Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Вчера направих тази бърза баница с домашни кори, цялата улица ухае на нея, а всички ми искат рецептата

Ключови думи: домашни кори, баница, флагман

За днес сме ви приготвили вкусна и бърза рецепта за баница с извара с домашно приготвени кори.

Баницата е едно от най-обичаните ястия в българската кухня, съчетаващо традиция и неповторим вкус. Приготвя се в различни варианти – със сирене, месо, зеленчуци или извара, като всеки от тях носи своя уникален аромат и текстура.

Освен че е вкусна, баницата е и лесна за приготвяне, което я прави идеален избор както за закуска, така и за основно ястие или десерт. В тази рецепта ще откриете как да приготвите баница с извара – хрупкава отвън, мека и ароматна отвътре.

Баница с настъргана извара се приготвя за по-малко от час. В тази рецепта е важна формата, в която се пече. Ще ви е необходима доста широка кръгла форма с ниска стена, за да се изпече тестото бързо и да хване хрупкава коричка отгоре и отдолу. Ако в кухнята няма нищо подходящо, тогава вземете всяка голяма форма и я покрийте с фолио, така че ръбовете да висят.

Съставки за хрупкави кори за баница:

100 г масло;
160 г пшенично брашно;
1 чаена лъжичка бакпулвер;
60 г захар;
пакетче ванилова захар.
Съставки за пълнеж от извара:

200 г извара;
2 яйца;
50 г заквасена сметана с висока масленост;
1 лайм или лимон;
25 г пшенично брашно или нишесте;
щипка сол.
Начин на приготвяне

За да направите плънката, смелете пълномаслената извара с 2 големи яйца. Измийте лайма обилно с гореща вода и изплакнете с вряща вода. Настържете кората на ситно ренде и изстискайте сока. Добавете сока от лайм, кристалната захар, кората от лайм и щипка фина сол към изварата и яйцето.

Разбийте течните съставки с бъркалка или блендер. За предпочитане е блендер, той превръща всичко в гладка и хомогенна маса. След това добавете пшенично брашно или нишесте; картофено или царевично нишесте ще свърши работа. Всичко се разбърква отново, за да се получи гладка маса без бучки брашно и извара.

Правене на трохи за кората. Смесете пшенично брашно, бакпулвер, гранулирана захар в купа, изсипете торбичка ванилова захар или ванилия на върха на ножа. Смесете сухите съставки старателно.

Настържете замразеното масло на едро ренде за зеленчуци. Маслото може да се замени с маргарин; това е по-евтина съставка, но много подходяща за печене. С ръце разтрийте бързо сухите съставки с маслото, за да се образуват фини трохи. Всичко трябва да се направи бързо, така че маслото да няма време да се нагрее.

Вземете кръгла форма с ниска страна. В тази рецепта формата е с размери 26 сантиметра. Поставете лист пергамент на дъното на тавата. Отделете половината от трохите, изсипете в тавата, разпределете равномерно по дъното и краищата. Не забравяйте да се уверите, че трохите са на ръба, в противен случай пълнежът ще изгори на това място!

Изсипете плънката върху трохите. Течна е и се разнася лесно по повърхността. Внимателно поръсете останалото  тесто отгоре. С помощта на шпатула или нож внимателно го изравнете, като се стараете да не се смесва с плънката. След това набелязвате порциите – леко натрошавате трохите. Можете да направите 8 порции.

Загрейте фурната до 180 градуса по Целзий. Поставете тавата с баницата на средния рафт на загрятата фурна. Пече се 30-35 минути. Точното време за печене зависи от вашата индивидуална фурна и може леко да варира.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Китай потвърди плановете си да изпрати астронавти на Луната до 2030 г. Пекин ще ангажира и пакистански астронавт за краткосрочни полети в рамките на китайските космически мисии Зам.-ректорът на БДУ проф. Севдалина Турманова участва в конференция на Дипломатическия институт в Бургас В нейната презентация тя представи част от научните инициативи на висшето училище, осъществявани съвместно с други български университети и институти
Не купувайте тези 5 японски коли втора ръка Експертите съветват внимателно да се четат отзиви Петото издание на Празника на О-солената риба – пъстра програма, кулинарни демонстрации и морски деликатеси В рамките на празника ще се проведе кулинарно демонстрационно шоу на местни ресторантьори
Срутеният блок в Гебзе взе четири жертви: Откриха и родителите мъртви след 19 часа под отломките Единствено най-голямото дете в семейството - 18-годишната Дилара Билир, оцеля в инцидента COVID-19 протича с хрема и сухо гърло, но ваксините предпазват тежките случаи Ваксините срещу COVID-19 в Бургас са безплатни за всички, независимо от възраст и здравноосигурителен статус
Виктор Орбан ще посети Доналд Тръмп в Белия дом Двамата лидери също ще сключат споразумения за сътрудничество в областта на енергетиката, отбранителната промишленост, икономиката и финансите Забравете руската салата! „Столична“ ще ви стане новата любима Всички говорят за тази салата – по-вкусна, по-лека и напълно неустоима!
Баба Донка от Поморие посрещна своята стогодишнина, кметът Иван Алексиев сред гостите на празненството В знак на уважение, баба Донка получи торта, цветя и топъл кашмирен шал Василев: Киселова е крила сигнали, свързани с документни престъпления и източване на държавен ресурс Сигналите са изпратени до и.ф. главен прокурор, до президентската институция и до Народното събрание
Президентът назначи Елеонора Димитрова за посланик на България в Бразилия Указът е публикуван в днешния извънреден брой на "Държавен вестник" Защо всички слагат кестени в гардероба си Прост, евтин и напълно естествен начин да се избавите от молци и неприятни миризми