Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Внимание: Това е най-опасната салата, а е супер популярна!

Ключови думи: опасна салата, флагман, салмонела

В летните дни мнозина обичат да похапват нещо леко, свежо, но и засищащо. Е, безспорно най-добрият вариант, който да събира всички тези изисквания, е салатата.

От тази вкусотия има какви ли не вариации – с месо, без месо, плодова, изцяло от зеленчуци, с риба, със сирене и т.н.

В България имаме доста нашенски си салати – шопска, овчарска и дурги. Разбира се не липсват и „привнесени“ салати – капрезе, Цезар и т.н.

Но знаете ли, че сред супер популярните салати има една, която се оказа много, много вредна, че дори си е спечелила прозвището „най-опасната салата“.

„Интересен факт е, че много хора обичат да я ядат“, казват готвачите.

“Рядко ресторант няма превърналата се в световна класика салата Цезар. Не по-малко лесно се приготвя у дома - минимумът от съставки, лекотата и питателност … всичко това я превръща в идеалния избор“, допълват готвачите.

„Има обаче една уловка, която може да ви накара да преразгледате отношението си към популярното ястие“, допълват те.

Всичко е заради суровото яйце, което традиционно се използва за приготвяне на дресинга.

„Салмонелата може да попадне както от външната страна на черупките на яйцата от пилешки изпражнения, така и вътре в яйцето, докато се развива“, обясни US ученият по храните Брайън Куок Ле.

Ако искате да се предпазите, яйцето трябва да престои във вряща вода поне 10 минути – в този случай салмонелата гарантирано ще умре както вътре в яйцето, така и на повърхността му. Но, уви, не можете да направите дресинг от това.

Можете да направите вкусна и безопасна салата, като използвате алтернативни рецепти за дресинг или използвате пастьоризирани яйца. Ако имате късмет, те ще бъдат тези, които използват в ресторантите. 

За да сведете до минимум риска от отравяне, консултирайте се със сервитьора за информация. Освен това експертите не препоръчват да давате салата Цезар със сурови яйца на деца. / jenata.blitz.bg

2
Коментара по темата
2.
До пояснение
03.08.2024 13:23:48
Направи си труда да прочетеш съставките на тези готови сосове и цялата химия вътре и се замисли дали има нещо истинско в тях.
1.
Пояснение
03.08.2024 11:01:09
Ако ресторантите започнат да предлагат Цезар салатата с истинския сос на марката Kuhne (в Метро го има) както се предлага в чужбина няма да го има този проблем и този вид салата би бил много по-вкусен и безопасен вместо да ми предлагат Цезар салата с "измислен" майонезен сос навсякъде тук, или ако не им се дават пари за готовия сос поне да купят една бутилка American Caesar dressing на Kuhne и да видят съставките за соса.
  Добави Коментар
Близо 15 тротинетки бяха извадени от водата на Морската гара във Варна Находката е открита при почистване на дъното Шеф Манчев се завръща с ново кулинарно шоу Забавното предаване „Муха в супата“ стартира на 26 май по Нова
Почина художникът Георги Лечев Има и изключителни постижения в областта на живописта, особено от неговия син период Масови проверки в Гърция По бензиностанциите
Катастрофа между Габрово и Велико Търново Движението е затруднено Голяма трагедия в Турция 6 души са загинали при верижна катастрофа
Направи гръмко твърдение Песков: Европейците са раздразнени от консолидацията около честванията на 9 май в Москва Пилот на самолет с неочаквана грешка За щастие, тя не е фатална
98-годишен дядо прегази кола с танк, причината е... Ветеранът счита Мъск за фашист Радан Кънев: Президентът саботира България Евродепутатът с остро мнение
Огромна тапа на "Тракия" Колите почти спряха Плащат милиони за него Реал иска Алонсо