Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Винаги съм гасила содата за хляб, но ето как точно се прави за леки и по-пухкави печива

Ключови думи: сода, печива

Гасенето на сода бикарбонат с оцет преди добавянето й към тестото не е нищо повече от кухненски мит, който трябва да остане в миналото. Вероятно сте чували популярния съвет повече от веднъж:

Преди да добавите към тестото, не забравяйте да угасите содата с оцет или друга киселина в лъжица! Този метод се предава от уста на уста в продължение на много десетилетия и се счита за класически. Но наистина ли е необходимо това за постигане на пухкави печива?

Дори ако има десетки (или стотици) неща, които трябва да правите със сода за хляб, има и няколко неща, които не трябва да правите

Днес ще разберем, използвайки малко химия, защо е неефективно да гасим содата извън тестото, например в лъжица, и едва след това да я добавим към тестото.

И както винаги, обяснявайки с прости думи!

За да работи содата за хляб правилно, трябва:
Киселинна среда – може да бъде в самото тесто (например поради лимонов сок, заквасена сметана, кисело мляко или какао на прах) или добавена отделно заедно с течни, некиселинни компоненти;
Влажност – Содата за хляб не се активира при сухи условия;
Правилното съотношение е, че ако има твърде много сода за хляб или киселина, реакцията или няма да завърши, или ще остави неприятен, сапунен вкус.
Защо е грешка предварително да се гаси сода бикарбонат?
Когато смесите сода за хляб и оцет или друга киселина извън тестото, реакцията е почти мигновена. Мехурчетата въглероден диоксид се освобождават директно в лъжицата, мехурчетата въглероден диоксид се издигат във въздуха, вместо да остават вътре в тестото. Докато сместа е в тестото, по-голямата част от реакцията вече е приключила и содата се е превърнала във вода с малко количество сол (остатъчни продукти от реакцията).

Как да използваме правилно содата за хляб?
За да направите содата за хляб ефективна, следвайте няколко прости правила:

Следвайте препоръките на рецептата и правилните пропорции.  Винаги е важно да спазвате рецептата и препоръчителното количество, тъй като пропорциите зависят от това каква киселина използвате за гасене и колко тесто използвате.

Добавете го заедно със сухите съставки. Смесете содата за хляб с брашното и след това добавете тази смес към течните съставки, които вече съдържат “ киселина “

ИЛИ

Добавете го веднага към тестото. Ако добавите сода за хляб директно към тесто, което вече съдържа киселина (като кисело мляко, заквасена сметана, лимонов сок), реакцията ще настъпи постепенно. Част от въглеродния диоксид ще бъде освободен веднага по време на смесването, а останалият ще бъде освободен по време на процеса на нагряване във фурната.

Пригответе тестото бързо. Веднага щом содата за хляб срещне киселината в тестото, реакцията ще започне. Например, ако използвате кисело мляко, содата ще започне да работи веднага щом се смеси с тези съставки. Така че не отлагайте печенето – сложете тестото във фурната възможно най-бързо.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Не си хващайте гаджета от тези зодии, ще ви изневерят Бягайте далеч от тях, ако искате щастлива и спокойна връзка Момичето, починало в морето край Гърция, не е българска гражданка МВнР опроверга информацията в местните медии, родителите на 12-годишното дете също не са българи – тече разследване за трагедията край Александруполис
Пожар избухна в сметището край Силистра – горят пластмаси и найлон Три пожарни екипа и тежка техника се борят с огъня на Регионалното депо, няма опасност от обгазяване на града Честваме паметта на трима християнски подвижници Според българските народни вярвания, тази неделя се свързва с очистване и защита от злото
Виктор разкарал тази участничка в Ергенът, защото била дебела и натрапчива Ситуацията се случва пред очите на зрителите още в първите епизоди на предаването Слагам мляко, малко вода и правя уникални сиренки С няколко прости стъпки ще получите цяла тава ароматни сиренки, идеални за неделната закуска
Във Великобритания негодуват срещу развратната актриса Бони "Това не е нормално", отсича гневен мъж Какво не знаем за изпъкналите вени на ръцете Какви са причините за изпъкването?
Меси направи точно обратното на палавия Анди Лео сияе до любимата си и майка на трите му деца Вълк нападна дете в Нидерландия, издадена е заповед за разстрел на хищника Детето е спасено от случайни минувачи
Васил Найденов остава без най-големите си хитове? Песента "Там на завя" стана ябълка на раздора между Кеца и композиторът Стефан Димитров Оспорвана битка за голямата награда в конкурса за нова песен „Срещу вятъра“ (НА ЖИВО) 12 от любимците на бургаската публика се включиха в надпреварата с девет свои творби