Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Наследих тази рецепта за козунак на конци от баба

Ключови думи: великден, козунак, козунак на конци, рецепта

„Великден е празник, който носи със себе си аромата на току-що изпечен козунак, топлината на семейната трапеза и радостта от споделените моменти. Всяка година, с нетърпение очакваме този момент, когато можем да се съберем с любимите си хора и да се насладим на традиционните вкусове, които ни връщат към детството.

Но козунакът не е просто десерт. Той е символ на празника, на топлината и уюта на дома. А когато е приготвен с любов и внимание, се превръща в истинско кулинарно изкушение.

Ако и вие копнеете за козунак, който да се топи в устата, с дълги, нежни конци и божествен аромат, значи сте на правилното място. Тази рецепта е съкровище, което се предава от поколение на поколение в моето семейство. С нея винаги се получава перфектният козунак – мек, пухкав и неустоимо вкусен.

Приготвянето на козунак може да изглежда като предизвикателство, но с правилните съвети и малко търпение, ще се справите с лекота. А наградата ще бъде козунак, който ще зарадва всички на празничната трапеза.

Готови ли сте да се потопите в магията на домашното печиво и да създадете незабравими спомени с любимите си хора? Пригответе се за много комплименти и празнично настроение, защото този козунак ще се превърне в звездата на Великденската трапеза!“

Необходими Продукти
прясно мляко – 1 ½ ч.ч
захар – 1 ч.ч. + ½ ч.ч. за поръсване
масло – 125 г
яйца – 5 бр.
жълтък – 1 бр.
олио – 1 с.л – за намазване на козуначетата
мая – 40 г
захар – 1 с.л + брашно – 1 с.л – за кваса
брашно – 1 кг за козунаци + 1 /2 ч.ч.
кора на лимон – 1 бр.
ванилия – 2 пакетчета на прах
масло – 6 с.л за намазване на формите
брашно – за набрашняване на формите
олио – 6 с.л за намазване на тестото и купата
Начин на Приготвяне:
Рецептата е изпитана с годините и е много сполучлива. Козунаците стават вкусни и на конци, като се начупи.

В голяма тава си пресяваме 1 кг брашно за козунаци. Добавяме 2 прахчета ванилии. Разбъркваме с ръка, за да се смеси добре. Другата ½ – 1чаена чаша ни е нужна за доомесване и набрашняване на мястото, на което ще месим тестото.

Яйцата предварително си ги оставяме на стайна температура, маята, прясното мляко също. Маслото си го слагаме в купичка или чашка и го оставяме да се размекне. В голяма купа слагаме яйцата едно по едно /без жълтъка/ и разбиваме с бъркалка много добре. После слагаме захарта и пак разбиваме, докато стане пухкав крем и захарта се разтопи.

В брашната си правим кладенче и изсипваме яйчената смес. Затопляме малко прясното мляко и вътре натрошаваме 1 кубче мая. Към маята слагаме 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно и разбъркваме. Оставяме на топло, покрито са кърпа, за да втаса, бухне нагоре и направи балончета.

Изсипваме го, като бухне и него в кладенчето при брашното. Изсипваме и една част от мекото масло. Настъргваме предварително измита кора на 1 лимон със ситно и тънко ренде за вкус и аромат на козунаците.

Прибавяме и кората вътре. Започваме да месим. На части, докато месим, изсипваме и другата част от маслото. Месим продължително. Набрашняваме си плота, върху който ще месим с брашно, и слагаме тестото отгоре. Месим продължително дълго време. Добре е тестото да се меси дълго. Става жълто, меко и пухкаво.

След като сме го омесили тестото, оформено като топка, го удряме в масата 20 пъти. Намазваме си купа с олио и слагаме тестото вътре, намазано и него с олио. Покриваме го с кърпа, а отгоре слагаме одеяло в много топла стая. Оставяме да втаса за 60 мин.

