Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Без вафли и чипсове в бюфетите в училищата

Ключови думи: мз, правила, училищни бюфети

Нова Наредба за здравословно хранене на учениците предлага Министерство на здравеопазването за обществено обсъждане. В нея се забранява предлагането в бюфетите и в автоматите за закуски и напитки на пържени картофени и пържени зърнени изделия, екструдирани зърнени продукти с добавена мазнина, пържени ядки пържени тестени изделия, захарни и шоколадови изделия, с изключение на шоколад, сладкарски продукти с високо съдържание на мазнини и захар, както и сухи супи и сухи бульони.

За да се осигури оптимално количество витамини и минерали, в менюто се включват най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично, пише pariteni.bg. 

При предлагането на зеленчуци и плодове се спазват следните изисквания:

1. включване в менюто според сезона предимно на пресни зеленчуци и пресни плодове (цели, нарязани, настъргани, като салата, напитка от пасирани плодове и/или зеленчуци (смути) или прясно изцеден сок);

2. препоръчително е предлагането на замразени зеленчуци и плодове, пред стерилизирани;

3. консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат синтетични консерванти, подсладители и оцветители;

Въведено е изискване за предлагане само на конфитюри с „екстра качество” и на „мармалади от плодове“.

В менюто на учениците ежедневно трябва да присъстват най-малко 400g кисело или прясно мляко и най-малко 35g сирене и/или кашкавал при целодневно хранене. Айрянът пък трябва да се предлага без добавена сол или захар.

Забранява се предлагане на подсладени пресни и кисели млека освен когато млеката са с добавен плодов компонент, какао, овесени ядки, като подслаждането трябва да е с натурални подсладители. Не се допуска предлагане на прясно, кисело мляко и млечни продукти с изкуствени подсладители, оцветители, консерванти, ароматизанти и имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко.

В менюто се включва риба като основно ястие най-малко един път седмично при обедно хранене. Риба се предлага и като рибена чорба и като компонент на сандвичи.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Къде е Мелания Тръмп? Липсата на първата дама на САЩ поражда спекулации Вече е 2025 г., а Доналд Тръмп се завърна драматично в Белия дом, и ето ни отново - говорим не за това, което Мелания прави, а за това, което не прави Незабавно хвърлете тези неща от дома си, те привличат нещастие Ако напоследък усещате, че всичко върви наопаки и не можете да се отървете от неуспехи, е време да се огледате внимателно в обстановката у дома
Изтече финалът на Хелс Китчън - ето кой грабва стоте бона Варненският готвач Мартин триумфира в кулинарната битка срещу Ивайло Мъжете от тези зодии са перфектни бащи Астролозите са открили кои хора стават перфектни родители според хороскопа
Биячите от Пловдив излизат на свобода срещу 2 000 лева гаранция Преди дни те смазаха с тръби четирима мъже заради невинна забележка Откога издирвах рецептата за тези божествени сусамени джобчета, пълни с кашкавал Тестото се приготвя много бързо и лесно се меси, след което се оставя да втаса за известно време и накрая се пече само за 25 минути
Ключови съюзници на Путин няма да почетат парада на 9 май И Естония затвори небето си за самолети, отправили се към Русия Пускат държавни имоти на търг Парите отиват за строеж на детски градини и училища
Вижте как тротинеткаджия блъсна полицай пред Общината Мъжът прехвърхал с бясна скорост през центъра, едва не помете малко дете Какво работи мъжът й Силиконката Джулиана Гани издържа гаджето си Теодор Гецов
Дъщерята на Глория си купи луксозно BMW за 120 бона Симона демонстрира стабилен успех както в музиката, така и в личния си живот Бъдещи медици от АЕГ „Гео Милев“ посетиха университетска болница „Дева Мария“ Тяхната визита бе част от поредица инициативи за кариерно ориентиране, чиято цел е да вдъхновят бъдещи кандидати за обучение по медицина