Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Приятелките ми ги правят с бяло вино, но аз ги харесвам с бира - масленките на леля Ванче са задължителни за Великден

Ключови думи: масленки с бира, флагман, рецепта

Навремето мама имаше една приятелка, леля Ванче, която бе изключителна кулинарка. От нея са повечето рецепти за солени и сладки изкушения, които се приготвяха у нас, когато бяхме деца, а сега аз на свой ред ги приготвям за моите деца!

Сред всички рецепти почетно място заемат Масленките с бира на леля Ванче – крехки, пръхкави и пълни с вкусни неща! „Всяка хапка е връщане към миналото, когато кухните ухаеха на любов и простота“, казваше мама винаги, когато споменаваше тези постни сладки.

ВБез яйца, мляко или масло, те са идеални за постите, но са толкова вкусни, че остават любими и след тези дни.

Защо ги обичаме?
Защото са семпли, носталгични и носят топлина от времето, когато нашите майки и баби са ги приготвяли с любов за цялото семейство. Ето какво ви трябва:

Масленките с бира на леля Ванче

Продукти:

За тестото:

900 гр. брашно
250 мл олио
400 мл бира
4 супени лъжици захар
1 пакетче бакпулвер
За плънката:

300 г смлени или счукани орехи
За поръсване:

200 г кокосово брашно
За сиропа:

700 гр. захар
600 мл вода
1 лимон (сок)
Приготвяне:

В дълбока купа смесете брашното, олиото, бирата, захарта и бакпулвера. Месете до получаване на меко и еластично тесто, което не лепне по ръцете.

„Тестото е душата на масленките“, би казала майка ми – оставете го да престои няколко минути.

Разделете тестото на топки. За малко по-големи сладки направете 45 топки, а ако искате по-малки, ги разделете на 60 парчета. Всяка топка сплескайте на тънък кръг.

В средата на всеки кръг поставете по една чаена лъжичка орехи, след което прегънете тестото и го затворете във формата на полумесец или топка по желание.

Аз обичам да добавям локум или стафиди, а понякога и сладко – според това какъв точно вкус искам да имат масленките, но вие може да приготвите и основния вариант с орехи.

Подредете топчетата в тава, застлана с хартия за печене. Печете ги в предварително загрята фурна на 200 °C за около 20 минути, докато придобият лек златист цвят.

Поставете захарта, водата и сока от един лимон в тенджера. Оставете да заври, след това отстранете от огъня и оставете леко да се охлади.

Потопете охладените биренки в топлия сироп, за да поемат сладката течност, след което ги оваляйте в кокосово брашно.

С останалия сироп залейте топките в тавата за допълнителна сочност.

Оставете ги да изстинат и се насладете на този постен деликатес, който съчетава миналото с настоящето.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
МВР предотврати имотна измама за стотици хиляди лева в "Малинова долина" Нотариус сигнализирал за съмнителни документи, а проверка показала, че актът не фигурира в системата на Агенцията по вписванията "Форбс": Илон Мъск е първият човек с нетно богатство от над 600 млрд. долара Оценката на SpaceX почти се удвои, а Мъск задмина всички в историята с рекордно лично състояние
Коледната украса крие сериозни рискове за домашните любимци, предупреждават ветеринари Гирлянди, електрически лампички, токсични растения и храни водят до инциденти с любимци по празниците - специалистите съветват какво да избягваме След еврото: Цените на жилищата у нас ще скочат с до 10% още през 2026 година Брокери очакват умерено, но сигурно поскъпване на жилищата през следващите години, като водещи фактори са достъпните кредити и сравнително ниските цени спрямо Централна Европа
Пламен Константинов остава в Локомотив Новосибирск до 2028 година Бившият национален селекционер на България продължава успешната си работа в Русия България и още 7 страни обявиха Русия за най-голямата заплаха за сигурността в Европа На среща във Финландия премиерът в оставка Росен Желязков акцентира върху ролята на България за морската и екологичната сигурност в Черно море
Изискана рецепта с яйца и хайвер Семпло, но ефектно мезе, което комбинира яйца, майонеза и хайвер Пиян поляк намушка българка след скандал в апартамент в Германия 30-годишната жена е с тежки наранявания и е настанена в болница, нападателят е задържан, тестът му е отчел над 2 промила алкохол в кръвта
ЦСКА финализира втори трансфер преди Коледа - централен защитник от Португалия "Армейците" готвят втори удар на пазара след идването на Пиедраитани Цените на жилищата ще растат и през 2026 г., но с по-бавни темпове Анализатори виждат връзка между икономическия растеж и движението на цените в имотния сектор
Коледа издава изневерите: най-рисковото време за палавите съпрузи Психолози и адвокати обясняват защо именно по празниците лъжите най-често излизат наяве, а разводите зачестяват Светлините на Коледен Бургас събират фотографи и модели на празничния пл. "Тройката" Всеки от бранша – любител или професионалист, фотограф (видеограф), модел или UGC криейтър може да участва