Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Вкъщи не правим обикновена баница, обожаваме вкуса на биленик

Ключови думи: биленик, рецепта

Рецептата за биленик е не само наслада за сетивата, но и мост към онези спомени, когато бабините гозби изпълваха къщата с незабравими аромати. Тя съчетава нежния вкус на лапад или спанак с богатството на пухкаво тесто, деликатния аромат на масло и свежестта на пролетната зелева салата. 

Необходими продукти:

За плънката

1 връзка лапа (1/2 кг спанак)

½  ч.ч. ориз

4 яйца

200 гр сирене или извара

Олио

Масло

За тестото, което може да измесите сами:

300 гр. вода

Щипка сол и захар

1/3 пакетче мая (д-р Йоткер)

Брашно – колкото поеме

Начин на приготвяне:

Омесете средно меко тесто по класическия начин – с вода, брашно, щипка сол и захар, и малко мая, която позволява тестото да стане пухкаво, но не прекалено тежко и с много хубава текстура. Оставете го да втаса за 30-40 минути.

През това време пригответе плънката за биленика. Сварете ориза в подсолена вода, като капнете в нея и малко олио, за да не се развари. Измийте и нарежете на ситно лапада (или спанак). Посолете го с малко сол и го смачкайте с ръка, за да омекне и по-лесно да се сготви. Прибавете го към сготвеният ориз, който предварително сте охладили. После чукнете яйцата, които сте извадили предварително от хладилника, за да не се пресекат в плънката.  Разбъркайте докато добре се смесят всички продукти.  Получената плънка е прекрасно балансирана — лапад или спанак за свежест, ориз за плътност, сирене/извара за кремообразност и яйца за свързване.

В подходящ съд загрейте олиото и маслото – в равни количества. С част от сместа намажете добре дъното и стеничките на тавата, в която ще печете. Това ще ви гарантира, че биленикът няма да залепне по време на печенето.

Идва ред да разточите корите. Направете две топки от вече втасалото тесто ( големината и зависи от тавата, в която ще печете биленика). Разточете първата тава малко по голяма от дъното на тавата, в която ще печете. Преди това направете малки колачки и ги подредете равномерно на дъното на тавата. Те ще осигурят въздух под основната кора и  ще я предпазят от прегаряне. Върху тях сложете първата разточена кора, намажете я обилно със сместа от олио и масло. Подредете плънката върху нея, като я разстелите равномерно. Натрошете на едро сиренето и го поставете равномерно върху плънката. Добавете още малко от мазнината и сложете и втора кора. Намажете с останала част от мазнината и биленикът вече е готов за печене.

Сложете го в студена фурна, за да дадете възможност на тестото плавно да "тръгне", а не да се шокира от висока температура във фурната. Първите 20 минути печете на 250 градуса на долна и горна фурна. Когато видите, че биленикът започва да се пече, намалете фурната на 200-180 градуса и печете още 40 минути (общо 60 минути). Ще познаете, че биленикът е готов, когато започне да се върти в тавата, а горната коричка е добре изпечена. 

Извадете биленика от фурната и докато още е топъл го намажете с масло и посолете – това е точно онзи щрих, който завършва вкуса и текстурата на едно тестеното ястие.

Оставете биленика да отдъхне за 30 минути. След това го нарежете по ваше желание – на баклави или на триъгълници. Поднесете го в големи плоски чини и сервирайте тестената вкусотия с чаша домашно кисело мляко (овче или краве – по ваше желание).

Много подходящо е, ако предложите с биленика и зелева салата, която ще приготвите много лесно. Необходими са ви само една малка зелка, връзка копър, сол, захар, зехтин и оцет. Хрупкавата, леко кисела свежест на салата ще балансира мазнинката  в биленика и ще го направи още по-лек за консумация.

Добър апетит!

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Ще отиде ли Пеевски при Радев? Днес се очаква лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов да беседва с президента, ще стори ли същото и Делян Пеевски от ДПС-НН? Както е известно, Пеевски не веднъж се е изказвал рязко за Радев Бордо маникюрът е признак за елегантна визия при дамите Металически акценти, овална форма и класически тонове доминират в тенденциите за сезона
Какви са цените на имотите в България, растат ли? Средната цена на апартаментите в София е около 2300 евро за кв. м, в Бургас - 1700 Доналд Тръмп съди Би Би Си за $10 милиарда заради манипулирана реч Великобританската медия излъчила подменен видеозапис, според който Тръмп призовава към насилие след изборите през 2020 г
Обирджия на Донарума се самоуби в затвора след натиск от тартор на бандата 21-годишният мъж бил пионка в престъпна схема, разкрит е психически тормоз от страна на лидера На 16 декември църквата почита Свети Агей и мъченик Марин – ето какво да не правите днес Православната традиция свързва този ден с обещания, гадаене за времето и предпазване от негативна енергия
Ограничения и ремонти по пътищата в страната: особено внимание за водачите в Бургаска област АПИ въведе редица забрани и отклонения поради ремонти, мъгла и аварийни участъци Джордж Клуни се отказва от сцените с целувки във филмите си Холивудската звезда обясни, че с годините приоритетите му са се променили и сцените с интимност вече не са част от професионалния му път
Медиците от КОЦ-Русе: Спасяваме животи, но заплатите ни намаляват Казват ни, че пари няма, споделят те и настояват за финансова ревизия  Мъркането разкрива повече за котките от мяукането Анализ със софтуер за разпознаване на реч показа, че нискочестотното мъркане съдържа уникални звукови характеристики, докато мяукането еволюирало като комуникация с човека
Почина Карл Карлтън – легендата зад хита "She’s a Bad Mama Jama" Звездата от Детройт, чиято музика беляза цели поколения, си отиде след дълги здравословни проблеми, но остави вечен отпечатък с хитовете си Уроки или стрес? Как да разпознаем негативната енергия и кога да потърсим лекар Народните вярвания свързват личните неуспехи с уроки, докато съвременната медицина търси причината в психическото и физическото натоварване