Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Винаги съм гасила содата за хляб, но ето как точно се прави за леки и по-пухкави печива

Ключови думи: сода, печива

Гасенето на сода бикарбонат с оцет преди добавянето й към тестото не е нищо повече от кухненски мит, който трябва да остане в миналото. Вероятно сте чували популярния съвет повече от веднъж:

Преди да добавите към тестото, не забравяйте да угасите содата с оцет или друга киселина в лъжица! Този метод се предава от уста на уста в продължение на много десетилетия и се счита за класически. Но наистина ли е необходимо това за постигане на пухкави печива?

Дори ако има десетки (или стотици) неща, които трябва да правите със сода за хляб, има и няколко неща, които не трябва да правите

Днес ще разберем, използвайки малко химия, защо е неефективно да гасим содата извън тестото, например в лъжица, и едва след това да я добавим към тестото.

И както винаги, обяснявайки с прости думи!

За да работи содата за хляб правилно, трябва:
Киселинна среда – може да бъде в самото тесто (например поради лимонов сок, заквасена сметана, кисело мляко или какао на прах) или добавена отделно заедно с течни, некиселинни компоненти;
Влажност – Содата за хляб не се активира при сухи условия;
Правилното съотношение е, че ако има твърде много сода за хляб или киселина, реакцията или няма да завърши, или ще остави неприятен, сапунен вкус.
Защо е грешка предварително да се гаси сода бикарбонат?
Когато смесите сода за хляб и оцет или друга киселина извън тестото, реакцията е почти мигновена. Мехурчетата въглероден диоксид се освобождават директно в лъжицата, мехурчетата въглероден диоксид се издигат във въздуха, вместо да остават вътре в тестото. Докато сместа е в тестото, по-голямата част от реакцията вече е приключила и содата се е превърнала във вода с малко количество сол (остатъчни продукти от реакцията).

Как да използваме правилно содата за хляб?
За да направите содата за хляб ефективна, следвайте няколко прости правила:

Следвайте препоръките на рецептата и правилните пропорции.  Винаги е важно да спазвате рецептата и препоръчителното количество, тъй като пропорциите зависят от това каква киселина използвате за гасене и колко тесто използвате.

Добавете го заедно със сухите съставки. Смесете содата за хляб с брашното и след това добавете тази смес към течните съставки, които вече съдържат “ киселина “

ИЛИ

Добавете го веднага към тестото. Ако добавите сода за хляб директно към тесто, което вече съдържа киселина (като кисело мляко, заквасена сметана, лимонов сок), реакцията ще настъпи постепенно. Част от въглеродния диоксид ще бъде освободен веднага по време на смесването, а останалият ще бъде освободен по време на процеса на нагряване във фурната.

Пригответе тестото бързо. Веднага щом содата за хляб срещне киселината в тестото, реакцията ще започне. Например, ако използвате кисело мляко, содата ще започне да работи веднага щом се смеси с тези съставки. Така че не отлагайте печенето – сложете тестото във фурната възможно най-бързо.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Тежък ден за Телец, Дева, Козирог и Близнаци: съдбата изпраща изпитания на 19 декември Денят носи болка, вътрешни конфликти и важни уроци за четири зодиакални знака, които ще преминат през емоционални и житейски изпитания Как да премахнем лошата миризма от обувките с природни средства - работещи решения у дома Сода, оцет и още ефективни трикове за свежи обувки без химикали и излишни разходи
Прегръдката като лекарство: защо тялото и мозъкът ни имат нужда от топъл физически контакт Физиолози разкриват какво се случва в мозъка и кожата ни по време на прегръдка и защо тя е ключова за психическото здраве Теодор Ушев на площада: Мислех, че ни управляват идиоти, оказаха се кръгли... Световно признатият аниматор се върна от Канада, за да се включи в протестите в София и заяви, че е убеден в победата над „кликата“
Бивш национал на Еквадор бе екзекутиран показно в Гуаякил Марио Пинейда е застрелян при планирана атака на фона на ескалиращото насилие в страната Как да премахнем миризмата на цигари от дома и колата - доказани и ефективни методи Тютюневата миризма се впива в текстил и мебели - но с правилния подход може да бъде неутрализирана напълно
Декемврийски финансов пробив за Лъвовете: звездите отварят вратата към успеха Астролозите посочват Лъва като зодията с най-голям шанс за неочаквани приходи и признание преди края на годината 82 кг марихуана заловени на Дунав мост - наркотикът бил скрит в климатични панели Дрогата е била професионално укрита в метални панели, използвани за системи за климатизация
Стилиян Петров с тежка изповед: Българският футбол е обречен Бившият капитан на националния отбор разказа за болезнен разговор с български студенти в Англия и зададе въпрос, който удря в сърцето Как да премахнем миризмата на канализация в банята - ефективни методи у дома Неприятната миризма има логично обяснение и бързо решение, ако знаете откъде идва и как да действате
Божидар Андреев: Взех веществото, за да може жена ми да забременее Щангистът твърди, че е невинен Карлос Насар и Александра Костадинова избягаха в природата - романтика на коне под открито небе Световният шампион по вдигане на тежести и красивата волейболистка споделиха романтична езда сред природни гледки и събраха вълна от реакции в социалните мрежи