Сушата унищожи и боба
10 пъти по-малко са засетите площи с фасул в Добруджа през настоящата година. До драстичния спад се стигна след като миналата година голяма част от посевите бяха поразени от високите температури и сушата, съобщава Нова тв.
Фасулницата на България остава без фасул, алармират производители.
Радостина Жекова, зърнопроизводител, член на УС на НАЗ, разказва: „Преди много Добруджа е била фасулницата на България. Ние имаме традиции в отглеждането както на фасул, така и на леща. За голямо съжаление добруджанският боб остана нарицателно. Масово под етикетите на „Добруджански боб” е внос от Египет и Китай.”
В средата на миналия век у нас се отглеждат близо 600 хиляди декара с фасул.
Проф. Иван Киряков, ръководител на отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури“ в Добруджанския земеделски институт, разказва: „В края на 90-те години заетите площи са между 250 и 350 хиляди декара. През 2000 г. площите рязко почват да падат, като през последните 5 г. в цяла България те варират между 13 000 и 21 000 дка.
Българинът консумира средно по 4-5 килограма боб годишно, но 90 на сто от него е внос, отчитат от бранша.
Жекова спходеля, че като потребител би искала бобът, който приготвя, да е от тазгодишната реколта, а не да е стоял по борсите и складовете. Тя обяснява, че за дългото съхранение се изисква и използване на препарати.
Всепризнати са и вкусовите качества на нашенския боб. Той се селектира в Добруджанския земеделски институт.
Киряков обяснява, че има огромно търсене на фасул, на което не успяват да отговорят заради ниските добиви.
„При оптимални условия добивът е над 100 кг/дка, а в добра година и над 200. Миналата обаче не беше такава за производителите”, допълва той.
Радостина посочва, че годината е трудна за бобовите растения. Причината – жегите.
„Имаше колеги, които успяха да ожънат по 20 килограма боб на декар. Така реално няма как да платиш разходите”, допълва тя.
По данни на Министерството на земеделието и храните в област Добрич миналата година площите с боб са били 3650 дка. През настоящата са едва 400.
Жекова разказва, че производството на боб труден процес, а Киряков допълва, че трябва да се обърне внимание на субсидиране от страна на държавата.
„В противен случай този внос на дъмпингови цени ще откаже още повече земеделските производители”, подчертава той.
Себестойността на килограм боб за миналата година е 2,50 лв., изчислява селекционерът. А Радостина допълва, че цената при производителя винаги е по-ниска, отколкото в големите вериги.
"Цената на българския боб при нас - производителите, беше около 3,50 - 4 лв.”, допълва тя.
Въпреки новото увеличение на цените на торовете, нашенският боб ще се търгува с миналогодишна цена, обещават производителите, но и предупреждават:
„Ако се продължава в този дух, така ще се получи. Ще дойде и такова време. Макар че и в момента може би потреблението 90% е внос”, казва Киряков.
„Българският земеделец е демотивиран да сее тези култури. Аз имам печален опит с леща, която е стояла в базите ни по 2-3 години, защото не можем да намерим пазари или пък цената е изключително ниска „благодарение” на усиления внос. Наистина малко е демотивиращо да се занимаваш с бобови култури”, завършва Радостина.
Мъкааа,мъка
Внасят се боб и картофи от Египет,там няма ли жеги???Как ги
произвеждат тогава, ако наистина реално са от там,а не само по документи???
Искате да ме убедите, че вноса на стоки от Египет, за които трябва да се платят транспорт,мита,такси и акцизи са по евтини от това да се произведат в България, при наличието на идеални почви,стотици язовири, реки,добър климат и цял институт за селекция......????
Наистина ли ни смятате за малоумници...??? Трябва България да произвежда храна и да я изнася за Египет,а не да се внася от там....
Истината е съвсем друга:
По лесно е да върви контрабандата със стоки със съмнително качество и произход,заобикалят се мита,такси и акцизи,вървят рушвети и много индивиди са много доволни от това по веригата.......
Напоителните системи,които бяха покрили цяла България до 1989г са унищожени и окрадени.
Водата от язовирите и реките,която е национално богатство се краде за съвсем други нужди.
По лесно е да се сее пшеница,царевица и рапица от така наречените едри земеделци.
Държавата няма никаква дългосрочна стратегия за развитието на производството в селското стопанство в България.Това се дължи на некадърност,безхаберие,корупция в министерството на земеделието и не само или просто изпълняването на чужди заръки да се прави така,че да не се произвежда нищо, а само да се внасят стоки произведени в други държави и да се помпят чужди икономики.
Не аз съм тъпака,други са олигофрените .........!?!?!?!?