Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как да разпознаем опасния за здравето колбас?

Ключови думи: колбас, съставки, говеждо, свинско

Когато избирате и купувате варено-пушени колбаси, първото нещо, което трябва да направите, е да сравните реалните условия на съхранение с допустимите. Температурата в хладилника трябва да бъде от 0 до 6 градуса по Целзий.

Важно е да запомните, че един продукт, опакован без вакуум, има по-кратък срок на годност, казва директорът на Отдела по изследвания в руския Институт „Роскачество“ Людмила Викулова. Варено-пушеният колбас трябва да е еластичен и без кухини, да има цвят от розово до светло розово, а консистенцията не бива да съдържа бучки и очевидни цветни петна.

Етикетът трябва да посочва състава, хранителната стойност, срока на годност, датата на производство, условията на съхранение, както и, в зависимост от вида на опаковката, надписи „опаковани под вакуум“ или „опаковани в модифицирана атмосфера“.

Тези колбаси, произведени в съответствие с изискванията, е задължително да имат следните съставки: месо свинско и/или говеждо, вода, яйца или яйчен меланж, пълномаслено или обезмаслено краве мляко на прах, сол, гранулирана захар, подправки (индийско орехче или кардамон). 

Пилешкото, растителният протеин, фибрите и нишестето не трябва да присъстват във варено-пушените колбаси

се добавя в съобщението на Института. Освен това е позволено и използването на редица Е-добавки: разрешен е оцветител (натриев нитрит) Е250, антиоксиданти Е300, например, за да се избегне гранясването – аскорбинова киселина, Е301, Е304, Е306.

Регулатори на киселинността като E331 (лимонена киселина), E262, E325, E326, E330 помагат да се предотврати развитието на нежелана микрофлора в продукта. Разрешено е влагането на стабилизатори и регулатори на киселинността E339, E451, E450, E452 – хранителни фосфати, които увеличават вискозитета и плътността на каймата, подобрителите на вкуса и аромата E621. 

Нежелателните добавки от своя страна включват, например, E120 и E252, които имат канцерогенен ефект. Също така трябва да избягвате добавката E536: тя е слабо токсична, но някои производители, които не спазват изискванията, могат да я използват като емулгатор, предупреждава Людмила Викулова, пише Zdrave.to.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Разбиха група за изнудване и закани за убийство В Ямбол Внимавайте откъде купувате винетки! От Националното тол управление с предупреждение към шофьорите
Късмет за "Левски" При жребия за ЛК, ако тимът отпадне от Лига Европа Родителите на убития на пешеходна пътека Филип протестират заради чалгаджийката Дебора Недопустимо е да я освободят, след като има условна присъда и извършва ново престъпление, коментират те
Пиян и дрогиран шофьор прегази дете След това виновникът избяга Чужденец уби любовника на жена си по особено мъчителен начин Драмата стана в Бразилия
Десетки НЛО прелетяха над Нареченските бани За час и половина преброих 72 обекта, споделя уфологът Ценко Симеонов и добавя, че такова чудо досега не е било Черният леопард прогони чакали край морето? Дронове и термокамери са покрили терен от около 700 декара, но не е засечено нито едно живо същество
"Ефектът на 30-ия километър" крие огромен риск за шофьорите Чаша кафе не решава проблема със заспиването, дори напротив - може да го задълбочи, сочат експерти Възстановено е движението на "Тракия" Пожар създаде много главоболия на шофьори, полицаи и най-вече огнеборци
Няма да повярвате каква скорост вдига най-бързата тротинетка Мощността й на килограм тегло е по-висока от тази на Bugatti Veyron Замесиха Димитър Иванков в голям скандал - негова фирма краде от асфалт? Ето какви твърдения излязоха