Пекар ми издаде лесна рецепта за домашен хляб без месене, вече не купувам от магазина
Мечтаете ли за аромата на прясно изпечен хляб, който изпълва дома ви? Представяте ли си хрупкава коричка и мека, пухкава вътрешност? Добрата новина е, че не е нужно да сте опитен пекар, нито да разполагате с много време и специални умения, за да си приготвите вкусен домашен хляб. Тази рецепта за хляб без месене е толкова лесна, че дори начинаещите ще се справят без проблем, а резултатът ще ви очарова.
Защо хляб без месене?
Традиционното месене на хляб изисква време, сила и определена техника. Рецептата без месене е гениално проста – тя разчита на дългото време за ферментация. Просто смесвате съставките, оставяте времето да свърши своята магия и след това печете до златисто съвършенство.
Необходими продукти:
3 чаени чаши (около 380-400 г) брашно (може да използвате бяло пшенично, пълнозърнесто или комбинация)
1 ½ чаени лъжички суха мая
1 ½ чаени лъжички сол
1 ½ чаени чаши (350 мл) хладка вода
По желание можете да добавите:
1 супена лъжица мед или захар (за по-добро активиране на маята и лек сладък нюанс)
Билки, семена (сусам, ленено семе, мак), ядки (за допълнителен вкус и текстура)
Приготвяне
В голяма купа смесете брашното, сухата мая и солта. Ако използвате мед или захар, добавете ги. Разбъркайте добре сухите съставки, за да се разпределят равномерно.
Добавяне на водата. Постепенно добавете хладката вода към сухите съставки, като разбърквате с лъжица или шпатула. Не се опитвайте да получите гладко тесто – целта е просто да няма сухи участъци брашно. Тестото ще бъде доста лепкаво и рядко.
Първа ферментация (12-18 часа): Покрийте купата плътно с фолио за свежо съхранение. Оставете тестото да ферментира поне 12 часа. Не се притеснявайте, ако тестото увеличи значително обема си и се появят мехурчета – това е нормално.
След като ферментацията приключи, внимателно прехвърлете лепкавото тесто върху добре набрашнена повърхност. С набрашнени ръце леко го оформете на топка. Не го месете! Просто го сгънете няколко пъти към центъра, за да му придадете по-голяма стегнатост.
Набрашнете обилно кухненска кърпа и поставете оформеното тесто върху нея. Поръсете леко с брашно отгоре. Покрийте го с краищата на кърпата и го оставете да втаса за още 30 минути.
Загряване на съда и фурната. Преди края на втората ферментация, поставете чугунена тенджера (или друг огнеупорен съд с капак) във фурната и я загрейте до 230°C (220°C с горещ въздух). Това е ключов момент за получаване на хрупкава коричка.
Печене - внимателно извадете горещата тенджера от фурната. Отстранете капака. Внимателно прехвърлете тестото от кърпата в горещата тенджера. Ако желаете, може да направите няколко разреза с остър нож по повърхността на тестото. Покрийте тенджерата с капака и я върнете във фурната. Печете 30 минути.
Допичане -след 30 минути отстранете капака на тенджерата и продължете да печете още 15-20 минути, или докато хлябът придобие златисто-кафяв цвят и при почукване отдолу звучи кух.
Охлаждане, извадете готовия хляб от тенджерата и го поставете върху решетка да се охлади напълно, преди да го нарежете. Това е важно, за да се запази структурата му.
Приготвянето на домашен хляб без месене е истинско удоволствие и ще ви възнагради с невероятен вкус и аромат. Опитайте тази лесна рецепта и се насладете на прясно изпечен хляб, направен с любов у дома! Добър апетит!
Добави Коментар