Как да разпознаем опасния за здравето колбас?
Когато избирате и купувате варено-пушени колбаси, първото нещо, което трябва да направите, е да сравните реалните условия на съхранение с допустимите. Температурата в хладилника трябва да бъде от 0 до 6 градуса по Целзий.
Важно е да запомните, че един продукт, опакован без вакуум, има по-кратък срок на годност, казва директорът на Отдела по изследвания в руския Институт „Роскачество“ Людмила Викулова. Варено-пушеният колбас трябва да е еластичен и без кухини, да има цвят от розово до светло розово, а консистенцията не бива да съдържа бучки и очевидни цветни петна.
Етикетът трябва да посочва състава, хранителната стойност, срока на годност, датата на производство, условията на съхранение, както и, в зависимост от вида на опаковката, надписи „опаковани под вакуум“ или „опаковани в модифицирана атмосфера“.
Тези колбаси, произведени в съответствие с изискванията, е задължително да имат следните съставки: месо свинско и/или говеждо, вода, яйца или яйчен меланж, пълномаслено или обезмаслено краве мляко на прах, сол, гранулирана захар, подправки (индийско орехче или кардамон).
Пилешкото, растителният протеин, фибрите и нишестето не трябва да присъстват във варено-пушените колбаси
се добавя в съобщението на Института. Освен това е позволено и използването на редица Е-добавки: разрешен е оцветител (натриев нитрит) Е250, антиоксиданти Е300, например, за да се избегне гранясването – аскорбинова киселина, Е301, Е304, Е306.
Регулатори на киселинността като E331 (лимонена киселина), E262, E325, E326, E330 помагат да се предотврати развитието на нежелана микрофлора в продукта. Разрешено е влагането на стабилизатори и регулатори на киселинността E339, E451, E450, E452 – хранителни фосфати, които увеличават вискозитета и плътността на каймата, подобрителите на вкуса и аромата E621.
Нежелателните добавки от своя страна включват, например, E120 и E252, които имат канцерогенен ефект. Също така трябва да избягвате добавката E536: тя е слабо токсична, но някои производители, които не спазват изискванията, могат да я използват като емулгатор, предупреждава Людмила Викулова, пише Zdrave.to.
Добави Коментар