Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как да разпознаем опасния за здравето колбас?

Ключови думи: колбас, съставки, говеждо, свинско

Когато избирате и купувате варено-пушени колбаси, първото нещо, което трябва да направите, е да сравните реалните условия на съхранение с допустимите. Температурата в хладилника трябва да бъде от 0 до 6 градуса по Целзий.

Важно е да запомните, че един продукт, опакован без вакуум, има по-кратък срок на годност, казва директорът на Отдела по изследвания в руския Институт „Роскачество“ Людмила Викулова. Варено-пушеният колбас трябва да е еластичен и без кухини, да има цвят от розово до светло розово, а консистенцията не бива да съдържа бучки и очевидни цветни петна.

Етикетът трябва да посочва състава, хранителната стойност, срока на годност, датата на производство, условията на съхранение, както и, в зависимост от вида на опаковката, надписи „опаковани под вакуум“ или „опаковани в модифицирана атмосфера“.

Тези колбаси, произведени в съответствие с изискванията, е задължително да имат следните съставки: месо свинско и/или говеждо, вода, яйца или яйчен меланж, пълномаслено или обезмаслено краве мляко на прах, сол, гранулирана захар, подправки (индийско орехче или кардамон). 

Пилешкото, растителният протеин, фибрите и нишестето не трябва да присъстват във варено-пушените колбаси

се добавя в съобщението на Института. Освен това е позволено и използването на редица Е-добавки: разрешен е оцветител (натриев нитрит) Е250, антиоксиданти Е300, например, за да се избегне гранясването – аскорбинова киселина, Е301, Е304, Е306.

Регулатори на киселинността като E331 (лимонена киселина), E262, E325, E326, E330 помагат да се предотврати развитието на нежелана микрофлора в продукта. Разрешено е влагането на стабилизатори и регулатори на киселинността E339, E451, E450, E452 – хранителни фосфати, които увеличават вискозитета и плътността на каймата, подобрителите на вкуса и аромата E621. 

Нежелателните добавки от своя страна включват, например, E120 и E252, които имат канцерогенен ефект. Също така трябва да избягвате добавката E536: тя е слабо токсична, но някои производители, които не спазват изискванията, могат да я използват като емулгатор, предупреждава Людмила Викулова, пише Zdrave.to.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Седеметажна жилищна сграда се срути край Истанбул Не е ясно дали има жертви Бързият влак Варна-София помете човек Починал е мъж блъснат около спирка Тополи
Проектозакон за безопасност на атракционите влиза за обсъждане в Министерския съвет Обмисля се закон за деца под 14 години да не използват атракционите без възрастен  Киселова: Оттеглям се, за мен беше чест На председателската позиция на НС застана Рая Назарян
Ето от какви болести страдат съвременните жени и кои се покриват от здравната каса Днес може да поздравите жени с много красиво име Православната църква почита Света мъченица Анастасия
54-годишен мъж направи страшна глупост на морето Кара пиян и без книжка Огромна сензация в Париж, Алкарас е аут! Гришо пък ще приковава погледите Димитров срещу Медведев
Хубаво време над България Топло за сезона Шеф на ЦСКА напуска клуба, дейността му понесе куп критики Икономически специалист ще се отдалечи от футболния тим
Кметът на Созопол пред Съвета на Европа: Може да изградим по-близки до гражданите общности Градоначалникът присъства на 49-ата сесия на Конгреса на организацията, в която членуват 46 държави  Меси открои двама спортисти, които са преодолели всички граници Лео смята, че Марадона и Джордан са без аналог в спорта