Като втаса добре, го слагаме пък върху плота, предварително набрашнен, и пак го омесваме за кратко. Делим го на 3 части. От всяка оформяме по три части. Всяка отделна част си правим фитил. Събираме началото на трите фитила, а краищата раздалечаваме и сплитаме плитка. Слагаме плитката в продълговата кексова формичка.

Формичката сме си я намазали с масло и набрашнили с брашно. Можем също да сложим само хартия за печене, ако искаме. Същото правим и с другите две топки  тесто – разделяне, сплитане, оформяне на плитки.

Слагаме козуначените плитки една до друга. Покриваме с кърпа и покриваме с одеяло. Оставяме да втаса в много топла стая за 60 мин. Вече втасали 3 бр. плитки-козуначета ги намазваме с четка с яйчена смес.

В купичка слагаме 1 жълтък и 1 с.л. олио и разбиваме добре с виличка – това ни е сместа за намазване на козунаците. Ръсим със захар отгоре с около 1/2 ч.ч захар. Слагаме в загрята фурна и печем на 180°C. Слагаме ги в фурната на второ равнище. Моята е с четири такива. Под козунаците поставяме шоличка с вода. Водата спомага козунаците отдолу да не са с дебела препечена кора, стават и по меки също.

Като почнат да се понадигат и запичат, слагаме фолио, за да не изгорят и запекат прекалено. Вече почти готови, можем да махнем фолиото. Готови и изпечени, ги вадим и покриваме с кърпа.

Като поизстинат козунаците на конци, си режем или разчупваме. Стават вкусни и наистина на конци.

Козунаците втасват три пъти. От дозата стават 3 козунака. Да ви е сладко!

1
Коментара по темата
1.
За кърмачката
27.03.2025 15:07:33
Тази депутатка с това бебе и тя кандидат за славата и известността.За нея закони няма ли.Тя е в платено майчинство майка на кърмаче.Ако и тя няма пари за почасова бавачка докато тя е на работа а тя законно не е,то не знам коя друга жена има. Не си ли давате сметка че на обществото вече му идва много в повече от вашите комерсиални номера а по същество нищо съществено.Скъпо шоу и информация за наивници.
  Добави Коментар
Миризмата на тялото издава от какво сте болни Отдавна е известно, че различни заболявания променят аромата, който се носи Натали от „Ергенът” била в паралелни връзки с мъж и жена Бисексуалната моделка била отхвърлена веднъж от шоуто миналата година
Сърдечни заболявания и диабет остават водещи причини за издаване на ТЕЛК през 2025 г. Над 260 000 ТЕЛК решения са издадени през 2025 г., а параноидната шизофрения бележи тревожен дял сред психичните диагнози Домашна лимонова торта - най-вкусният празничен десерт Вижте рецептата
Google премахна AI видеа с герои на Disney Бе им отправено официално предупреждение 8 лъжи, в които „Сексът и градът“ ни накара да вярваме Сериалът представя леко изкривена картина
Адвокат на Васил Божков осъди прокуратурата да му плати 400 хил. лв. Съдията Стефан Шекерджийски е щял да присъди и по-голямо обезщетение, но искът на Марков е бил за само 300 хил. лв Боровец и Банско отново сред най-изгодните ски курорти в Европа за британците Българските зимни дестинации се нареждат в Топ 5 по съотношение цена-качество според класация на „Post Office Travel Money“, въпреки повишението на цените
Допаминова диета - новата мания на Gen Z На пръв поглед това изглежда странно, дори нелогично Лейди Гага спря концерт по време на порой заради танцьор, паднал от сцената По време на изпълнение един от танцьорите се подхлъзва така, че изхвърча от сцената
Тези зодии се влюбват в грешния човек Обречени ли са тези знаци, разкрива астрологът Красимир Куртев И колите на доброволците ще могат да ползват лампи и сирени на пътя, но само при кризи Промени в наредбата дават право на кметовете да определят кои автомобили на доброволни формирования ще се движат със светлини и сирени