Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Наследих тази рецепта за козунак на конци от баба

Ключови думи: великден, козунак, козунак на конци, рецепта

„Великден е празник, който носи със себе си аромата на току-що изпечен козунак, топлината на семейната трапеза и радостта от споделените моменти. Всяка година, с нетърпение очакваме този момент, когато можем да се съберем с любимите си хора и да се насладим на традиционните вкусове, които ни връщат към детството.

Но козунакът не е просто десерт. Той е символ на празника, на топлината и уюта на дома. А когато е приготвен с любов и внимание, се превръща в истинско кулинарно изкушение.

Ако и вие копнеете за козунак, който да се топи в устата, с дълги, нежни конци и божествен аромат, значи сте на правилното място. Тази рецепта е съкровище, което се предава от поколение на поколение в моето семейство. С нея винаги се получава перфектният козунак – мек, пухкав и неустоимо вкусен.

Приготвянето на козунак може да изглежда като предизвикателство, но с правилните съвети и малко търпение, ще се справите с лекота. А наградата ще бъде козунак, който ще зарадва всички на празничната трапеза.

Готови ли сте да се потопите в магията на домашното печиво и да създадете незабравими спомени с любимите си хора? Пригответе се за много комплименти и празнично настроение, защото този козунак ще се превърне в звездата на Великденската трапеза!“

Необходими Продукти
прясно мляко – 1 ½ ч.ч
захар – 1 ч.ч. + ½ ч.ч. за поръсване
масло – 125 г
яйца – 5 бр.
жълтък – 1 бр.
олио – 1 с.л – за намазване на козуначетата
мая – 40 г
захар – 1 с.л + брашно – 1 с.л – за кваса
брашно – 1 кг за козунаци + 1 /2 ч.ч.
кора на лимон – 1 бр.
ванилия – 2 пакетчета на прах
масло – 6 с.л за намазване на формите
брашно – за набрашняване на формите
олио – 6 с.л за намазване на тестото и купата
Начин на Приготвяне:
Рецептата е изпитана с годините и е много сполучлива. Козунаците стават вкусни и на конци, като се начупи.

В голяма тава си пресяваме 1 кг брашно за козунаци. Добавяме 2 прахчета ванилии. Разбъркваме с ръка, за да се смеси добре. Другата ½ – 1чаена чаша ни е нужна за доомесване и набрашняване на мястото, на което ще месим тестото.

Яйцата предварително си ги оставяме на стайна температура, маята, прясното мляко също. Маслото си го слагаме в купичка или чашка и го оставяме да се размекне. В голяма купа слагаме яйцата едно по едно /без жълтъка/ и разбиваме с бъркалка много добре. После слагаме захарта и пак разбиваме, докато стане пухкав крем и захарта се разтопи.

В брашната си правим кладенче и изсипваме яйчената смес. Затопляме малко прясното мляко и вътре натрошаваме 1 кубче мая. Към маята слагаме 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно и разбъркваме. Оставяме на топло, покрито са кърпа, за да втаса, бухне нагоре и направи балончета.

Изсипваме го, като бухне и него в кладенчето при брашното. Изсипваме и една част от мекото масло. Настъргваме предварително измита кора на 1 лимон със ситно и тънко ренде за вкус и аромат на козунаците.

Прибавяме и кората вътре. Започваме да месим. На части, докато месим, изсипваме и другата част от маслото. Месим продължително. Набрашняваме си плота, върху който ще месим с брашно, и слагаме тестото отгоре. Месим продължително дълго време. Добре е тестото да се меси дълго. Става жълто, меко и пухкаво.

След като сме го омесили тестото, оформено като топка, го удряме в масата 20 пъти. Намазваме си купа с олио и слагаме тестото вътре, намазано и него с олио. Покриваме го с кърпа, а отгоре слагаме одеяло в много топла стая. Оставяме да втаса за 60 мин.

