Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Любим БГ готвач даде рецепта за перфектната дроб сарма

От продуктите се получават около 5 порции
Ключови думи: готвач, рецепта, дроб сарма

Великденските празници още не са приключили, а от тях до Гергьовден продължава правенето на любов с агнешкото месо и агнешките дреболии. Агнешката дроб сарма е голяма вкусотия, която ни помага да спазим традицията. Печената на фурна агнешка дроб сарма с ориз е и сред специалитетите на шеф готвача на България Иван Звездев.

Тя се различава от традиционната стара рецепта с това, че не използва агнешко було, в което се слага плънката и се изпича във вид на отделни сарми. Времето за приготвяне на агнешка дроб сарма на фурна е около 1 ч. и 40 мин. От продуктите се получават около 5 порции.

Продукти:

1 агнешки комплект

5 стръка пресен лук

180 г ориз

1–2 ч.л. сол

200 г скълцани домати

5 с.л. олио

2-3 стръка пресен джоджен или 1 ч.л. сушен

За заливката:

2 яйца

1 с.л. брашно

200 г кисело мляко

Приготвяне:

Измиваме агнешките дроб, сърце и далак, и ги слагаме в тенджера с 2-3 литра студена вода. Посоляваме с 1 ч.л. сол и добавяме черния пипер на зърна. Загряваме сместа и след като кипне, варим на умерен огън за 30 минути. Сварените дреболии нарязваме на дребно. Нарязваме на дребно и пресния лук, и го запържваме за половин минута в тиган с нагрято олио.

Измиваме добре и отцеждаме ориза, след което го прибавяме към лука. Запържваме на умерен огън за 1–2 минути, докато стане “стъклен”. Добавяме доматите и след минута пържене ги заливаме с 600 мл. бульон от варенето на дреболиите. Джодженът са нарязва на дребно и го добавяме към ориза, като го подправяме със смлян черен пипер. След това слагаме в тава нарязаните сварени дреболии и ги покрваме с ориза. Ястието се пече в средата на предварително загрята до 180℃ фурна за 20–30 минути или докато се изпари течността.

Заливката:

В малка касерола слагаме брашното и го заливаме с 2–3 с.л. студена вода. Разбъркваме добре с готварска тел. Добавяме киселото мляко и отново разбъркваме добре. След това добавяме яйцата и ги разбъркваме, докато се смесят добре. Загряваме ги, продължавайки да ги бъркаме с телта, докато се стоплят, но не ги оставяме да заврят.

Заливаме изпечената дроб сарма с яйчената смес и печем още 15–20 минути, след което ястието е готово за сервиране.


 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Остър сблъсък между Гечев и Хампарцумян за референдума Финансистът се притеснява от евентуална диктатура в страната Катастрофа край Руен: Трима са в болница За щастие няма непосредствена опасност за живота на пострадалите
Инцидент в несебърско село 59-годишен мъж е с контузия от ПТП Къща горя край морето Криминално проявен запали огън в мазе и направи беля
70-годишен мъж от Бургаска област помете пловдивчанка Шофьорът блъсна жената в Слънчев бряг Полицията в Карнобат разплете нагла кражба Криминално проявен сви пари от възрастен мъж
Млад бандит сви 290 лева на монети, но малко след това... Апашът се озова с белезници Ченгета с голяма находка при обиск в Слънчев бряг Иззеха около 200 грама канабис
Сериозно земетресение до България Разтресе се град в Румъния Тръмп подписва знаков указ Президентът на САЩ с показателен ход
Празник е! Могат да почерпят... Хората с имена Герана, Герасим, Герда, Герман, Геро, Искра и Искрен имат хубав повод за почерпка Сензация в "Капките" Всички участници ще са финалисти този сезон