Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Стогодишна рецепта за кисело зеле за Коледа

Ключови думи: кисело зеле за коледа, флагман, рецепта

Киселото зеле е един от сигурните фаворити на всяка коледна трапеза. Дали ще е постно или допълнено с крехко месце, изборът е ваш! А днес имаме за вас една уникална 100-годишна рецепта за кисело зеле – нищо не може да се сравни с неговия вкус.

Обещаваме ви, че стигнете ли до това ястие, най-вероятно няма да опитате нищо друго на празничната трапеза – толкова е вкусно! Ето и рецептата за това 100-годишно зеле:

Необходими продукти:
3 л вода
1 кг кисело зеле – нарежете на по-малки парчета
2-3 глави лук
500 г пушен свински врат
350 г свинска плешка
1 чаена лъжичка цели зърна черен пипер
4 зърна бахар, цели
2 зърна хвойна
2 дафинови листа
1 чаена лъжичка смлян черен пипер
2 чаени лъжички смлян кимион
1 чаена лъжичка червен пипер
35 г сушени гъби
6 сини сливи
6 скилидки чесън
Масло или олио
Освен това:

2 по-големи картофа
100 г пушен бекон
300 г колбас (още по-добре пикантен, ако обичате)
500 мл заквасена сметана
Начин на Приготвяне:
Изсипете 3 литра вода и всички подправки с изключение на червения пипер и сушените гъби в по-голяма тенджера.

Оставете да заври и след около 30 минути добавете киселото зеле.

Оставете го да поври още един час, след което добавете нарязания врат.

В отделен тиган запържете лука в олио или растително масло, добавете свинската плешка, червен пипер, счукан чесън и оставете да къкри за няколко минути.

След това изсипете цялата смес от тигана в тенджерата и пуснете сините сливи в зелето.

Оставете отново да се вари за около час.

Нарежете бекона на кубчета и задушете в тенджера. Може да добавите и глава лук към бекона, а след това да го прибавите към зелето.

Оставете всичко да поври малко, свалете го от огъня и го оставете да престои 24 часа.

На следващия ден сложете „отлежалото“ зеле да заври отново и добавете нарязания колбас и настърганите картофи.

Оставете да се вари за около 30 минути.

След това добавете заквасена сметана, разбъркайте, оставете на огъня още няколко минути и готово!

Колкото по-дълго го оставите да почине, толкова по-вкусно ще бъде!

Ако искате зелето да е по-рядко, добавете още вода.

2
Коментара по темата
2.
e
22.12.2024 15:21:26
Според мен трябва да се стигне до сливите.По-нататъшните съставки-бекон,колбас ,сметана правят ястието изключително мазно,а картофите пък на това отгоре-буламачът,за който набляга №1.
1.
Урсула
22.12.2024 14:19:35
Флагман, ако преди сто години бабата на баба ти беше сготвила този буламач на дядото на дядо ти щеше да бъде изхвърллена от къщи барабар с тенджерата.
  Добави Коментар
Благо Джизъса показа новата си Благой Георгиев се показа с новата си – инфлуенсърката Мария-Луиза Роден кардиолог за жегите: За нищо на света не пийте повече от 100 грама от тази течност Екстремните горещини са изпитание за организма, особено на възрастните и на хората с хронични сърдечни заболявания
Очаква ни нова магнитна буря със средна сила Последната буря все още не е отминала напълно, но днес, понеделник, 4 август, се очаква нова магнитна буря със средна сила Във всеки български ресторант има гръцка салата, но в нито един гръцки няма шопска салата Ако днес някой има празни стаи в хотела, значи не е адекватен на конкуренцията
Нога хвърли оставка и напусна ЦСКА ЗДаемалият ръководни постове в грандове като Спортинг Лисабон и ПСЖ хвърля оставка след слабия старт на ЦСКА Светът загуби още една легенда - почина голям рок певец Той е издъхнал мирно в дома си, в прегръдките на съпругата си Дженифър, само две седмици след като двамата сключили брак.
Експерт: За да се пренастрои 1 касов апарат заради еврото, разходът е между 250 и 300 лв. Бизнесът има отсрочка до края на октомври да пренастрои касовите си апарати и софтуерите на фирмите, без да бъде глобяван за неспазване на разпоредбите Шкумбата е жив и здрав, не е катастрофирал Не съм катастрофирал. Просто ми се наложи леко да ми оперират крака, стара травма, споделя Шкумбата
Цял град е в траур заради смъртта на тази легенда Неговата кончина остави дълбока празнина както в “Етър”, така и в сърцата на поколения привърженици на футболната игра Кои са храните, които ни охлаждат в жегите? Има големи изненади Правилното меню през лятото помага срещу умора, дехидратация и прегряване
Мощна гръмотевична буря удари София, чуват се писъци Небето над столицата на България е черно, изсипва се порой Нинова се превърна в истинска бабка, хвали се с хубава градина и розови домати без ГМО Бившата лидерка на БСП предизвика буря от реакции в мрежата