Когато изядеш 1 парче от соц тортата "Сърнешко гръбче", няма да искаш да куснеш никакво друго сладко
Тортата, която носи оригиналното и закачливо име „Сърнешко гръбче“ (заради факта, че в разрез ядките в блата наподобяват характерните шарки по гърба на сърничките), се смята за една от най-кремообразните, тортата с най-много шоколад и орехи.
Това е класика в домашната сладкарска традиция от времето на Соца, особено в страните от бивша Югославия и Централна Европа. Тази торта принадлежи към групата на така наречените анонимни традиционни торти, които са се разпространили в домакинствата от уста на уста, особено през 19-ти и 20-ти век.
Днес ви представяме рецептата за фантастичната и изключително вкусна Торта Сърнешко гръбче.
Торта Сърнешко гръбче
Продукти:
Блат:
6 яйца
150 г орехи
70 г масло или маргарин
100 г шоколад
120 г захар
2 супени лъжици айрян
Крем:
1 яйце
100 г шоколад
120 г масло или маргарин
100 г захар
За глазурата:
150 г шоколад
50 г масло или маргарин
Приготвяне:
Разбийте белтъците на твърд сняг.
В друга купа разбийте жълтъците със захарта, след което добавете вътре айряна и шоколада.
Разбъркайте натрошените орехи с брашното, след което добавете и тях в сместа.
Накрая прибавете разбитите белтъци.
Прехвърлете тестото във форма за кекс (продълговата), предварително намаслена и набрашнена.
Когато блатът се изпече, го разрежете на три равни части.
Пригответе крема, като разбиете едно яйце със захарта. продукти крем
След това го сварете на бавен огън (или водна баня).
Разтопете и добавете шоколада, а накрая и маслото.
Слепете корите с шоколадовия крем, а с остатъка покрийте тортата отвън.
Накрая покрийте всичко с шоколадова глазура.
Отгоре може да доукрасите по желание, но и само така тортата е фантастична!
Добави Коментар