Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Вече не правя обикновена баница, вкъщи ядем само пухкаво Копишмиде

Ключови думи: Копишмиде, флагман, тутманик, баница, рецепта

Днес ви предлагаме да опитате един любим на македонците специалитет – Копишмиде или с други думи тутманик (или баница) с извара.

Става невероятно мек и с много фин вкус благодарение именно на изварата, която му придава лекота и копринена текстура.

Запомнете рецептата, защото определено си заслужава:
Македонска баница с извара ( Копишмиде )

Продукти за тестото:

600 г брашно
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
10 г суха мая и хладка вода (около 400 мл)
Освен това:

малко олио за намазване на корите
извара (или ситно сирене) за плънката
един жълтък, разбъркан с една супена лъжица олио за намазване на баницата
Начин на приготвяне:

В малко хладка вода добавете лъжица захар и суха мая. Разбъркайте добре, за да се разтвори захарта. Добавете солта към брашното и разбъркайте.

Прави се вдлъбнатина, след което се добавя разтворената мая и с постепенно добавяне на хладка вода се замесва хубаво средно меко, но гладко тесто, което се отделя от стените на съда.

Ако имате миксер за тесто, просто сложете всички съставки и оставете машината да омеси добре тестото. Омесеното тесто се покрива с прозрачно фолио и се оставя на топло да втаса за около половин час, докато удвои обема си.

Разстелете втасалото тесто върху работен плот и го набрашнете малко, колкото да оформите руло. Така ще бъде по-лесно да го разделите на три равни части. Всяка част оформете на топка.

Покрийте тестото с прозрачно фолио и го оставете да почине за 15 минути. Намажете голяма тава за печене с малко масло по цялата повърхност. След това от всяко тесто разточете възможно най-тънка кора.

Поръсете я с олио и отгоре извара или фино сирене. Започнете с прегъване на кората: прегънете двете страни към средата, като отгоре ги поръсите с малко олио и извара.

След това приближете тавата до кората (за да определите точната дължина), след което прегънете двата срещуположни края. Така ще получите правоъгълна кора с размерите на тавата, в която ще се пече баницата.

Повърхността на кората се поръсва малко с олио и извара. След това навийте кората на руло, след което го прехвърлете в намазнената тава. Повтаряме процедурата и с другите две топки тесто, а навитите рула нареждаме едно до друго в тавата (трябва да е правоъгълна).

Така приготвената баница се покрива с прозрачно фолио и се оставя да втаса на топло за половин час, за да увеличи обема си и да стане въздушна преди печене.

След половин час се намазва с разбит жълтък и малко олио и се слага да се пече в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 25 минути или до приятен загар.

2
Коментара по темата
2.
Тиган Звездев
11.06.2025 10:41:05
Ядеш лайната на слон бе мърши Помиярски
1.
Медия
11.06.2025 07:22:21
Копишмиде?!? При условие, че си имаме нашенско наименование тутманик и т н...Македонско точно не е, защото наименование Капъшмак, в османската империя е и кавга и в сегашно разядка, закуска! И с извара и със сирене странни новини са това...за съвременната журналистика...
  Добави Коментар
Скандалната Бони Блу разкри подробности за сексуалния си "рекорд" Възстановявала се е с понички Летни храни, които застрашават здравето на кучетата Полезна информация за здравето на домашния ви любимец
Спортен шеф критикува решението 12-годишно дете-чудо да бъде допуснато до Световно по плуване Ето какво твърди Хансман Кажи ми как ядеш яйцата и ще ти споделя какъв характер имаш Любимият ви начин на приготвяне на яйца може да каже много за вашата личност и начин на живот
Четири знака, че мъжът до вас ви обича повече, отколкото смятате Ето признаците Десислава Иванчева: Адът приключи, но битката ми за справедливост продължава  Днес изтича и условната присъда на заместничката й Биляна Петрова
Автоматичните прозорци не работят, как да ги поправим? Процесът е лесен, отнема секунди и не ви трябват инструменти Защо губим апетит през лятото Има ли повод за притеснение?
6-тонен слон уби директор, мъжът оставя вдовица и три деца Трагедия в резерват Зарязана ли е бременната Натали от Мартин Чой? Името на бебето ще е нестандартно
Доброволци спасиха семейство от огнен капан, но къщата им изгоря  89-годишният мъж отказал да бъде евакуиран без кучето им и едва ги измъкнаха живи от пъкъла в Козарево Председателят на ОбС Бургас даде старт на благородна кампания в подкрепа на хората с деменция Когато видите човек със знака на това красиво цвете – незабравка и лилава гривна, и ако е леко дезориентиран, безпомощен, изплашен – моля Ви, помогнете му, призова председателят