Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ето какво трябва и не трябва да правим на Кръстовден

Ключови думи: кръстовден, поверия, обичаи на кръстовден

На 14 септември православните християни честват Кръстовден. На този ден се подрежда специална празнична трапеза и се спазва строг пост. От днес започва и гроздоберът.

На Кръстовден е забранено да се ядат всякакви червени храни като червени ябълки, червен пипер, домати, репички и други. Този пост се спазва като израз на почит към кръста, върху който Исус е пролял кръвта си, за да спаси човечеството.

За празника се приготвя обреден хляб, наречен Кръстова пита, от най-възрастната жена в дома. Върху питата трябва да се оформи и голям кръст, преди да се изпече.

Обредният хляб се приготвя от половин килограм брашно, половин чаена лъжичка мед, половин чаена лъжичка сода бикарбонат, половин супена лъжица оцет и вода, необходима за замесването.

Тъй като питката е постна, тя почти няма да се надигне след изпичането и трябва да се яде, докато е топла, защото след като изстине, ще е много твърда.

Според традицията брашното трябва да се пресее три пъти, преди да започне месенето на питката.

Обредната питка се разчупва, когато цялото семейство се събере около масата. Тогава от всеки един се изричат думите Кръстец кръст да боли, мене кръст да не боли.

Смята се, че казвайки тези слова, хората ще се предпазят от болки в кръста през годината, докато работят.

На трапезата освен питата за Кръстовден задължително трябва да присъстват печена тиква и грозде, тъй като това са типичните есенни храни, а Кръстовден се смята за деня, от който започва есента. На масата трябва са се подредят само постни ястия.

От Кръстовден започва гроздобер. Според народните вярвания преди този празник гроздето още не е узряло, но след 14 септември е готово за консумация.

Първото откъснато грозде се занася в църквата, за да бъде осветено. Прието е на този ден хората да си раздават грозде, за да е плодородна следващата година.

От 14 септември започва и сеитбата на житните култури. Преди да бъдат засети, те трябва да бъдат осветени именно на този празник.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Полицейска операция взе над 120 жертви Безпрецедентна акция в Бразилия Германец с нелепа кражба във Варненско Открадна саксия с цвете
Кристиано Роналдо-джуниър прави дебют за Португалия Това ще стане на турнира Купа на федерациите Управляващите си стиснаха ръцете: Минималната работна заплата ще бъде 620 евро Майчинството за втората година ще бъде 460 евро (900 лева), което е почти 15% увеличение спрямо сегашното
Полша прихвана руски разузнавателен самолет над Балтийско море Това е пореден инцидент в района Във Франция: Сексът без изрично съгласие е изнасилване Дебатът по закона беше белязан от процеса "Пелико", който разтърси цяла Франция
Китай потвърди плановете си да изпрати астронавти на Луната до 2030 г. Пекин ще ангажира и пакистански астронавт за краткосрочни полети в рамките на китайските космически мисии Зам.-ректорът на БДУ проф. Севдалина Турманова участва в конференция на Дипломатическия институт в Бургас В нейната презентация тя представи част от научните инициативи на висшето училище, осъществявани съвместно с други български университети и институти
Не купувайте тези 5 японски коли втора ръка Експертите съветват внимателно да се четат отзиви Петото издание на Празника на О-солената риба – пъстра програма, кулинарни демонстрации и морски деликатеси В рамките на празника ще се проведе кулинарно демонстрационно шоу на местни ресторантьори
Срутеният блок в Гебзе взе четири жертви: Откриха и родителите мъртви след 19 часа под отломките Единствено най-голямото дете в семейството - 18-годишната Дилара Билир, оцеля в инцидента COVID-19 протича с хрема и сухо гърло, но ваксините предпазват тежките случаи Ваксините срещу COVID-19 в Бургас са безплатни за всички, независимо от възраст и здравноосигурителен статус