Като втаса добре, го слагаме пък върху плота, предварително набрашнен, и пак го омесваме за кратко. Делим го на 3 части. От всяка оформяме по три части. Всяка отделна част си правим фитил. Събираме началото на трите фитила, а краищата раздалечаваме и сплитаме плитка. Слагаме плитката в продълговата кексова формичка.

Формичката сме си я намазали с масло и набрашнили с брашно. Можем също да сложим само хартия за печене, ако искаме. Същото правим и с другите две топки  тесто – разделяне, сплитане, оформяне на плитки.

Слагаме козуначените плитки една до друга. Покриваме с кърпа и покриваме с одеяло. Оставяме да втаса в много топла стая за 60 мин. Вече втасали 3 бр. плитки-козуначета ги намазваме с четка с яйчена смес.

В купичка слагаме 1 жълтък и 1 с.л. олио и разбиваме добре с виличка – това ни е сместа за намазване на козунаците. Ръсим със захар отгоре с около 1/2 ч.ч захар. Слагаме в загрята фурна и печем на 180°C. Слагаме ги в фурната на второ равнище. Моята е с четири такива. Под козунаците поставяме шоличка с вода. Водата спомага козунаците отдолу да не са с дебела препечена кора, стават и по меки също.

Като почнат да се понадигат и запичат, слагаме фолио, за да не изгорят и запекат прекалено. Вече почти готови, можем да махнем фолиото. Готови и изпечени, ги вадим и покриваме с кърпа.

Като поизстинат козунаците на конци, си режем или разчупваме. Стават вкусни и наистина на конци.

Козунаците втасват три пъти. От дозата стават 3 козунака. Да ви е сладко!

1
Коментара по темата
1.
За кърмачката
27.03.2025 15:07:33
Тази депутатка с това бебе и тя кандидат за славата и известността.За нея закони няма ли.Тя е в платено майчинство майка на кърмаче.Ако и тя няма пари за почасова бавачка докато тя е на работа а тя законно не е,то не знам коя друга жена има. Не си ли давате сметка че на обществото вече му идва много в повече от вашите комерсиални номера а по същество нищо съществено.Скъпо шоу и информация за наивници.
  Добави Коментар
Смут в любимото имение на крал Чарлз. Защо служителите бягат Кралят отдавна е известен със страстта си към градинарството Почина първият вокалист на Iron Maiden Пол Марио Дей Той си отиде на 69-годишна възраст
Илиана Раева срази руската треньорка Шаталина: „Загубата в Токио явно боли!“ Президентката на БФХГ защити с плам и факти българските гимнастички след обидни коментари за външния им вид от рускинята Вера Шаталина Защо губим 60% от водата и ще има ли стратегия за ВиК сектора у нас? ВиК операторите запушват дупки, действа се архаично и хаотично
Август идва с гръм и мълнии През първата седмица на новия месец не се очакват екстремни жеги Мистериозен обект навлиза в Слънчевата система Допуска се възможността това да е извънземен сондаж, изпратен на разузнавателна мисия
Израел остава стратегически пазар за българския туризъм Министър Мирослав Боршош обсъди перспективите на израелския туристически пазар с представители на Israir Airlines Сряда е ден за нежни и въздушни сирници, които не се пържат, а се топят в устата За най-добра текстура, претрийте изварата през сито – така ще стане кадифена и нежна
Как тази риалити звезда се промени - от Биг Брадър до майка за пример Сексбомбата разкри как риалити форматът променя живота ѝ завинаги След призива на банките домакинствата се втурнаха да внасят левове През юни новооткритите депозити скочиха с над 20% спрямо май
Четири катастрофи в един ден в Бургаско – няма загинали, но има ранени Движение на заден ход, несъобразена скорост и загуба на контрол – водещи причини за инцидентите Първите щъркели отлитат на юг (ВИДЕО) Ятото е било видяно край местността "Пода"