Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Вкъщи не правим обикновена баница, обожаваме вкуса на биленик

Ключови думи: биленик, рецепта

Рецептата за биленик е не само наслада за сетивата, но и мост към онези спомени, когато бабините гозби изпълваха къщата с незабравими аромати. Тя съчетава нежния вкус на лапад или спанак с богатството на пухкаво тесто, деликатния аромат на масло и свежестта на пролетната зелева салата. 

Необходими продукти:

За плънката

1 връзка лапа (1/2 кг спанак)

½  ч.ч. ориз

4 яйца

200 гр сирене или извара

Олио

Масло

За тестото, което може да измесите сами:

300 гр. вода

Щипка сол и захар

1/3 пакетче мая (д-р Йоткер)

Брашно – колкото поеме

Начин на приготвяне:

Омесете средно меко тесто по класическия начин – с вода, брашно, щипка сол и захар, и малко мая, която позволява тестото да стане пухкаво, но не прекалено тежко и с много хубава текстура. Оставете го да втаса за 30-40 минути.

През това време пригответе плънката за биленика. Сварете ориза в подсолена вода, като капнете в нея и малко олио, за да не се развари. Измийте и нарежете на ситно лапада (или спанак). Посолете го с малко сол и го смачкайте с ръка, за да омекне и по-лесно да се сготви. Прибавете го към сготвеният ориз, който предварително сте охладили. После чукнете яйцата, които сте извадили предварително от хладилника, за да не се пресекат в плънката.  Разбъркайте докато добре се смесят всички продукти.  Получената плънка е прекрасно балансирана — лапад или спанак за свежест, ориз за плътност, сирене/извара за кремообразност и яйца за свързване.

В подходящ съд загрейте олиото и маслото – в равни количества. С част от сместа намажете добре дъното и стеничките на тавата, в която ще печете. Това ще ви гарантира, че биленикът няма да залепне по време на печенето.

Идва ред да разточите корите. Направете две топки от вече втасалото тесто ( големината и зависи от тавата, в която ще печете биленика). Разточете първата тава малко по голяма от дъното на тавата, в която ще печете. Преди това направете малки колачки и ги подредете равномерно на дъното на тавата. Те ще осигурят въздух под основната кора и  ще я предпазят от прегаряне. Върху тях сложете първата разточена кора, намажете я обилно със сместа от олио и масло. Подредете плънката върху нея, като я разстелите равномерно. Натрошете на едро сиренето и го поставете равномерно върху плънката. Добавете още малко от мазнината и сложете и втора кора. Намажете с останала част от мазнината и биленикът вече е готов за печене.

Сложете го в студена фурна, за да дадете възможност на тестото плавно да "тръгне", а не да се шокира от висока температура във фурната. Първите 20 минути печете на 250 градуса на долна и горна фурна. Когато видите, че биленикът започва да се пече, намалете фурната на 200-180 градуса и печете още 40 минути (общо 60 минути). Ще познаете, че биленикът е готов, когато започне да се върти в тавата, а горната коричка е добре изпечена. 

Извадете биленика от фурната и докато още е топъл го намажете с масло и посолете – това е точно онзи щрих, който завършва вкуса и текстурата на едно тестеното ястие.

Оставете биленика да отдъхне за 30 минути. След това го нарежете по ваше желание – на баклави или на триъгълници. Поднесете го в големи плоски чини и сервирайте тестената вкусотия с чаша домашно кисело мляко (овче или краве – по ваше желание).

Много подходящо е, ако предложите с биленика и зелева салата, която ще приготвите много лесно. Необходими са ви само една малка зелка, връзка копър, сол, захар, зехтин и оцет. Хрупкавата, леко кисела свежест на салата ще балансира мазнинката  в биленика и ще го направи още по-лек за консумация.

Добър апетит!

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Ученичка от Варна даде страхотен пример Реши да изчисти подлез в града Алкохол менте уби над 20 души Шок в Индия
16-годишен реши да се прави на Майк Тайсън Но не да нокаутира на ринга в професионалния бокс, а погазвайки закона в България  Култов финал в "Ергенът" Вики си избра гадже
Корекция в движението по "Хемус" На 14 и 15 май движението от 384-и до 386-и км в посока Варна ще се осъществява в аварийната лента за геодезическо заснемане Тръмп: Рубио ще участва в преговорите между Украйна и Русия Важно събитие предстои в Турция
Сензационна информация за Родриго Мисли за смяна на тима Зеленски: Путин се страхува от директни преговори с мен Президентът на Украйна с тежки думи
Майски сняг заваля в... Стара планина Кметът на София с важно решение за учениците 14 май - неучебен ден за училищата в столицата
Тренират усилено с... Фарниев Ген. Атанасов: Кой натисна копчето на Радев, наричат го президента Боташ заради заробващата сделка  Всеки ден плащаме по 1 милион за този договор, каза председателят на Комисията за контрол на службите