Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Откакто научих рецептата на Щирник, не правя обикновена баница

Ключови думи: щирник, флагман, рецепта

Навън листата на дърветата вече се разтварят за нов живот, а плодните дръвчета са покрити с пелена от нежни цветове, които излъчват упойващ аромат. Как да не се вдъхнови човек да спретне една Пролетна баница!

Днес ви представяме една вкусна и лесна рецепта за Баница със зеленини, наричана още Щирник в някои краища на България, която ни изпрати нашата читателка Миланка Славова.

Тя я приготвя с много любов за своите близки.Това ястие е перфектна комбинация от свежи пролетни зелени листа и хрупкава коричка, обогатени със сирене и яйца и приготвени с простота и топлина.
Идеална за семеен обяд или събиране с приятели, тази рецепта ще спечели всички с аромат и вкус. Ето какво ви трябва:

Пролетна баница/Щирник

Необходими Продукти:

1 пакет готови кори (500 гр.) + 4 допълнителни кори от втори пакет (моят гювеч е по-голям)
1 кг лапад (попарен и добре отцеден) или манголд/спанак
200-300 гр. сирене (на вкус)
4 яйца
1 връзка зелен лук
1 стрък праз (по желание, ако имате)
100 мл олио (за корите и за мазане)
30 г масло (за замазване накрая)
Сол (на вкус)
*Забележка: Оригиналната рецепта не включва кисело  мляко и сода бикарбонат, така че оставаме верни на тази традиция, но ако желаете, можете да ги добавите като заливка.

По традиция щирникът се приготвя с пресни зелени подправки – джоджен, девесил, естрагон… Но в някои краища на страната с това име наричат всички баници, приготвени със зеленини.

Начин на Приготвяне:

Измийте добре лапада, отстранете твърдите жилки, попарете го с вряща вода и оставете да престои малко. След това го отцедете старателно, за да се отървете от излишната вода. Накълцайте го на ситно.

В голяма купа смесете нарязания лук, ситно нарязания зелен лук (и праз, ако имате), сиренето (натрошено на ръка), яйцата и щипка сол.

Добавете 2-3 супени лъжици олио за сочност и разбъркайте добре.

Вземете две кори от опаковката. Първата се напръсква равномерно с олио, покрива се с втората, разпределя се част от плънката и се напръсква с малко олио.

Сега ги завийте на руло. Повторете процеса с останалите кори и плънка, докато изразходвате всички съставки.

Може да приготвите щирника и във вариант наложена баница – просто редувайте 2-3 кори, между които намажете с олио, и плънка, като завършите със слой кори.

Намажете голяма тава с малко олио и в нея наредете рулата (по желание можете да го направите на спирала или на редове). Отгоре залейте с останалото олио или с разтопено масло, а може да ги разбъркате и с 1 яйце.

Загрейте фурната на 170°C с вентилатор. Печете баницата около 35-40 минути или докато придобие приятен златист цвят.

След като я извадите от фурната, намажете топлата баница с олио за допълнителен вкус и блясък. Оставете леко да се охлади преди сервиране.

Сервиране:

Поднесете тази пролетна баница с чаша студено кисело мляко или свежа салата от домати и краставици. Насладете се на всяка хапка и споделете радостта с любимите си хора!

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Дядо Коледа ще раздава подаръци на „Тройката“ В понеделник и вторник, от 17:30 до 19:30 часа, добрият старец ще ви очаква до картичката с трона Синът на Джон Траволта има неочаквана връзка с наследниците на Елвис Пресли Съдебен спор извади наяве документи, които хвърлят нова светлина върху една от най-пазените тайни в Холивуд
Разкрита е тайната съставка, която прави питката за Бъдни вечер пухкава и мека При направата на печивото не се използват никакви продукти от животинки произход, така повелява традицията Внимание шофьори! Блокират глоби и услуги на МВР заради еврото Незавършените електронни плащания ще бъдат анулирани, ако не се приключат до 30 декември 
По-малко фирми планират коледни бонуси Несигурната икономическа среда кара все повече работодатели да се въздържат от празнични доплащания  На директора на 138-о училище му прилоша в съдебната зала Заседанието започна със закъснение
Задържаха 29-годишен мъж за разпространение на порнографски материали с малолетни Материалите са сваляни от чуждестранни сайтове и споделяни чрез торент клиенти, разследването продължава  Трейлърът на „Аватар: Огън и пепел“ впечатлява, но критиците охлаждат очакванията Третият филм на Джеймс Камерън обещава по-мрачно завръщане на Пандора, но ранните оценки повдигат въпроси за бъдещето на франчайз
Това е най-сполучливата и вкусна рецепта за тиквеник за Бъдни вечер Този чудесен десерт допълва празничната вечеря Турците откриха 160 кг хероин в тир с хранителни стоки, пътуващ за България Дрогата е била скрита в буркани
Как 15 артисти изпращат лева и посрещат еврото с изкуство „Време за пари“ е изложба която превръща валутния преход като носталгия и арт жест Легендата Стоян Саладинов разказа как са арестували Сретен Йосич Не е отминала опасността за Бойко Борисов, смята шампионът по бойно самбо и треньор на баретите от СОБТ