Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

За да не мирише скумрията – сгответе я в тази марината

Ключови думи: марината, скумрия, риба, миризма

Една от най-предпочитаните, консумирани и приготвяни риби в света е скумрията. Едва ли има домакини, които да не са убедени във вкуса и качествата на скумрията, в ползите на тази риба за здравето, но се въздържат от по-честото ѝ приготвяне заради острата миризма, която оставя в кухнята, миризма, която често се прокрадва и пропива в целия дом. Каквато и вентилация да се използва в кухнята, след скумрията ще остане трайна миризма на риба, попила в тъканите, мебелите, косата и дрехите на домакинята, защото скумрията се отличава с характерен, остър и силен аромат на тлъста морска риба. Именно тази миризма спира много дами да приготвят риба за семейството си. Може да не лишавате близките си от вкусовите качества и ползите от консумацията на тази риба, ако знаете тези хитри готварски трикове, за да не мирише скумрията. 

За да не мирише скумрията – ето какво да направите

Изгодна, достъпна, вкусна, толкова широко разпространена, че е наричана „рог на изобилието“ заради големите пасажи, неустоимо вкусна, безспорно полезна, засищаща, доставяща на тялото като една от най-мазните риби цели 13 гр. мазнини за 100 грама и… ужасно миризлива. Единственият недостатък на тази любима морска риба и острата миризма, която остава дълго, след като сте се наситили на скумрията и сте забравили дори, че сте консумирали риба. Миризмата е толкова трайна, че е възможно да остане в тъканите и след изпиране. Това спира домакините от приготвяне на скумрия.  Има и друг начин – специална марината, както и други хитри трикове, благодарение на които скумрията няма да умирише всичко.

Скумрията има по-остра и трайна миризма от повечето риби и особено в сравнение със сладководните. Тази силна миризма се дължи на естествен процес, при който триметиламиновият оксид в морските риби, се превръща в миришещ на риба триметиламин, когато е изложен на въздух. Именно това е причината морските риби да миришат по-силно от сладководните, но с тези хитри трикове ще приготвите любимата скумрия, без да се притеснявате от миризмата.

-Ако няма да приготвяте рибата веднага, съхранявайте я замразена или в оригиналната ненарушена опаковка, за да не умирише целия ви хладилник и всички продукти, които съхранявате в него.

-Изплакването на рибата под течаща вода и накисването ѝ в прясно мляко за около половин час ще помогне за смекчаване на острата миризма и тя няма да е толкова осезаема и разпространяваща се из целия ви дом по време на приготвянето на рибата. Полезно е и намазването на рибата с кисели продукти като домат или лимон. Те променят миризмата, смекчават я и острата миризма на риба става по-ненаситена и по-поносима по време на готвенето ѝ. Причината за тази търсена промяна в миризмата се крие в способността на лимонената киселина да неутрализира амините в рибата.

-Изберете техника на готвене, която ще задържи миризмата. Някои начини за приготвяне на рибата – на скара например – водят до по-силна миризма, която се разпространява далеч, докато приготвянето на рибата във фолио във фурната, води до задържане на миризмата обикновено под фолиото и в самата фурна. Ако приготвяте рибата на скара, то позиционирайте я в двора, далеч от прозорци и врати на жилището. Ако просто поставите скарата на терасата, вероятно миризмата ще влезне в стаята ви при отварянето на терасната врата, както и през вентилационния отвор. Изберете ли скарата, използвайте я далеч от дома си. Приготвянето на рибата във вряща вода също помага миризмата да се задържи и да не се разпространи не само из кухнята, но и навсякъде в дома. Ако все пак усещате миризма на риба в дома си, задушете в кухнята резени лимони, които ще абсорбират миризмата. Не пропускайте да изхвърлите във външните контейнери всички кости, кожи и остатъци от рибата, за да не се превърнат те в източника на миризма в дома ви.

-Майсторите готвачи приготвят и специална марината, която тушира миризмата на риба. Тази марината съдържа богатство от вкусове и аромати, които не само премахват острата миризма на риба, но и добавят интересен вкус към скумрията ви.  За маринатата са ви нужни по 2 супени лъжици соев сос и червен пипер, по 1 супена лъжица чесън на прах, захар, вино и сусам. Добавете и джинджифил на прах на върха на лъжичката. Естествено, че може да използвате само лимон, домати, марината с вино или соев сос, но маринатата, която ви предлагат шеф готвачите е не само, за да не мирише скумрията силно, но и за да стане неповторимо вкусна.


 

2
Коментара по темата
2.
*********
03.12.2024 01:48:59
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
Военен рибар от ССУМОР
02.12.2024 18:36:42
Само няколко държави в света консумират скумрия...
  Добави Коментар
Куюмджиев: До недостиг на горива няма да се стигне, но до повишаване на цената със сигурност Ако не бъде одобрена сделката за "Лукойл", ще има криза с горивата Симеон Дянков: Може би е редно да си кажем истината, очаква ни голяма криза През 2027 г. България ще бъде в процедура на свръдефицит, смята бившият финансов министър
Атанас Атанасов: Това е бюджет на чантаджиите, никакви предложения за реформа Борисов се държи като опозиция на собственото си правителство, той буксува, каза лидерът на ДСБ Бойко Борисов: Ще дадем с 1 млрд. лв. отгоре на пенсионерите, за да сме готини като Асен Василев "Има опасност да надхвърлим 3-те процента дефицит, но ще се постараем да не го направим", каза лидерът на ГЕРБ
Кирил Домусчиев: Ако политици и синдикати не се вразумят, ни чака дежавю на кризата от 2009 г. Бизнесменът предупреди, че държавата харчи неефективно, а натискът за по-високи осигуровки ще прогони инвеститорите Алла Пугачова си купува къща край София Тя изпитва много топли чувства към България, откакто спечели „Златният Орфей“ през далечната 1975 г. с песента „Арлекино“ на Емил Димитров
Кола пламна на АМ Тракия Причината за възникването на пламъците тепърва ще се установява от органите на реда Ще се наложи да излезем на улиците, обявиха пенсионерите Заплахата е заради предложението за повишаване на цената на водата
Шофьор избяга след катастрофа и малко след това се блъсна в дърво Водача на Кадилака е задържан след предизвикания инцидент тази сутрин в Пловдив "Файненшъл таймс": Срещата Тръмп-Путин е отменена Ето какво твърди вестникът
Почина важен кадър в БСК Снежа, както я наричаха колегите ѝ, ще остане завинаги в паметта на всички като отдаден професионалист, всеотдаен колега и искрен човек, допринесъл значително за развитието на социалния диалог и индустриалните отношения в България Симеон Николов изуми с това в Русия (ВИДЕО) Топката се "изгуби" по време на официален мач