Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Вече не правя обикновена баница, вкъщи ядем само пухкаво Копишмиде

Ключови думи: Копишмиде, флагман, тутманик, баница, рецепта

Днес ви предлагаме да опитате един любим на македонците специалитет – Копишмиде или с други думи тутманик (или баница) с извара.

Става невероятно мек и с много фин вкус благодарение именно на изварата, която му придава лекота и копринена текстура.

Запомнете рецептата, защото определено си заслужава:
Македонска баница с извара ( Копишмиде )

Продукти за тестото:

600 г брашно
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
10 г суха мая и хладка вода (около 400 мл)
Освен това:

малко олио за намазване на корите
извара (или ситно сирене) за плънката
един жълтък, разбъркан с една супена лъжица олио за намазване на баницата
Начин на приготвяне:

В малко хладка вода добавете лъжица захар и суха мая. Разбъркайте добре, за да се разтвори захарта. Добавете солта към брашното и разбъркайте.

Прави се вдлъбнатина, след което се добавя разтворената мая и с постепенно добавяне на хладка вода се замесва хубаво средно меко, но гладко тесто, което се отделя от стените на съда.

Ако имате миксер за тесто, просто сложете всички съставки и оставете машината да омеси добре тестото. Омесеното тесто се покрива с прозрачно фолио и се оставя на топло да втаса за около половин час, докато удвои обема си.

Разстелете втасалото тесто върху работен плот и го набрашнете малко, колкото да оформите руло. Така ще бъде по-лесно да го разделите на три равни части. Всяка част оформете на топка.

Покрийте тестото с прозрачно фолио и го оставете да почине за 15 минути. Намажете голяма тава за печене с малко масло по цялата повърхност. След това от всяко тесто разточете възможно най-тънка кора.

Поръсете я с олио и отгоре извара или фино сирене. Започнете с прегъване на кората: прегънете двете страни към средата, като отгоре ги поръсите с малко олио и извара.

След това приближете тавата до кората (за да определите точната дължина), след което прегънете двата срещуположни края. Така ще получите правоъгълна кора с размерите на тавата, в която ще се пече баницата.

Повърхността на кората се поръсва малко с олио и извара. След това навийте кората на руло, след което го прехвърлете в намазнената тава. Повтаряме процедурата и с другите две топки тесто, а навитите рула нареждаме едно до друго в тавата (трябва да е правоъгълна).

Така приготвената баница се покрива с прозрачно фолио и се оставя да втаса на топло за половин час, за да увеличи обема си и да стане въздушна преди печене.

След половин час се намазва с разбит жълтък и малко олио и се слага да се пече в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 25 минути или до приятен загар.

2
Коментара по темата
2.
Тиган Звездев
11.06.2025 10:41:05
Ядеш лайната на слон бе мърши Помиярски
1.
Медия
11.06.2025 07:22:21
Копишмиде?!? При условие, че си имаме нашенско наименование тутманик и т н...Македонско точно не е, защото наименование Капъшмак, в османската империя е и кавга и в сегашно разядка, закуска! И с извара и със сирене странни новини са това...за съвременната журналистика...
  Добави Коментар
Студентите в Сърбия се готвят за предсрочни избори след месеци на масови протести Младите лидери на протестите свикват нова демонстрация на 28 декември и започват събиране на подписи 4-те зодии, които ще имат много късмет на 16 декември 2025 Тези астрологични знаци получават подкрепа и кураж от вселената, което им носи късмет, увереност и надежда
Украйна обяви Филип Киркоров за издирване Руският певец е обвинен задочно за нарушаване на режима за влизане в спорни територии и подкрепа на действията на Русия Защо България остава на дъното по заплати в Европа, въпреки икономическия растеж Икономическата структура, производителността и секторите с ниска добавена стойност обясняват защо разликата със Западна Европа остава драматична
Рецептата за коледни канелени курабийки на баба Хубаво е да се приготвят няколко дни преди празника, защото стават още по вкусни Над 400 000 евро са иззети при акция срещу пране на пари в София Разследва се организирана престъпна група за изпиране на средства от трафик и търговия с наркотици
Силни ветрове събориха 24-метрова „Статуя на свободата“ в Бразилия(видео) Скулптурата е паднала на главата си по време на екстремно време в щата Рио Гранде до Сул Кметът на Сунгурларе инспектира обекти в село Съединение Асфалтираната улица е завършена, а новото спортно игрище е на финален етап
Царево въвежда единни правила за индивидуалните електрически превозни средства Промените целят по-голяма безопасност, ясен контрол и съответствие със Закона за движение по пътищата Кметът на Несебър посрещна коледарчета в Общината Ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ - Свети Влас донесоха празнично настроение и благословии за здраве и берекет    
Икономическите загуби от природни бедствия са намалели с една трета през 2025 г. По-спокойният ураганен сезон в Атлантика намали щетите, въпреки мащабните пожари и наводнения Президентът продължава консултациите за изход от политическата криза с БСП и ИТН След категоричните позиции на основните формации, президентът търси възможни сценарии за действие