Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Наши учени създадоха безалкохолна мастика

Ключови думи: безалкохолна мастика, българи, учени

Безалкохолна мастика за шофьори е новият хит на Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанска академия (ССА), наследник на някогашния Институт за космически храни в България.

Напитката бе сервирана по време на празника на земеделската наука „Даровете на природата“, който по традиция се отбелязва в навечерието на Димитровден в двора на академията в столицата, пише "Телеграф".

Тогава всички институти към ССА излагат на богато украсени и цветни трапези последните си разработки и открития в сферата на храните.

Мастиката бе сервирана в чаши с много лед и студена вода. На аромат и външен вид, включително типичното побеляване е досущ като на оригиналната. Шеф на екипа е доктор Солаков, който работи върху продукта няколко години. Безалкохолната мастика, освен че може да се пие от шофьори и хора, които не бива да употребяват спиртни напитки, има и медицинско приложение, защото вложените екстракти имат лечебни свойства, обясни ученият пред „Телеграф“.

В нея има звездовиден анасон, който доставя кислород на хора с дихателни проблеми, таратулово дърво с микотично действие, конски кестен за еластичност на съдовете и мастикс за здрава храносмилателна система. На щанда бе представена и новата напитка със спирулина, която е със свеж син цвят и има антиоксидантно действие.

За първи път учените представиха и чипс от зеленчуци и плодове, продуктите все още са в разработка. Идеята е да се даде алтернатива на деца, които не обичат зеленчуци, и е здравословен заместител на солените фаст фууд. Учените са използвали тиквички, целина, дюли, цвекло и др., които са леки като перце с много нежен и приятен вкус.

Причината е, че не са нито пържени, нито печени, а са подложени на лиофилизация (извличане на водата чрез дълбоко замразяване) така, както се приготвят храните за космонавти. Безалкохолната мастика вече се предлага в столичен ресторант в кв. „Лозенец“, където може да се дегустира. Чипсът вероятно ще се появи до една година на пазара, допуснаха от института.

 

2
Коментара по темата
2.
Безалкохолна мастика ли?!?!
26.10.2024 15:56:17
Значи не са били наши учени.
1.
Бай Иван
26.10.2024 13:52:11
НЯМА ЛИ ГРАДУС ,НЯМА РАДОСТ!!!
  Добави Коментар
Съпруга разбра за изневяра на мъжа си благодарение на кантар, любовницата е тежала 54 килограма На някои хора сякаш не им е писано да са заедно "Нефтохимик" договори клубен автобус Ето подробности
Рибар в лоша серия хвана 100-килограмово "чудовище" Сомът е близо 2 метра и половина дълъг Медведев и Тръмп си размениха остри думи, руснакът спомена "Мъртвата ръка" Тонът между Белия дом и Кремъл не е най-приятелски, що се отнася до президента на САЩ и шефа на Съвета за сигурност на Русия
3-годишно дете падна от 18-ия етаж и оцеля, първите му думи след жестокия инцидент са, че иска играчка Бъмбълби Историята е като от филм Брад Пит инкогнито в България, депутат му оказал помощ Актьорът не пожелал да се вдига шум
Важна рокада в националния по волейбол за Световното, опитен играч е аут Дамян Колев заменя Мартин Божилов Голяма звезда на Холивуд дойде в София и показа страхотен характер Люк Еванс снима тайна продукция
Ралица Паскалева подкрепи Димо Алексиев след присъдата Актьорът бе осъден на 18 месеца затвор Липсата на секс може да доведе до смърт, най-застрашени са... Жените с депресия
Съседката Петя ми даде чудна рецепта за свинско с кисело зеле, вкъщи го хапваме и през лятото Вкусно и лесно Три зодии ще плачат много през следващите дни, задава се кошмарно начало на август за тях . Прогнозата не е апокалиптична, но предупреждава онези родени под определени знаци да бъдат подготвени