Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Без вафли и чипсове в бюфетите в училищата

Ключови думи: мз, правила, училищни бюфети

Нова Наредба за здравословно хранене на учениците предлага Министерство на здравеопазването за обществено обсъждане. В нея се забранява предлагането в бюфетите и в автоматите за закуски и напитки на пържени картофени и пържени зърнени изделия, екструдирани зърнени продукти с добавена мазнина, пържени ядки пържени тестени изделия, захарни и шоколадови изделия, с изключение на шоколад, сладкарски продукти с високо съдържание на мазнини и захар, както и сухи супи и сухи бульони.

За да се осигури оптимално количество витамини и минерали, в менюто се включват най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично, пише pariteni.bg. 

При предлагането на зеленчуци и плодове се спазват следните изисквания:

1. включване в менюто според сезона предимно на пресни зеленчуци и пресни плодове (цели, нарязани, настъргани, като салата, напитка от пасирани плодове и/или зеленчуци (смути) или прясно изцеден сок);

2. препоръчително е предлагането на замразени зеленчуци и плодове, пред стерилизирани;

3. консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат синтетични консерванти, подсладители и оцветители;

Въведено е изискване за предлагане само на конфитюри с „екстра качество” и на „мармалади от плодове“.

В менюто на учениците ежедневно трябва да присъстват най-малко 400g кисело или прясно мляко и най-малко 35g сирене и/или кашкавал при целодневно хранене. Айрянът пък трябва да се предлага без добавена сол или захар.

Забранява се предлагане на подсладени пресни и кисели млека освен когато млеката са с добавен плодов компонент, какао, овесени ядки, като подслаждането трябва да е с натурални подсладители. Не се допуска предлагане на прясно, кисело мляко и млечни продукти с изкуствени подсладители, оцветители, консерванти, ароматизанти и имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко.

В менюто се включва риба като основно ястие най-малко един път седмично при обедно хранене. Риба се предлага и като рибена чорба и като компонент на сандвичи.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Гала стана копие на Донатела Версаче Тв водещата прилича на сестра-близначка на модната дизайнерка Училищните дворове в Созозопол отново оживяха, 95 първокласници поеха по пътя на знанието С тържествена атмосфера и подаръци от кмета, новата учебна година започва с усмивки, вяра и надежда
Министър Мирослав Боршош откри учебната година в Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ в Габрово Това, че учениците могат да се обучават в реална среда, е огромно предимство, посочи Боршош Звънецът удари и зад решетките, новата учебна година започва в ЗО – Дебелт Лишените от свобода рецитираха стихове и демонстрираха стремеж към промяна и личностно развитие
Лесна и вкусна панирана коприва, която става за минути Ето я рецептата Търговците в Одрин се хванаха за главите, такова чудо не са виждали скоро Цените са доста приемливи и всеки може да намери продукти по джоба му
Има 12 операции на носа Ако не знаете, че момичето на снимките, които публикуваме, е Райна Караянева преди корекциите, едва ли ще се досетите Триумф за яхт клуб "Черноморец" Две шампионски и една вицешампионска титла извоюваха ветроходците от Бургас на Държавното първенство по олимпийски класове
Откриха обновения стадион във Ветрен За нас най-важното е, че по този начин даваме възможност на децата да спортуват и да се развиват, каза кметът Димитър Николов Гражданската война, която Западът не иска да повярва, че идва Безконтролната имиграция, икономическата стагнация и загубата на доверие в политиците неминуемо радикализират народа
Ученикът се е превърнал в своеобразен роб на своя телефон, смята Диан Стаматов Обрат! Прокурорският син от Перник вече не е издирван от полицията Васил се е установил да живее в апартамент в софийския ж.к. „Младост 3“ и при всяка удобна възможност отскача до Перник