Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

По тези рецепти става най-вкусното мезе за ракията

Ключови думи: ракия, мезе, рецепта, туршия, домат, чушки

Крайно време е да разчистите хладилника, за да освободите място за зимнината, която няма да се стерилизира, но трябва да стои на студено.

Печени, парени и мариновани пиперки и камби, мариновани патладжани, пукани чушки, домати с аспирин – сега е моментът да си ги набавите и да ги приготвите за зимата, защото много скоро или ще изчезнат от пазара, или цените им ще скочат.

Стерилизираните консерви могат да се направят по всяко време, защото не е нужно да стоят на студено.

Зеленчуците за фризера също е най-изгодно да замразите, когато цените им са поносими. А за суровата туршия, киселото зеле, зелените доматчета и карфиола още е рано – те се слагат, когато свият първите сериозни студове, към Архангеловден, и то по старому.

Каквито и туршии да решите да правите, избирайте само качествени, здрави и не загнили зеленчуци. В противен случай рискувате да провалите целия си труд. Използвайте оцет от сигурен производител – ментетата също могат да развалят домашната продукция.

Прекалено едрите зеленчуци – пиперки, патладжани, моркови – са доста съмнителни откъм съдържание на нитрати и други подхранващи вещества. Прекалената химия, освен че е вредна, прави продуктите по-нетрайни.

Всичко трябва да бъде идеално измито и почистено. И най-малкото замърсяване може да накара бурканите да бомбират в резултат на развили се в тях бактерии, а суровите туршии направо да се вкиснат. А никой не обича да изхвърля храна, в която е вложил и пари, и труд, и време. 

Що се отнася до рецептите, днес ви предлагаме пет изпитани, с които да си приготвите вкусна зимнина за студените дни.

Първа рецепта
Списък с продукти: 

1 кг. зеле 
1.5 кг. червени чушки 
0.7 кг. целина 
магданоз
1.2 кг. моркови 
1 кг. зелени чушки 

За саламурата: 

0.8 л. оцет  
4 л. вода 
0.4 кг. захар
0.4 л. олио 
10 зърна черен пипер
6 зърна бахар 
4 бр. дафинов лист 

Начин на приготвяне:

Почистете и измийте чушките, зелето и морковите и ги нарежете на едро. Кипнете саламурата с олиото, оцета, дафиновите листа, захарта, черния пипер и бахара. Всички зеленчуци се поставят в нея за 3 минути, след което се изваждат, а саламурата се прецежда и пак се кипва.

Морковите и зелето се попарват отново за 3 минути.

Попарените зеленчуци се редят плътно в буркани, а между тях се слага магданоз. Пълните буркани се заливат със саламурата, затварят се и се стерилизират 12 минути.

Втора рецепта
Списък с продукти: 

1 кг. зеле 
1 кг. моркови 
1 кг. зелени чушки 
400 гр. целина 
1.5 кг. червени чушки 
магданоз

За саламурата 

0.5 л. олио 
0.4 кг. захар 
10 зърна черен пипер 
0.8 л. оцет
5 зърна бахар
3 л. вода 
5 бр. дафинов лист  

Начин на приготвяне: 

Почистете чушките и ги нарежете на едро. Зелето се почиства и се режете на ситно, а морковите – на резенчета или, по желание, на парчета 3-4 см.

Сложете съставките за саламурата във водата и я кипнете. Добавете нарязаните чушки за 4-5 минути. След като времето изтече, извадете чушките и прецедете саламурата.

След това я кипнете отново и подобно на чушките, попарете зелето и морковите.

Наредете запарените зеленчуците в бурканите на слоеве, като между всеки два слоя поставяте целина и магданоз. Напълнете бурканите със саламурата до ръба, затворете ги и стерилизирайте 12 минути.

Трета рецепта
Списък с продукти:

1 кг. моркови  
2 кг. карфиол  
4 кг. червени чушки 
2 глави целина и отделно стръковете с листата от тях
3 глави чесън 

За саламурата: 
3 л. вода  
0.4 л. олио 
2.5 л. оцет 
0.5 кг. захар 
4 бр. дафинов лист 
0.4 кг. сол 
6 зърна бахар 
7 зърна черен пипер

Начин на приготвяне:

Почистете и измийте зеленчуците. Отрежете дръжките на чушките и набодете дебелата им семенна основа с шишче за месо. Обелете главите целина и ги нарежете на едро. Карфиола накъсайте на едри цветчета.

В подходяща тенджера налейте вода и я кипнете на котлона. Вътре добавете всички съставки за саламурата. След това сложете чушките за 2-3 минути, за да се попарят. Ако не може всички наведнъж, ги слагайте на части.

Попарените чушки се оставят да се охладят и отцедят, най-удобно става върху решетка-скара.

Най-отдолу на бурканите поставете стъбла целина с листата. След това поставете слоеве парчета от главите целина, карфиол, моркови и чесън. Препоръчително е във всеки слой да има от всички зеленчуци.

Най-отгоре в буркана сложете импровизиран венец от листа и стъбла на целината. По този начин зеленчуците се притискат по-добре с помощта на капачката, която на свой ред притиска венеца от целина.

Напълнените буркани се заливат със саламура до ръба, затварят се с капачки и се стерилизират (варите затворените буркани 20 минути след кипването на водата).

Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg
 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Медийният съветник на Бенямин Нетаняху напусна Д-р Омер Достри се оттегля от поста след няколко скандала със съпругата на премиера - Сара Чудовищната заповед за сваляне на самолет с 65 украински военнопленници издадена от Киев? Командирът на ракетната бригада на ВСУ Николай Дзяман е обявен за международно издирване заради свалянето на Ил-76 с негови сънародници
Смешна присъда за мъж от Карлово, извършил нещо много гнусно с малолетна Той получи две години и осем месеца затвор условно, с четири години изпитателен срок Скандални разкрития на Джефри Сакс за COVID-19 Коронавирусът, причинил смъртта на повече от 7 млн. души, за който ЦРУ обвини Китай, е създаден е в Университета на Северна Каролина, твърди той
Змия ухапа млада жена, карат я в болница по спешност Медиците действали бързо и адекватно - веднага й били венозно урбазон, влели й банка глюкоза Путин е в капан, грози го голяма опасност  Заповедта за арест от Международния наказателен съд превърна руския президент във виртуален затворник
Нашенец показа касова бележка от скъпарски плаж в Тасос  У нас това е невъзможно, каза той Светльо Иванов изчезна от ефир По изключение, предаването на 6 юли бе водено от Жени Марчева
Българин прибра 70 милиона лева от продажба на ценни книжа 1156 нашенци с годишни доходи над 1 милион лева, 329 хиляди обявиха доходи над 10 хиляди Цените в София по-солени, отколкото край морето Това е неочаквано за туристите, които обикновено се готвят за ценови шок на брега
Камелия показа дома си, гледката е изумителна Феновете й не спират да я поздравяват за топлото семейно гнездо Мел Би тъне в разкош, омъжи се в катедралата „Сейнт Пол“ Тя пристигна с елегантно бяло Bentley, сияеща от щастие и със внимателно нагласен воал, преди да влезе в храма, за да стане официално г-жа Макфий