Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Миналата година впечатлих всички с този козунак, тази година го направих 4 пъти преди Великден

Ключови думи: великден, козунак, рецепта, лесна рецепта за козунак, козунак на конци

Спомените ми за Великден винаги са свързани с аромата на прясно изпечен козунак, който се носеше из цялата къща. Тази година реших да споделя с вас моята любима рецепта, която е толкова вкусна, колкото и лесна за приготвяне.

Великденски Козунак
Необходими продукти
1 кг брашно за козунак
5 яйца
300 гр. захар
200 мл прясно мляко
80 г краве масло
80 мл слънчогледово олио
1/2 капсула лимонова есенция
1 пак. ванилия на прах
1 щипка сол
За маяното тесто:
40 гр прясна мая – 3/4 кубче
1 с.л. захар
2 с.л. брашно
6 с.л. топла вода
За намазване
жълтък + 1 с.л. прясно мляко
захар
Начин на приготвяне
1. Приготвяме маяното тесто. Слагаме маята в купа, стриваме леко с лъжица, прибавяме захарта.
2. Намачкваме добре, докато маята се втечни. Наливаме 6-8 с.л. топла вода, поръсваме с брашно. Оставяме за 15 мин., докато маята шупне.
3. В метална купа счукваме яйцата, които трябва да са със стайна температура. Прибавяме захарта, разбъркваме, поставяме сместа на котлона.
4. Затопляме до 20 градуса, като непрекъснато разбъркваме.
5. Пресятото брашно поръсваме с 1 щипка сол.
6. Прехвърляме яйцата и вече шупналата мая. Разбъркваме внимателно само в една посока.
7. Постепенно наливаме затопленото прясно мляко, поръсваме с лимонова есенция.
8. Добавяме топлото слънчогледово олио и половината от разтопеното масло, поръсваме с ванилия.
9. Замесваме меко лепкаво тесто. Прехвърляме го в купа, намазваме с част от останалото разтопено масло. Покриваме тестото с кърпа, оставяме го да втаса, но не напълно – за 30-40 мин.
10. Разделяме втасалото тесто на три топки, от които с намаслени ръце оформяме еднакви по дължина фитили. Намазваме повърхността им с разтопено масло.
11. Нареждаме фитилите един до друг, оплитаме на плитка. Прехвърляме в тава, намазваме повърхността с масло.
12. Поставяме козунака в студена фурна, оставяме го да втаса, докато удвои обема си. Намазваме повърхността с разбит с мляко жълтък, поръсваме със захар. Поставяме в ниската част на предварително загрята фурна. Печем на 180 градуса, след 15-18 минути се покрива с фолио и се пече на още 25-30 минути
 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Незрящият Виктор Асенов пробяга 80 км на Асеновградски баири въпреки дъжда  Несломимият и водачите му започнаха състезанието още в 7.00 сутринта в събота Скандал с Макрон Някои твърдят, че се е дрогирал във влака за Киев! От Франция категорично отрекоха
Взима важно решение Васил има 2 рози, дамите пък са двойно повече Много е болна Кели от "Женени с деца" почти не излиза от къщи
Буря в "Ергенът" Мартин и Даниела с първи скандал, след като заживяха в едно имение Получи огромно признание Надал с разгромна победа в престижна класация
Прави съдбоносен избор Виктор решава за Любомира и Клаудия в утрешния епизод на реалитито Информационният здравен център Ashkan Life чества 10 години и посреща в нов офис Широкият спектър медицински услуги – от диагностика до крайния стадий на лечението и индивидуалният подход са най-важният белег за успеха
Пожар в къщата на Стармър Гъмжи от полиция около дома Проблем с тока и метрото в Лондон Преустановено е било движението по две линии на метрото
Тръмп е готов да отиде в Истанбул, чака се решение на Путин Може да има среща между 4 президенти Шокиращ инцидент в Германия, замесени са деца 14-годишно момче е прободено много тежко от 17-годишен, друг тийнейджър също е ранен