Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Леля Здравка ми каза как да сготвя перфектната грахова супа

Ключови думи: рецепта, грах, супа, грахова супа

Граховата супа е едно от най-класическите първи ястия в европейската кухня, ценено заради хранителните си качества и характерния вкус. Приготвена със зелен грах, тя има меко, почти кремообразно усещане и лек ядков аромат, който я прави подходяща за различни варианти – както с месо, така и в постна форма със зеленчуци и подправки.

Исторически погледнато, граховата супа е била особено важна във военната кухня. Благодарение на своята питателност, тя е осигурявала калории и енергия на войниците. В германската армия дори е съществувал продукт, наречен „грахова наденица“ – пресован грахов концентрат, от който бързо е можело да се приготви супа на полето.

Съставки:

* Пилешки бутчета – 4 бр.

* Картофи – 5 бр.

* Лук – 1 глава

* Морков – 1 бр.

* Зелен грах – 250 г

* Чесън – 3 скилидки

* Дафинов лист – 3 бр.

* Зърна бахар – 5 бр.

* Италиански подправки – ½ ч.л.

* Куркума – щипка

* Къри – щипка

* Смлян черен пипер – щипка

* Семена от копър – 2 щипки

* Сол – на вкус

* Захар – щипка

Приготвяне:

1. Сварете пилешките бутчета, като първата вода се изхвърля. След това ги варете до готовност в чиста вода.

2. Изплакнете добре граха и също го оставете да заври, като изхвърлите първата вода. След това го сварете до омекване.

3. Нарежете ситно лука и моркова на кубчета. Запържете лука в малко олио 5–7 минути, добавете морковите и подправките – куркума, къри, копър, черен пипер, италиански билки и сол.

4. В бульона от пилето добавете дафинов лист и бахар, след което прецедете течността.

5. Отделете месото от бутчетата. Картофите нарежете на кубчета и ги сложете да се варят заедно със сварения грах.

6. Към тях добавете прецедения бульон и запържения лук с моркови.

7. Прибавете нарязания чесън и пилешкото месо.

8. Варете супата, докато картофите са готови.

Резултатът е гъста и ароматна грахова супа – питателна, засищаща и полезна за храносмилането, която чудесно съчетава традиция и вкус.

 

 

1
Коментара по темата
1.
Леля Дечка кулинаркс
16.09.2025 12:47:19
Това е пилешка супа със грах и моркови, не супа от грах. Да ви таковам и кулинарите
  Добави Коментар
Бургазлия ужили софиянка, 52-годишен мъж опита да открадне кутия за дарения от храм Престъпления в Бургас и областта Жена от Средец със сериозно провидение зад волана Кара много пияна
Григор Димитров с първи думи след завръщането си Димитров издържа на стреса и победи чисто един от най-силно сервиращите в Тура Променливо време по Черноморието Максималните температури ще бъдат около 16°-18°
Райна се показа от екзотично кътче Певицата посети Британските Вирджински острови Извънредно! Трус разлюля Бургас в 21:50 часа След третия етаж нагоре земетресението продължи почти 30 секунди 
Бърз трик за безпроблемно размразяване на стъклата Всяка зима автомобилистите водят една и съща досадна битка с леда Драма със следващия двубой на Кобрата Натискат да се бие с Итаума
Твърдения за НЛО над Русия и САЩ изправиха косите на мнозина Какво се случи в небето над Москва и американски АЕЦ Тежка катастрофа с автобус с работници Инцидентът се случи на "Марица"
ЦСКА 1948 победи Лудогорец в мач с 9 гола, шампионатът се завърза Възможна е бомбастична първа четворка откъм интрига Антъни Хопкинс с разтърсваща изповед, сподели, че е можел да се превърне в убиец Шофирал е мъртво пиян