Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Слагам чушки и домати, добавям и малко сиренце - пикантна манджичка симфония

Ключови думи: манджа, пикантна манджа, флагман

Това ястие е истински празник на летните вкусове, където печени  чушки и зрели домати се обединяват в проста, но неустоима комбинация.

С добавка на ароматни подправки и пресни билки, това угощение носи топлина и уют на всяка трапеза.

В различните краища на Балканите това ястие може да се срещне под имена като „лютеница на тепсия“, „печени чушки в сос“ или просто „домашна манджа“.

Независимо от името, вкусът винаги е разпознаваем и обожаван, а рецептата придава персонална нотка със своята простота и сърдечност. Ето какво ви трябва за тази Селска гозба с чушки и домати:

Селска гозба с чушки и домати

Продукти:

6-8 средно големи чушки (за предпочитане месести)
1 глава лук
1 връзка млад, зелен лук
4 скилидки чесън
1 малка люта чушка (по желание)
1 консерва домати (около 400 гр.)
1 чаена лъжичка червен пипер
1 чаена чаша брашно
1/2 чаша вода
1/2 ч.ч захар
Сол на вкус
Малко пикантни подправки
Пресен магданоз (шепа нарязан на ситно)
Олио за пържене
Приготвяне:

Изпечете чушките на котлон, във фурна или на скара до почерняване на кората.

Поставете ги в купа, покрийте и оставете да престоят 10-15 минути, след което ги обелете и нарежете на ивици или филийки, а може и цели, почистени от семките.

Загрейте малко олио в тиган на среден огън. Добавете ситно нарязаните лук и чесън. Пържете докато се ухаят и омекнат, но внимавайте да не загорят.

Изсипете печените чушки в тигана и ги запържете за кратко, за да поемат ароматите. Добавете ситно нарязана люта чушка за допълнителен ритъм (ако обичате пикантно).

Изсипете консервата домати в тигана, подправете със сол на вкус, червен пипер, брашно и захар. Добавете водата и разбъркайте добре, за да включите брашното и да създадете гладък сос.

Оставете сместа да къкри на слаб огън, като разбърквате от време на време, докато сосът се сгъсти до желаната гъстота (около 15-20 минути).

Преди края добавете малко чубрица и ситно нарязан пресен магданоз. Разбъркайте и оставете на котлона още 1-2 минути. Сервирайте с домашен хляб и бучка сирене.

1
Коментара по темата
1.
bai kosta
06.05.2025 16:39:13
Верно е симфония!Пърдиш на 2 гласа.
  Добави Коментар
Арестуваха кандидат за кмет и депутат на БСП, пребил жена си Мъжът раздавал тупаници на благоверната пред очите на децата си, изневяра в основата на побоя Децата дори не разбраха, че този хрупкав чипс е от тиквички, ометоха го за секунди Тази оригинална идея няма да остави никого безразличен
50 години по-късно: Златният випуск на ПГТ „Иван Вазов“ се събра отново в Несебър Професионалисти от туристическия бранш си припомниха славните години на Слънчев бряг, а кметът обяви амбициозни планове – гимназията да стане колеж Тези зодии се превръщат в мърморещи, охранени лелки От младо атрактивно момиче в сбръчкана старица жена...
НОИ увери: Няма ощетяване при превалутирането на заплати и пенсии в евро След 1 януари 2026 година няма да е необходимо да се подписват нови трудови договори, обясняват експерти Колко взимат лекарите, учителите и полицаите в Турция През юли минималната заплата на лекар специалист ще бъде 124 446 турски лири или 5204 лева
На какви грехове са способни зодиите Характерът на всеки човек в някаква степен зависи и от зодиакалния знак, под който е роден Силиконовата кралица на България е бременна Оказва се, че Гани е още в съвсем ранните седмици, поради което бременността ѝ все още не личи външно, но тя вече била на седмото небе от щастие
Важно съобщение от Кауфланд Eто кога откриват Фестивала на пясъчните фигури За доброто настроение на всички посетители ще се погрижат музикантите от Духовия оркестър
Вместо пържени правя тиквичките по френски – стават като шницел! Стават както за гарнитура, така и за основно ястие Овен - спортна кола, Телец - стабилна, а за Близнаци... Автомобилът, който най-добре ви отива според зодията Колата на Скорпионите е черна, не се набива на очи, но елегантна