през зимата и да го запечатаме заедно с бурканите!
Добави Коментар