Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

По тези рецепти става най-вкусното мезе за ракията

Ключови думи: ракия, мезе, рецепта, туршия, домат, чушки

Крайно време е да разчистите хладилника, за да освободите място за зимнината, която няма да се стерилизира, но трябва да стои на студено.

Печени, парени и мариновани пиперки и камби, мариновани патладжани, пукани чушки, домати с аспирин – сега е моментът да си ги набавите и да ги приготвите за зимата, защото много скоро или ще изчезнат от пазара, или цените им ще скочат.

Стерилизираните консерви могат да се направят по всяко време, защото не е нужно да стоят на студено.

Зеленчуците за фризера също е най-изгодно да замразите, когато цените им са поносими. А за суровата туршия, киселото зеле, зелените доматчета и карфиола още е рано – те се слагат, когато свият първите сериозни студове, към Архангеловден, и то по старому.

Каквито и туршии да решите да правите, избирайте само качествени, здрави и не загнили зеленчуци. В противен случай рискувате да провалите целия си труд. Използвайте оцет от сигурен производител – ментетата също могат да развалят домашната продукция.

Прекалено едрите зеленчуци – пиперки, патладжани, моркови – са доста съмнителни откъм съдържание на нитрати и други подхранващи вещества. Прекалената химия, освен че е вредна, прави продуктите по-нетрайни.

Всичко трябва да бъде идеално измито и почистено. И най-малкото замърсяване може да накара бурканите да бомбират в резултат на развили се в тях бактерии, а суровите туршии направо да се вкиснат. А никой не обича да изхвърля храна, в която е вложил и пари, и труд, и време. 

Що се отнася до рецептите, днес ви предлагаме пет изпитани, с които да си приготвите вкусна зимнина за студените дни.

Първа рецепта
Списък с продукти: 

1 кг. зеле 
1.5 кг. червени чушки 
0.7 кг. целина 
магданоз
1.2 кг. моркови 
1 кг. зелени чушки 

За саламурата: 

0.8 л. оцет  
4 л. вода 
0.4 кг. захар
0.4 л. олио 
10 зърна черен пипер
6 зърна бахар 
4 бр. дафинов лист 

Начин на приготвяне:

Почистете и измийте чушките, зелето и морковите и ги нарежете на едро. Кипнете саламурата с олиото, оцета, дафиновите листа, захарта, черния пипер и бахара. Всички зеленчуци се поставят в нея за 3 минути, след което се изваждат, а саламурата се прецежда и пак се кипва.

Морковите и зелето се попарват отново за 3 минути.

Попарените зеленчуци се редят плътно в буркани, а между тях се слага магданоз. Пълните буркани се заливат със саламурата, затварят се и се стерилизират 12 минути.

Втора рецепта
Списък с продукти: 

1 кг. зеле 
1 кг. моркови 
1 кг. зелени чушки 
400 гр. целина 
1.5 кг. червени чушки 
магданоз

За саламурата 

0.5 л. олио 
0.4 кг. захар 
10 зърна черен пипер 
0.8 л. оцет
5 зърна бахар
3 л. вода 
5 бр. дафинов лист  

Начин на приготвяне: 

Почистете чушките и ги нарежете на едро. Зелето се почиства и се режете на ситно, а морковите – на резенчета или, по желание, на парчета 3-4 см.

Сложете съставките за саламурата във водата и я кипнете. Добавете нарязаните чушки за 4-5 минути. След като времето изтече, извадете чушките и прецедете саламурата.

След това я кипнете отново и подобно на чушките, попарете зелето и морковите.

Наредете запарените зеленчуците в бурканите на слоеве, като между всеки два слоя поставяте целина и магданоз. Напълнете бурканите със саламурата до ръба, затворете ги и стерилизирайте 12 минути.

Трета рецепта
Списък с продукти:

1 кг. моркови  
2 кг. карфиол  
4 кг. червени чушки 
2 глави целина и отделно стръковете с листата от тях
3 глави чесън 

За саламурата: 
3 л. вода  
0.4 л. олио 
2.5 л. оцет 
0.5 кг. захар 
4 бр. дафинов лист 
0.4 кг. сол 
6 зърна бахар 
7 зърна черен пипер

Начин на приготвяне:

Почистете и измийте зеленчуците. Отрежете дръжките на чушките и набодете дебелата им семенна основа с шишче за месо. Обелете главите целина и ги нарежете на едро. Карфиола накъсайте на едри цветчета.

В подходяща тенджера налейте вода и я кипнете на котлона. Вътре добавете всички съставки за саламурата. След това сложете чушките за 2-3 минути, за да се попарят. Ако не може всички наведнъж, ги слагайте на части.

Попарените чушки се оставят да се охладят и отцедят, най-удобно става върху решетка-скара.

Най-отдолу на бурканите поставете стъбла целина с листата. След това поставете слоеве парчета от главите целина, карфиол, моркови и чесън. Препоръчително е във всеки слой да има от всички зеленчуци.

Най-отгоре в буркана сложете импровизиран венец от листа и стъбла на целината. По този начин зеленчуците се притискат по-добре с помощта на капачката, която на свой ред притиска венеца от целина.

Напълнените буркани се заливат със саламура до ръба, затварят се с капачки и се стерилизират (варите затворените буркани 20 минути след кипването на водата).

Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg
 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Какво се случва с Покровск? Битката се ожесточава Обявиха Идеалния футболен отбор Впечатлява
Кой подаде българско знаме на Цеца в РСМ? Флаг по време на концерт разбуни духовете Венци Стефанов с тежък коментар за мениджъра на Насар "Същото направи и с един мой футболист", заяви босът на Славия
Пребиха български кмет Нападението стана в село Нова дръзка кражба в Париж Обраха магазин за бижута
Разтърсваща информация за верижната катастрофа в София Бивш шеф в "Автомагистрали" помел колите Ето кога се очакват геомагнитна буря да достигне Земята На 6-7 ноември изригванията могат да окажат влияние върху чувствителни и по-възрастни хора
Последната звезда от „Записки по българските въстания“ си отиде Илия Илиев оставя след себе си богато творческо наследство и десетки роли в театъра и киното Зуека продава своите картини по 800 евро Това е сравнително ниска сума за авторски живописни произведения, особено когато зад тях стои човек с име и биография като неговата
Заловиха двамата избягали затворници от общежитието "Полигона" край Ловеч  Издирването продължи близо  8 часа единият беглец бил открит час след сигнала, а вторият – в необитаема къща след подадена информация от граждани Тежък екшън с патрулка, виновният е бил много пиян и дрогиран Униформените били в близост до разклона за село Пашови, когато забелязали криволичещ лек автомобил "Шкода“