Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Тази питка ще засенчи дори козунака на Великден

Ключови думи: великден, питка, флагман, погача

Какво ще кажете този Великден да изненадате всички и да поднесете на трапезата си домашно приготвена пита? Ще споделим с вас рецепта за чудно мека и пухкава пита, която се приготвя с малко продукти и с много любов.

Ето какви продукти са ви необходими за приготвянето на питата:

брашно - 800 г
прясно мляко - 200 мл
кисело мляко - 100 г
яйца - 2 бр. +2 белтъка
олио - 6 - 7 с.л.
мая - 25 г
сол - 1 равна с.л.
захар - 1 равна с.л.

Начин на приготвяне на питата:

Тестото, което трябва да се получи, не бива да е нито прекалено меко, нито прекалено твърдо. Трябва да знаете как правилно да активирате маята в предварително затоплено мляко с малко захар.

След това се разделя на 2 части, като едната трябва да е по-голяма от другата.

Малката част се разделя на 4 топки, които се разточват на кори и всяка от тях се маже с малко олио. Редят се накуп.

Така подредени, корите се разточват повторно, а след това се режат на 16 части. На всеки триъгълник се прави прорез, а върхът се промушва отдолу нагоре и след това се издърпва. Получава се листо, което се подрежда около тавата.

Идва ред на по-голямата топка тесто. Отделя се малка част, която се поставя в средата. Останалото тесто се разделя на две и се оформя фитил и се разточва кора на елипса.

В нея се поставя фитила и около него се реже на см кората от двете страни.

Подрежат се в тавата след листенцата. От станалото тесто може да се направят фигурки, с които да се украси питата.

След като сме измайсторили празничния хляб, го оставяме на топло да втаса още един път.

Печем в предварително загрята фурна, като преди това не забравяме да намажем със смес от жълтък, олио и прясно мляко.

Тази празнична пита се получава невероятно красива и също толкова вкусна. Трябва да я опитате.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Медведев с гръмки думи Ето какво твърди Нова драма в Испания: 160 000 души бяха предупредени да не напускат домовете си Спрени са влакове, блокирани са пътища и са отменени събития
Земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер удари... Крайбрежието на Еквадор Направи световен рекорд Жоро Вратарчето сякаш не остарява, той е най-възрастният действащ футболист
Малко след обявеното примирие: Експлозии в индийски град Напрегната ситуация Макрон, Мерц, Стармър и Туск посетиха Киев Те искат 30-дневно спиране на огъня между Украйна и Русия
Пакистан и Индия потвърдиха примирието Огънят спира веднага Германия затегна граничния контрол Засилени са проверките по границите с Люксембург и Белгия
Джеки Чан: Никога няма да спра да правя сам каскадите си 71-годишният aктьор все още не мисли за пенсиониране Сашка съжалява, че се е снимала гола Дупнишката Мадона не губи надежда, че ще прогледне
Професор от Сеул: Медицината в България е на световно ниво Той е впечатлен от нивото на науката, медицината и хирургията в България Ким Чен-ун: Безкрайна чест е да имам за свой най-близък приятел Путин Той е опитен лидер на силна държава, смята севернокорейският диктатор