Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Откакто научих рецептата на Щирник, не правя обикновена баница

Ключови думи: щирник, флагман, рецепта

Навън листата на дърветата вече се разтварят за нов живот, а плодните дръвчета са покрити с пелена от нежни цветове, които излъчват упойващ аромат. Как да не се вдъхнови човек да спретне една Пролетна баница!

Днес ви представяме една вкусна и лесна рецепта за Баница със зеленини, наричана още Щирник в някои краища на България, която ни изпрати нашата читателка Миланка Славова.

Тя я приготвя с много любов за своите близки.Това ястие е перфектна комбинация от свежи пролетни зелени листа и хрупкава коричка, обогатени със сирене и яйца и приготвени с простота и топлина.
Идеална за семеен обяд или събиране с приятели, тази рецепта ще спечели всички с аромат и вкус. Ето какво ви трябва:

Пролетна баница/Щирник

Необходими Продукти:

1 пакет готови кори (500 гр.) + 4 допълнителни кори от втори пакет (моят гювеч е по-голям)
1 кг лапад (попарен и добре отцеден) или манголд/спанак
200-300 гр. сирене (на вкус)
4 яйца
1 връзка зелен лук
1 стрък праз (по желание, ако имате)
100 мл олио (за корите и за мазане)
30 г масло (за замазване накрая)
Сол (на вкус)
*Забележка: Оригиналната рецепта не включва кисело  мляко и сода бикарбонат, така че оставаме верни на тази традиция, но ако желаете, можете да ги добавите като заливка.

По традиция щирникът се приготвя с пресни зелени подправки – джоджен, девесил, естрагон… Но в някои краища на страната с това име наричат всички баници, приготвени със зеленини.

Начин на Приготвяне:

Измийте добре лапада, отстранете твърдите жилки, попарете го с вряща вода и оставете да престои малко. След това го отцедете старателно, за да се отървете от излишната вода. Накълцайте го на ситно.

В голяма купа смесете нарязания лук, ситно нарязания зелен лук (и праз, ако имате), сиренето (натрошено на ръка), яйцата и щипка сол.

Добавете 2-3 супени лъжици олио за сочност и разбъркайте добре.

Вземете две кори от опаковката. Първата се напръсква равномерно с олио, покрива се с втората, разпределя се част от плънката и се напръсква с малко олио.

Сега ги завийте на руло. Повторете процеса с останалите кори и плънка, докато изразходвате всички съставки.

Може да приготвите щирника и във вариант наложена баница – просто редувайте 2-3 кори, между които намажете с олио, и плънка, като завършите със слой кори.

Намажете голяма тава с малко олио и в нея наредете рулата (по желание можете да го направите на спирала или на редове). Отгоре залейте с останалото олио или с разтопено масло, а може да ги разбъркате и с 1 яйце.

Загрейте фурната на 170°C с вентилатор. Печете баницата около 35-40 минути или докато придобие приятен златист цвят.

След като я извадите от фурната, намажете топлата баница с олио за допълнителен вкус и блясък. Оставете леко да се охлади преди сервиране.

Сервиране:

Поднесете тази пролетна баница с чаша студено кисело мляко или свежа салата от домати и краставици. Насладете се на всяка хапка и споделете радостта с любимите си хора!

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Драма с питони в София РИОСВ в столицата отне незаконно отглеждани змии Убийство като от филм на ужасите в България Син умъртви мъчително майка си
Путин държи в ръцете си страшилището Статус-6 Според руският президент военните сили на страната са изпробвали успешно торпедото "Посейдон" Частични самопризнания за "Обира на века" Кражбата се разплита, но бижутата остават в неизвестност
20 г. затвор за мъж за жестоко убийство в София Садистът удрял жертвата си с ръце и крака ТИР се запали в движение Шофьорът с бърза намеса
Сини кучета се появиха в Чернобил (ВИДЕО) Най-вероятно са попаднали в някакъв химикал ЕДИН ГРАМ ЖИВОТ – филм с мисия, провокация и послание В ролите ще видим като актьори Ивайло Захариев, Калоян М. Патерков, Тервел Пулев, Доби Главинчева, Симона Йорданова, Павел Димчев, Лео Панов, Александър Везенков и др.
Звезда на поп-фолка се завръща Индивидуално Баница с яйца и мляко: Без кори, без брашно - непременно опитайте тази лесна закуска Идеална за бърза и питателна нисковъглехидратна закуска или лека вечеря
Никой не очакваше от Ръждавичка тези думи за Наталия Разплака с емоционално изказване за съотборничката си Когато искам гостите да ахнат, винаги приготвям това Италианско пилешко руло – увиваш, печеш и става мозък! Вкусът е страхотен като основно ястие или като част от студено предястие