Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Миналата година впечатлих всички с този козунак, тази година го направих 4 пъти преди Великден

Ключови думи: великден, козунак, рецепта, лесна рецепта за козунак, козунак на конци

Спомените ми за Великден винаги са свързани с аромата на прясно изпечен козунак, който се носеше из цялата къща. Тази година реших да споделя с вас моята любима рецепта, която е толкова вкусна, колкото и лесна за приготвяне.

Великденски Козунак
Необходими продукти
1 кг брашно за козунак
5 яйца
300 гр. захар
200 мл прясно мляко
80 г краве масло
80 мл слънчогледово олио
1/2 капсула лимонова есенция
1 пак. ванилия на прах
1 щипка сол
За маяното тесто:
40 гр прясна мая – 3/4 кубче
1 с.л. захар
2 с.л. брашно
6 с.л. топла вода
За намазване
жълтък + 1 с.л. прясно мляко
захар
Начин на приготвяне
1. Приготвяме маяното тесто. Слагаме маята в купа, стриваме леко с лъжица, прибавяме захарта.
2. Намачкваме добре, докато маята се втечни. Наливаме 6-8 с.л. топла вода, поръсваме с брашно. Оставяме за 15 мин., докато маята шупне.
3. В метална купа счукваме яйцата, които трябва да са със стайна температура. Прибавяме захарта, разбъркваме, поставяме сместа на котлона.
4. Затопляме до 20 градуса, като непрекъснато разбъркваме.
5. Пресятото брашно поръсваме с 1 щипка сол.
6. Прехвърляме яйцата и вече шупналата мая. Разбъркваме внимателно само в една посока.
7. Постепенно наливаме затопленото прясно мляко, поръсваме с лимонова есенция.
8. Добавяме топлото слънчогледово олио и половината от разтопеното масло, поръсваме с ванилия.
9. Замесваме меко лепкаво тесто. Прехвърляме го в купа, намазваме с част от останалото разтопено масло. Покриваме тестото с кърпа, оставяме го да втаса, но не напълно – за 30-40 мин.
10. Разделяме втасалото тесто на три топки, от които с намаслени ръце оформяме еднакви по дължина фитили. Намазваме повърхността им с разтопено масло.
11. Нареждаме фитилите един до друг, оплитаме на плитка. Прехвърляме в тава, намазваме повърхността с масло.
12. Поставяме козунака в студена фурна, оставяме го да втаса, докато удвои обема си. Намазваме повърхността с разбит с мляко жълтък, поръсваме със захар. Поставяме в ниската част на предварително загрята фурна. Печем на 180 градуса, след 15-18 минути се покрива с фолио и се пече на още 25-30 минути
 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Драма с питони в София РИОСВ в столицата отне незаконно отглеждани змии Убийство като от филм на ужасите в България Син умъртви мъчително майка си
Путин държи в ръцете си страшилището Статус-6 Според руският президент военните сили на страната са изпробвали успешно торпедото "Посейдон" Частични самопризнания за "Обира на века" Кражбата се разплита, но бижутата остават в неизвестност
20 г. затвор за мъж за жестоко убийство в София Садистът удрял жертвата си с ръце и крака ТИР се запали в движение Шофьорът с бърза намеса
Сини кучета се появиха в Чернобил (ВИДЕО) Най-вероятно са попаднали в някакъв химикал ЕДИН ГРАМ ЖИВОТ – филм с мисия, провокация и послание В ролите ще видим като актьори Ивайло Захариев, Калоян М. Патерков, Тервел Пулев, Доби Главинчева, Симона Йорданова, Павел Димчев, Лео Панов, Александър Везенков и др.
Звезда на поп-фолка се завръща Индивидуално Баница с яйца и мляко: Без кори, без брашно - непременно опитайте тази лесна закуска Идеална за бърза и питателна нисковъглехидратна закуска или лека вечеря
Никой не очакваше от Ръждавичка тези думи за Наталия Разплака с емоционално изказване за съотборничката си Когато искам гостите да ахнат, винаги приготвям това Италианско пилешко руло – увиваш, печеш и става мозък! Вкусът е страхотен като основно ястие или като част от студено предястие