Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Вече не правя обикновена баница, вкъщи ядем само пухкаво Копишмиде

Ключови думи: Копишмиде, флагман, тутманик, баница, рецепта

Днес ви предлагаме да опитате един любим на македонците специалитет – Копишмиде или с други думи тутманик (или баница) с извара.

Става невероятно мек и с много фин вкус благодарение именно на изварата, която му придава лекота и копринена текстура.

Запомнете рецептата, защото определено си заслужава:
Македонска баница с извара ( Копишмиде )

Продукти за тестото:

600 г брашно
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
10 г суха мая и хладка вода (около 400 мл)
Освен това:

малко олио за намазване на корите
извара (или ситно сирене) за плънката
един жълтък, разбъркан с една супена лъжица олио за намазване на баницата
Начин на приготвяне:

В малко хладка вода добавете лъжица захар и суха мая. Разбъркайте добре, за да се разтвори захарта. Добавете солта към брашното и разбъркайте.

Прави се вдлъбнатина, след което се добавя разтворената мая и с постепенно добавяне на хладка вода се замесва хубаво средно меко, но гладко тесто, което се отделя от стените на съда.

Ако имате миксер за тесто, просто сложете всички съставки и оставете машината да омеси добре тестото. Омесеното тесто се покрива с прозрачно фолио и се оставя на топло да втаса за около половин час, докато удвои обема си.

Разстелете втасалото тесто върху работен плот и го набрашнете малко, колкото да оформите руло. Така ще бъде по-лесно да го разделите на три равни части. Всяка част оформете на топка.

Покрийте тестото с прозрачно фолио и го оставете да почине за 15 минути. Намажете голяма тава за печене с малко масло по цялата повърхност. След това от всяко тесто разточете възможно най-тънка кора.

Поръсете я с олио и отгоре извара или фино сирене. Започнете с прегъване на кората: прегънете двете страни към средата, като отгоре ги поръсите с малко олио и извара.

След това приближете тавата до кората (за да определите точната дължина), след което прегънете двата срещуположни края. Така ще получите правоъгълна кора с размерите на тавата, в която ще се пече баницата.

Повърхността на кората се поръсва малко с олио и извара. След това навийте кората на руло, след което го прехвърлете в намазнената тава. Повтаряме процедурата и с другите две топки тесто, а навитите рула нареждаме едно до друго в тавата (трябва да е правоъгълна).

Така приготвената баница се покрива с прозрачно фолио и се оставя да втаса на топло за половин час, за да увеличи обема си и да стане въздушна преди печене.

След половин час се намазва с разбит жълтък и малко олио и се слага да се пече в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 25 минути или до приятен загар.

2
Коментара по темата
2.
Тиган Звездев
11.06.2025 10:41:05
Ядеш лайната на слон бе мърши Помиярски
1.
Медия
11.06.2025 07:22:21
Копишмиде?!? При условие, че си имаме нашенско наименование тутманик и т н...Македонско точно не е, защото наименование Капъшмак, в османската империя е и кавга и в сегашно разядка, закуска! И с извара и със сирене странни новини са това...за съвременната журналистика...
  Добави Коментар
Не правете тази грешка зад волана, може да е фатална Защо не трябва да държим волана с една ръка? Българи юнаци! "Лъвовете" доминират в индивидуалните класации на Световното България е на осминафинал на Мондиала
Конър Макгрегър се отказва от надпреварата за президент на Ирландия Макар да се отказа от политическата сцена, той обеща да продължи да работи за доброто на страната 1156 българи с доход над 1 млн. лв., декларираха ги пред НАП Нашенец изкара 70 млн. лв. от продажба на акции
БМВ за половин милион вози Деси! Радев мълчи И от НСО не обелват дума за придобивката Гала стана копие на Донатела Версаче Тв водещата прилича на сестра-близначка на модната дизайнерка
Училищните дворове в Созозопол отново оживяха, 95 първокласници поеха по пътя на знанието С тържествена атмосфера и подаръци от кмета, новата учебна година започва с усмивки, вяра и надежда Министър Мирослав Боршош откри учебната година в Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ в Габрово Това, че учениците могат да се обучават в реална среда, е огромно предимство, посочи Боршош
Звънецът удари и зад решетките, новата учебна година започва в ЗО – Дебелт Лишените от свобода рецитираха стихове и демонстрираха стремеж към промяна и личностно развитие Лесна и вкусна панирана коприва, която става за минути Ето я рецептата
Търговците в Одрин се хванаха за главите, такова чудо не са виждали скоро Цените са доста приемливи и всеки може да намери продукти по джоба му Има 12 операции на носа Ако не знаете, че момичето на снимките, които публикуваме, е Райна Караянева преди корекциите, едва ли ще се досетите