Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Така се приготвя туршия само със сол

Ключови думи: рецепта, туршия, сол, съставки, зимнина

Туршията е един от основните компоненти на масата през зимата. Сред многото видове туршии, една от най-лесните за приготвяне и съхранение е тази, която се прави само със сол. Тази рецепта е традиционна и изключително проста, използваща само солена саламура, която съхранява зеленчуците и им придава характерен вкус. В следващите редове ще ви разкажем как да си приготвите туршия само със сол и какви са тънкостите на процеса.

Необходими продукти
За да приготвите тази туршия, ще са ви необходими следните съставки:

10 кг чушки
3 кг зелени домати
2 кг моркови
1 кг лук
2 кг зеле
2 кг карфиол
1 кг целина
500 г чесън
20 литра вода
1.4 кг сол

Начин на приготвяне

Първата стъпка е да измиете добре всички зеленчуци. Нарежете ги на подходящи парчета – чушките и зелените домати може да оставите цели или да ги разполовите, зелето и карфиолът се нарязват на големи парчета, а морковите може да нарежете на кръгчета или да оставите цели. След като всички зеленчуци са подготвени, ги подредете плътно в буркани или други подходящи съдове. Подреждането трябва да бъде стегнато, за да се съберат повече зеленчуци и да се предотврати изплуването им.

Саламурата е ключовият елемент на тази туршия. В голяма тенджера смесете 20 литра вода и 1.4 кг сол. Загрейте сместа на котлона, докато солта се разтвори напълно и водата започне да ври. След като саламурата заври, я оставете леко да се охлади – трябва да е топла, но не вряща, за да не се сварят зеленчуците при заливането.

Залейте подредените зеленчуци с охладената саламура, като се уверите, че всички зеленчуци са добре покрити. След това съдът се затваря и се притиска с кръстачка и камък, за да не изплуват зеленчуците. Това помага туршията да остане под течността, което е важно за успешната ферментация.

Претакането е съществена част от процеса на приготвяне на туршията. През първите две седмици след приготвянето е добре туршията да се претаква всеки ден. Това помага на саламурата да проникне равномерно в зеленчуците и да се насити с техните вкусове. След две седмици туршията обикновено е готова за консумация, но може да продължите да я съхранявате в хладно помещение или мазе.

Приготвянето на туршия само със сол не само запазва зеленчуците за дълго време, но и съхранява техния натурален вкус и текстура. Тази рецепта не изисква никакви допълнителни консервиращи вещества и е изключително лесна за изпълнение. Солената саламура създава естествена среда за ферментация, която подобрява вкуса на зеленчуците и ги прави хрупкави и ароматни.

3
Коментара по темата
3.
Това е
29.09.2024 09:44:07
за трилитрови буркани

На един буркан:
3 суп.л. едра сол ( да не е йодирана)
1 чаша вода
Бърка се , за да се разтопи солта.
Почистват се добре и се подреждат :
ЗЕЛЕНИ ДОМАТИ ( избистрени, светли, леко нажегнали, около 6-7бр.)
МОРКОВИ (дребни или нарязани по на 3-4 см)
ЧУШКИ 4-5 бр. ( върхари, дребни, тънки,светли, леко зачервени)
КРАСТАВИЧКИ (корнишони)
КАРФИОЛ ( накъсан на розички)
КЕРВИЗ (нарязан между зеленчуците и по един цял стрък на дъното и най-отгоре)
Доматите и чушките се дупчат с вилица или нож.
Подреждат се :домати, моркови, карфиол, чушка , краставичка и пак така догоре.

БУРКАНЪТ се пълни с вода , разклаща се хубаво , за да разтопи окончателно солта и да се смеси. Слага се найлонова капачка или винтова. Обръща се с дъното нагоре.

Няколко дни се обръща нагоре и надолу. След 3 дни потъмнява леко и се преточва (водата се изсипва в друг съд и се прецежда, за да се изчисти от съгясало). Зеленчуците в буркана се изплакват с чиста вода и пак се пълнят бурканите със солената и прецедена .Ако е нужно се долива с леко подсолена вода.
След около 10 дни , когато ферментира, се слагат 2 бр. стрит аспирин. Разклащат се хубаво няколко пъти през 2-3 дни и се оставя на хладно място. Готови са за ядене след около 20-30 дни.
2.
Опасно
29.09.2024 09:38:45
Това няма да може да се яде от сол.
1.
Иван
29.09.2024 09:38:23
Добавя се дафинов лист (за да остане хрупкава) и синапено семе (за да убие бактериите). Освен това солеността трябва да е 3-4%, а не 7, както е в дадената рецепта.
  Добави Коментар
Две тийнейджърки пребиха дете в Костинброд Случаят е докладван в прокуратурата Радостин Василев към Ивелин Михайлов: Вие сте селяндур Депутатите ви са некадърници, 10 месеца не могат да напишат закон и да вземат отношение. Катинчарова чете от Chat gpt, каза още Василев
Бургас става национален център за обучение на архитекти КАБ и САБ избраха морски град за база за квалификация и преквалификация в сектора Куюмджиев: До недостиг на горива няма да се стигне, но до повишаване на цената със сигурност Ако не бъде одобрена сделката за "Лукойл", ще има криза с горивата
Симеон Дянков: Може би е редно да си кажем истината, очаква ни голяма криза През 2027 г. България ще бъде в процедура на свръдефицит, смята бившият финансов министър Атанас Атанасов: Това е бюджет на чантаджиите, никакви предложения за реформа Борисов се държи като опозиция на собственото си правителство, той буксува, каза лидерът на ДСБ
Бойко Борисов: Ще дадем с 1 млрд. лв. отгоре на пенсионерите, за да сме готини като Асен Василев "Има опасност да надхвърлим 3-те процента дефицит, но ще се постараем да не го направим", каза лидерът на ГЕРБ Алла Пугачова си купува къща край София Тя изпитва много топли чувства към България, откакто спечели „Златният Орфей“ през далечната 1975 г. с песента „Арлекино“ на Емил Димитров
Кола пламна на АМ Тракия Причината за възникването на пламъците тепърва ще се установява от органите на реда Ще се наложи да излезем на улиците, обявиха пенсионерите Заплахата е заради предложението за повишаване на цената на водата
Шофьор избяга след катастрофа и малко след това се блъсна в дърво Водача на Кадилака е задържан след предизвикания инцидент тази сутрин в Пловдив "Файненшъл таймс": Срещата Тръмп-Путин е отменена Ето какво твърди вестникът