Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Твърдо сварени или рохки яйца - не е въпрос на вкус, а на полезни свойства

Ключови думи: яйца, сварени, рохки, полезни свойства

Повечето хора предпочитат твърдо сварени  яйца. Други любители на този продукт са убедени, че рохките яйца са много по-апетитни. Консистенцията на вторите е исинска наслада за сетивата -  белтъкът е нежен, а жълтъкът е мазен.

В случая избора на продукт се прави най-вече на база вкусовите предпочитания. Но кой от двата продукта е по-полезен. Изданието The Health Site дава отговор на този въпрос. 

Кои яйца са по-полезни? 

Ако целта ви е да запазите максимално количество хранителни вещества в ястието, то не варете яйцата твърде дълго. Обработката на продукта във вряща вода не трябва да продължава повече от пет минути. С други думи, трябва да получите рохко сварени яйца. В тази версия на ястието протеинът е в състояние, в което се усвоява най-добре. В допълнение, краткото време за готвене гарантира, че термичното разрушаване на аминокиселините ще бъде минимално.

Твърдо сварените яйца обаче също са здравословни. Затова не отказвайте това ястие, ако наистина ви харесва. Но имайте предвид: това ястие ще съдържа малко по-малко хранителни вещества от рохко сварените яйца, пише още здравният портал.

Яйцата съдържат:

Витамини А, бета-каротин (ретинол), В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, В12, D, D3, Е, К.

Микроелементи: калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, мед, манган, селен, флуор.

Аминокиселини: триптофан, треонин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, цистин, фенилаланин, тирозин, валин, аргинин, хистидин, аланин, аспарагинова, глутаминова, глицин, пролин, серин.

Полиненаситени мастни киселини омега-3, подобни на тези в рибата, лена, сусама и ядките.

За тези, които винаги се стремят да изглеждат перфектно, яйцата ще помогнат за поддържането на здравето и красотата на кожата, косата и ноктите. При редовната им консумация кожата става по-гладка и еластична, а раздразненията се появяват по-рядко. Косата и ноктите спират да се чупят. Многобройните витамини, съдържащи се в продукта, са изключително важни за женския организъм. Те участват в правилното образуване на зародишните клетки и синтеза на полови хормони, а също така помагат за облекчаване на възпалението и нормализиране на цикъла.

Бърканите яйца и други ястия, приготвени от този питателен продукт, имат много полезни свойства и с право се използват в голямо разнообразие от хранителни програми. Трябва обаче да обърнете внимание на този факт: яйцата не съдържат фибри или каквито и да било диетични фибри, пише zdrave.to.

Тъй като тези сложни вещества са отговорни за нормалното функциониране на храносмилателната система, перисталтиката и прочистването на червата, се препоръчва да се ядат яйца заедно със зеленчуци, зърнен хляб.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Земетресение в САЩ В Тенеси Мъж изхвърли 20 000 евро по погрешка, а след това... Самарянин намери сумата и сигнализира на полицията
Индия обвини Пакистан От Ню Делхи твърдят, че Исламабад не спазва примирието Медведев с гръмки думи Ето какво твърди
Нова драма в Испания: 160 000 души бяха предупредени да не напускат домовете си Спрени са влакове, блокирани са пътища и са отменени събития Земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер удари... Крайбрежието на Еквадор
Направи световен рекорд Жоро Вратарчето сякаш не остарява, той е най-възрастният действащ футболист Малко след обявеното примирие: Експлозии в индийски град Напрегната ситуация
Макрон, Мерц, Стармър и Туск посетиха Киев Те искат 30-дневно спиране на огъня между Украйна и Русия Пакистан и Индия потвърдиха примирието Огънят спира веднага
Германия затегна граничния контрол Засилени са проверките по границите с Люксембург и Белгия Джеки Чан: Никога няма да спра да правя сам каскадите си 71-годишният aктьор все още не мисли за пенсиониране