Най-добрата подправка срещу хипертония? Отговорът изненадва
Почти половината от възрастните страдат от хипертония - високо кръвно налягане. В много случаи са необходими лекарства за поддържане на здравословни нива на кръвното налягане, но диетата също играе важна роля. Според EatingWell, добавянето на определени подправки към диетата може да помогне за стабилизиране на кръвното налягане. И една от тези подправки е риганът.
Защо риганът е толкова добър за кръвното налягане
Риганът е богат на мощни антиоксиданти, които помагат за поддържане на цялостното здраве. Тези съединения се борят с вредните свободни радикали - нестабилни молекули, които могат да причинят клетъчно увреждане с течение на времето.
Изследванията показват, че диетите с високо съдържание на антиоксиданти, включително тези, допълнени с билки като риган, са свързани с по-ниско кръвно налягане при хора с високо кръвно налягане. Въпреки това, използването на добавки, масла или други форми с ограничени изследвания може да представлява риск за здравето. Затова е най-добре да се придържате към листата на риган.
Традиционно риганът се използва за лечение на алергии, високо кръвно налягане, диабет и респираторни инфекции, според регистрирания диетолог Мелиса Ацаро.
„Въпреки че изследванията върху хора са ограничени, риганът съдържа много мощни растителни съединения, като карвакрол, за които е доказано в епруветки и проучвания върху животни, че имат потенциални ползи за здравето“, посочва тя.
Според диетологът и готвач Аби Гелман, риганът често се използва в италиански рецепти като пица или сос маринара. Въпреки това, той се използва често и в гръцката, испанската и мексиканската кухня.
Добави Коментар