Леля Здравка ми каза как да сготвя перфектната грахова супа
Граховата супа е едно от най-класическите първи ястия в европейската кухня, ценено заради хранителните си качества и характерния вкус. Приготвена със зелен грах, тя има меко, почти кремообразно усещане и лек ядков аромат, който я прави подходяща за различни варианти – както с месо, така и в постна форма със зеленчуци и подправки.
Исторически погледнато, граховата супа е била особено важна във военната кухня. Благодарение на своята питателност, тя е осигурявала калории и енергия на войниците. В германската армия дори е съществувал продукт, наречен „грахова наденица“ – пресован грахов концентрат, от който бързо е можело да се приготви супа на полето.
Съставки:
* Пилешки бутчета – 4 бр.
* Картофи – 5 бр.
* Лук – 1 глава
* Морков – 1 бр.
* Зелен грах – 250 г
* Чесън – 3 скилидки
* Дафинов лист – 3 бр.
* Зърна бахар – 5 бр.
* Италиански подправки – ½ ч.л.
* Куркума – щипка
* Къри – щипка
* Смлян черен пипер – щипка
* Семена от копър – 2 щипки
* Сол – на вкус
* Захар – щипка
Приготвяне:
1. Сварете пилешките бутчета, като първата вода се изхвърля. След това ги варете до готовност в чиста вода.
2. Изплакнете добре граха и също го оставете да заври, като изхвърлите първата вода. След това го сварете до омекване.
3. Нарежете ситно лука и моркова на кубчета. Запържете лука в малко олио 5–7 минути, добавете морковите и подправките – куркума, къри, копър, черен пипер, италиански билки и сол.
4. В бульона от пилето добавете дафинов лист и бахар, след което прецедете течността.
5. Отделете месото от бутчетата. Картофите нарежете на кубчета и ги сложете да се варят заедно със сварения грах.
6. Към тях добавете прецедения бульон и запържения лук с моркови.
7. Прибавете нарязания чесън и пилешкото месо.
8. Варете супата, докато картофите са готови.
Резултатът е гъста и ароматна грахова супа – питателна, засищаща и полезна за храносмилането, която чудесно съчетава традиция и вкус.
Добави Коментар