Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Не яжте замразена пица, ще съжалявате

Ключови думи: замразена пица, вреда, флагман, храна

Газирани напитки, чипс, зърнени закуски, замразена пица - преработените храни са популярни по цял свят. Диетолозите обаче предупреждават да не ги консумираме, пише Deutsche Welle. Какви са вредите от тях?

Консумацията на силно преработени храни се свързва с повече от 30 риска за здравето и води до по-ниска продължителност на живота, сочи ново проучване. Делът на тези продукти в хранителния ни режим е почти 39 процента, показва друго изследване, а Германското дружество по хранене предупреждава те да не се консумират. Но какво ги прави толкова проблематични?

Силно преработените храни са преминали няколко етапа на обработка и често съдържат множество добавки. Изискванията към тях са да имат дълъг срок на годност, да са лесни за консумиране и да имат добър вкус. Диетологът Матиас Ридл, цитиран от АРД, нарича тези продукти "фалшиви храни". Той казва: "Изглеждат като храна, имат вкус на храна, но не ни доставят това, което би трябвало да ни осигурява истинската здравословна храна".

Много добавки, много захар и сол

Подсладителите и трансмазнините, както и оцветителите, консервантите и ароматизаторите отдавна са на вниманието на изследователите. В тази връзка АРД припомня, че в ЕС добавките подлежат на одобрение, но много от направените проверки са остарели - разрешенията са издадени преди десетилетия. Така например последните проучвания показват, че "подсладителите взаимодействат с чревната флора и я нарушават". Това просто не е било известно по времето, когато тези вещества са били разрешавани, обяснява диетологът Ридл. 

Но не само добавките правят силно преработените храни проблематични: високото съдържание на захар и сол също е причина за безпокойство, казва експертът, цитиран от АРД. Те стимулират апетита и водят дотам, че ядем много повече, отколкото е необходимо.

Кои методи на преработка са проблематични?

Екструдиране, емулгиране, ароматизиране: хранително-вкусовата промишленост използва много сложни процеси. Но дали това е вредно за нас? Пред германската обществена медия Моника Пишетсридер от Университета в Ерланген-Нюрнберг подчертава, че преработката на храните принципно не вреди - в крайна сметка хората готвят от повече от 800 000 години. Много растения стават годни за консумация едва след термична обработка, а ферментацията дори може да е полезна за здравето, показват различни проучвания.

Съществуват обаче и вредни вещества, които се образуват само при обработката на храните, като например акриламид. Високи нива на акриламид са открити например в картофения чипс, кафето или хрупкавия хляб.

Как се дефинират силно преработените храни?

Те съдържат добавки, преработени са технологично и са готови за консумация, но специална дефиниция за тях няма, обяснява Пишетсридер. Затова през 2010-а година бразилска изследователска група разработва ръководство за определяне на степента на преработка на храните, т.нар. класификация NOVA. Именно на нейната база се препоръчва консумацията на силно преработени храни да се избягва. Според Моника Пишетсридер обаче критериите не са научно обосновани.

Диетологът Ридл пък твърди, че европейската система за обозначаване на храните с цветовете на светофара Nutri Score не улеснява особено потребителите при правенето на здравословен избор. Nutri Score оценява храните според техните съставки и така например съдържанието на много калории се оценява отрицателно, докато високото съдържание на протеини получава положителна оценка.

Индустрията използва тази категоризация за разработване на маркетингови стратегии, казва Ридл. Продуктите се обогатяват с протеини, за да им се придаде здравословен вид. Този поглед към храните обаче е ограничен -  още през 2007-а година американският журналист Майкъл Полан пише, че "храната е нещо повече от сбора на нейните части".

Да се храним здравословно

Диетологът Матиас Ридл и специалистката по химическата обработка на храните Моника Пишетсридер са единодушни, че е желателно да се храним с пресни продукти - плодове, зеленчуци, варива и ядки. Пишетсридер препоръчва да се избягват подсладените напитки, колбасите и алкохолът, а вместо това да се консумира повече храна, богата на фибри.

Ридл на свой ред съветва хората да открият простото удоволствие от здравословното хранене, например като сами си приготвят храна, която след замразяване може да се запази дни наред, се казва още в публикацията на АРД.

1
Коментара по темата
1.
Чуш
29.04.2025 19:01:01
За размените пици са ОК. Като цяло замразени зеленчуци, плодове, пици и т.н. са си ОК. Може даже да са по-полезни от консервираните. Е, вярно че който си прави пици у дома си намаля потреблението по кръчми, Ана мога ли да мисля и за Али Маани беегай?
  Добави Коментар
9 души загинаха в храм Ужасна трагедия в Индия 50 мл ракия, сланина и лук: Народната рецепта за желязен имунитет през зимата Тази комбинация не е просто вечеря, а истинска „витаминна бомба“ и имунен щит
Огромен екшън в Пловдив! Прекъснаха Локо-Ботев Наумов е ударен, мачът е прекратен при 1:1 От 4 ноември: Промяна в организацията на движение на АМ „Тракия“ в област Бургас Участъците ще бъдат сигнализирани и обезопасени с пътни знаци
10-годишно дете почина в двора на училище Трагедия в Гърция Ники от Калофер: Господа управляващи, спрете да крадете, живее ми се! Младият мъж от 20 години е напълно парализиран и прикован на легло заради тежкото си заболяване
Бащата на Мъск със сензационно твърдение за отменената среща Тръмп-Путин Хвърли обвинение върху... Ако имаш 3 ябълки и малко канела, направи този сочен сладкиш (ВИДЕО) Тайната на неговата свежест се крие в добавянето на лимонов сок и кора, които перфектно балансират сладостта на ябълките и канелата
Хакери откраднаха суперколата на спортна звезда Дръзкото престъпление стана по време на доставката Година от трагедията на жп гарата в Нови Сад, отнела 16 млади живота Правителството на Сърбия вчера взе решение и обяви 1 ноември 2025 г. за ден на траур
Древни ритуали срещу уроки и зли сили Солта и хлябът са най-силните пазители, сочи вярване Родовото проклятие обърква живота ни! Как да разпознаем симптомите Точно както физическите болести се унаследяват, така и психологическите блокажи остават в родовата памет и се предават през поколенията