Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Стогодишна рецепта за кисело зеле за Коледа

Ключови думи: кисело зеле за коледа, флагман, рецепта

Киселото зеле е един от сигурните фаворити на всяка коледна трапеза. Дали ще е постно или допълнено с крехко месце, изборът е ваш! А днес имаме за вас една уникална 100-годишна рецепта за кисело зеле – нищо не може да се сравни с неговия вкус.

Обещаваме ви, че стигнете ли до това ястие, най-вероятно няма да опитате нищо друго на празничната трапеза – толкова е вкусно! Ето и рецептата за това 100-годишно зеле:

Необходими продукти:
3 л вода
1 кг кисело зеле – нарежете на по-малки парчета
2-3 глави лук
500 г пушен свински врат
350 г свинска плешка
1 чаена лъжичка цели зърна черен пипер
4 зърна бахар, цели
2 зърна хвойна
2 дафинови листа
1 чаена лъжичка смлян черен пипер
2 чаени лъжички смлян кимион
1 чаена лъжичка червен пипер
35 г сушени гъби
6 сини сливи
6 скилидки чесън
Масло или олио
Освен това:

2 по-големи картофа
100 г пушен бекон
300 г колбас (още по-добре пикантен, ако обичате)
500 мл заквасена сметана
Начин на Приготвяне:
Изсипете 3 литра вода и всички подправки с изключение на червения пипер и сушените гъби в по-голяма тенджера.

Оставете да заври и след около 30 минути добавете киселото зеле.

Оставете го да поври още един час, след което добавете нарязания врат.

В отделен тиган запържете лука в олио или растително масло, добавете свинската плешка, червен пипер, счукан чесън и оставете да къкри за няколко минути.

След това изсипете цялата смес от тигана в тенджерата и пуснете сините сливи в зелето.

Оставете отново да се вари за около час.

Нарежете бекона на кубчета и задушете в тенджера. Може да добавите и глава лук към бекона, а след това да го прибавите към зелето.

Оставете всичко да поври малко, свалете го от огъня и го оставете да престои 24 часа.

На следващия ден сложете „отлежалото“ зеле да заври отново и добавете нарязания колбас и настърганите картофи.

Оставете да се вари за около 30 минути.

След това добавете заквасена сметана, разбъркайте, оставете на огъня още няколко минути и готово!

Колкото по-дълго го оставите да почине, толкова по-вкусно ще бъде!

Ако искате зелето да е по-рядко, добавете още вода.

2
Коментара по темата
2.
e
22.12.2024 15:21:26
Според мен трябва да се стигне до сливите.По-нататъшните съставки-бекон,колбас ,сметана правят ястието изключително мазно,а картофите пък на това отгоре-буламачът,за който набляга №1.
1.
Урсула
22.12.2024 14:19:35
Флагман, ако преди сто години бабата на баба ти беше сготвила този буламач на дядото на дядо ти щеше да бъде изхвърллена от къщи барабар с тенджерата.
  Добави Коментар
bTV обяви пълна програма за празниците – ето какво ще гледаме от Коледа до Нова година От Коледа до Нова година в студиото ще гостуват различни звездни и интересни гости Бургас ще закупи електромобил и зарядна станция за нуждите на социалните услуги Основната цел на мярката е да се намали енергийната зависимост и да се повиши оперативната устойчивост на социалните услуги чрез снабдяване с електрически превозни средства и зарядни станции
Община Бургас стартира процедура по урегулиране на нова индустриална зона Решението беше прието единодушно при неговото гласуване от Общинския съвет Болница "Селена", от която изчезнаха над 3 млн.лева: Съдействаме на разследването Болницата има интерес всички факти и обстоятелства да бъдат изяснени обективно, по законоустановения ред
Селин Дион е готова за нова глава в живота си По информация на близки до певицата, тя вече е започнала да излиза на срещи През 2026 г. ни очакват две пълни слънчеви затъмнения Едното ще е видимо от Европа, а другото само от Южното полукълбо 
Фалшиви петдесетолевки заляха сергиите в Одрин, търговците скочиха срещу нашенците Местните се настроиха срещу българите, които пазаруват основно през уикендите БАБХ изтегли бебешка каша заради наличие на неорганичен арсен Засегнати са три партиди оризова био каша „Слънчо“, рискът е дългосрочен
От утре токът за бизнеса поскъпва с 22% Електроенергията за утре се търгува средно по 310,47 лв./MWh на сегмента „Ден напред“ на БНЕБ Мариета Георгиева - 110 километра лед, пълна изолация и български флаг на най-южната точка на Земята Тя стана първата българка, постигнала този преход, и една от малкото жени в света с подобно постижение
Колко струва охраната на Пеевски? ДПС „Ново начало“ извади сметката Четирима служители на НСО с брутни заплати между 3000 и 4000 лв. охраняват лидера на партията Две близо 90 годишни италианки превърнаха хляба и Instagram в туристическа сензация Как две „нони“ от Пулия доказаха, че добрият хляб може да промени съдбата на цял град