Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

От години търсех оригиналната рецепта за турския Айле сладкиш, най-накрая я открих!

Ключови думи: айле сладкиш, флагман, рецепта

Толкова много харесвам Айле сладкиша, че след като го открих, го приготвям редовно и почти всеки ден хапвам по едно парченце, докато пия кафе. Ако не сте го опитвали досега, запишете си рецептата и го направете сами за първи път, няма да съжалявате. Приготвя се бързо и лесно, ето какво ви трябва:

3 яйца
1 половин чаша  захар
180 мл кисело мляко
50 мл олио
1 чаша брашно (може да използвате грис вместо брашно)
12 г  бакпулвер (1 пликче)
1 супена лъжица какао на прах
10 кори за баница (или баклава)
масло за намазване
За сиропа: 

2 чаши захар
2 чаши вода
сокът от 1 лимон
Мерителната чаша е тази от големите за кафе (180-200 мл).
Начин на Приготвяне:
Първо се приготвя сиропът от изброените продукти, така че да има време да се охлади. Сложете на огъня и след като заври, варете около 5 минути, докато захарта се разтвори напълно.

Намажете добре с редноголяма тава/форма (35х22 см) с размекнато масло/маргарин и включете фурната да загрява на 200 градуса. Развийте корите, след което ги сгънете една по една като хармоника с ширина около 2 см.

Така се подреждат в намаслената тава, докато покрият дъното, след което се пекат за 10 минути в загрята на 200 градуса фурна. В малка дълбока купа налейте киселото мляко (1 чаша от 180 мл) и го смесете с 1 пакетче бакпулвер. Разбъркайте и оставете за 10 минути.

В по-дълбока купа се счупват три яйца, добавя се половин чаша захар, след което се разбива с миксер, докато захарта се разтвори, а яйцата се сгъстят и побелеят, което отнема 5-10 минути. Когато получите крем от яйцата, добавете сместа от киселото мляко с бакпулвера, 50 мл олио, 1 чаша пресято брашно и 1 супена лъжица какао на прах.

С бавни движения смесете съставките с бъркалка или лъжица. Трябва да се получи компактна, хомогенна смес без бучки, която е пенлива и ефирна. Изпечените кори извадете от фурната и ги оставете да изстинат малко, след което ги залейте с приготвената смес.

Разпределете равномерно и разклатете, след което върнете в загрята фурна на 180 градуса и печете сладкиша около половин час или повече в зависимост от фурната. Моят се пече точно 25 минути плюс 5 минути в изключена фурна (най-добре проверете с клечка за зъби, за да сте сигурни, че сладкишът е готов).

Топлият сладкиш се залива със студения сироп.

Оставете го първо да се охлади до стайна температура и да поеме сиропа, след което го охладете в хладилник преди сервиране.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Магнитни бури връхлитат Земята Най-чувствителните хора трябва да са внимателни След победите над Германия и Словения, трети повод волейболна България да се усмихне Възможно е да срещнем аутсайдер в осминафиналите
Никола Цолов предизвика фурор край морето Пилотът се срещна с много фенове Украинец отиде в Русия да снима филми за възрастни, последва го тежка съдба За 5 години той не получи документи за пребиваване в РФ, сега е зад решетките
Млад моторист се заби в крава и загина Трагедията се случи отвъд океана Мечка се разхожда из голям роден град Изненадваща ситуация в Ловеч
Толкова пиян шофьор скоро не е хващан в Бургас Дрегерът едва не се счупи Учителка съблазни ученик, ще лежи в затвора Драма отвъд океана
Не правете тази грешка зад волана, може да е фатална Защо не трябва да държим волана с една ръка? Българи юнаци! "Лъвовете" доминират в индивидуалните класации на Световното България е на осминафинал на Мондиала
Конър Макгрегър се отказва от надпреварата за президент на Ирландия Макар да се отказа от политическата сцена, той обеща да продължи да работи за доброто на страната 1156 българи с доход над 1 млн. лв., декларираха ги пред НАП Нашенец изкара 70 млн. лв. от продажба на акции