Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Леля ми прави най-пухкавата баница по тази рецепта

Ключови думи: баница, флагман, рецепта за пухкава баница

Леля ми прави една от най-страхотните баници на света. От дете правя опити да докарам съвършено божествения й вкус и в последните години доста се приближавам до него. С времето поизмених леко оригиналната рецепта на леля. Резултатът обаче винаги е чудесен – превъзходен вкус. За тази баница винаги получавам много комплименти и много въпроси за рецептата от приятели и познати. Рецептата и продуктите леко варират в зависимост от грамажа на корите за баница и от наличните продукти в хладилника, но като цяло пропорциите са следните:

Продукти:

350-400 гр. кори за баница
5-6 яйца (дори корите, които съм купила, да са 500 гр., пак не слагам повече от 6 яйца)
400-500 гр. кисело мляко – 2% (ако корите са 500 гр., слагам задължително поне 500 гр. мляко)
1 чаена лъжичка хлебна сода
100 мл. олио (сипвам на око от бутилката, но предполагам е към стотина милилитра)
300-400 гр сирене
Често добавям и малко количество (около половин чаша) газирана вода или прясно мляко, но няма пречка да се направи баничката и без тях – вкусът винаги е чудесен.

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват в дълбока купа и към тях се добавя киселото мляко, като отново се разбива добре получената смес. Към сместа се прибавят чаена лъжичка хлебна сода и олио – 100-150 мл. в зависимост от грамажа на корите. Ако ви се мотаят из хладилника прясно мляко или газирана вода, може да излеете малко в сместа.

Последно към вече разбърканата смес в купата се прибавя натрошеното сирене.

Тавата се намазнява с олио и в нея започват да се редят корите – на дъното на тавата се поставят две кори, като те трябва да стоят рошави, а не да се сгънат на две и да се покрие точно дъното на съда. Трябва корите да стоят нагънати и на неравномерни вълнички – т.е. хващате кората, леко я посмачквате, без да я късате и я поставяте така, че да покрие едната половина на тавата.

Двете кори на дъното се заливат с около 1 черпак от приготвената смес. Отново се редят 2 кори и се заливат със смес и така до приключването на корите и сместа. Най-отгоре на баницата също трябва да сложите от сместа за заливка.

Ако ви е трудно да прецените по колко смес да изсипвате на всеки ред, пребройте предварително корите, за да знаете колко реда кори ще трябва да залеете и да имате яснота за приблизителното количество на заливката на всеки ред. Ако видите, че заливката не ви стига, винаги може да добавите в купата малко прясно или кисело мляко, или пък допълнително яйце.

Изливайте по малко от заливката и отстрани по ръба на тавата, за да не остане суха баницата в краищата й.

Баницата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Необходимо е около половин час за изпичането й – ще се ориентирате по красивия златист цвят на баничката.

След като я извадите от фурната, напръскайте баничката с малко студена вода и завийте тавата със стар вестник и с кухненска кърпа отгоре. След пет минути вече можете да режете баничката и да я сервирате. Да ви е вкусно! 
 

2
Коментара по темата
2.
SVB
02.03.2025 13:28:23
Откраднали сте дословно рецепта от Пътеводител на галактическия кулинар, и дори не сте споменали автора!
1.
Йорданова
03.08.2024 11:43:44
Къде се слага сиренето?
  Добави Коментар
Галена по бански в скъп хотел Певицата показа и в каква топ форма е Наводнение взе над 100 жертви  Наводнението в Конго е причинено от проливните валежи и силните ветрове, които са довели до преливането на река Касаба
Зеленски към Путин: Украйна е готова за преговори „Целият свят чака това от много дълго време", заяви украинският президент Всяко четвърто дете е с психически проблеми Начинът на живот със стрес и социални медии води до стряскащата статистика
Сгафи жестоко Българският посланик смята, че НАТО остава ключов играч в глобалната сигурност, адаптирайки се към новите геополитически реалности, като същевременно остава последователен в основните си принципи на колективна отбрана За нищо на света не съхранявайте този продукт в хладилник Някои продукти изискват специфични условия за съхранение, за да се запазят в най-доброто си състояние, както по отношение на вкус, така и по отношение на безопасност
Тошко Йорданов: В ИТН няма разнобой, отдавна сме посочили, че сме за еврото Референдумът не е чрезвичайна ситуация, каквато се опитват да я изкарат част от партиите Всеки клиент на тази голяма БГ банка да чете, за да не загуби много пари Потребителите получават в електронните си пощи мейл, в който се алармират клиентите на банката, че трябва да "актуализират" документа си за самоличност
Тиктака бомба: Учени засякоха времето до пълното изчезване на живота на Земята Всъщност, колкото и да не ни се мисли за това, рано или късно всичко на Земята ще приключи 60 лева за килограм череши у нас, дори във Франция са по-евтини Трагична година за овошките, не само в района на Кюстендил, но и в страната
Мръсна игра за книжки: Как спират новия контрол над шофьорските курсове Приложение трябва да ги следи, но е пълно с дефекти, заяви шефът на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев Галена плаща 11 бона за училището на големия си син! Фолкпевицата е първият потвърден член в състава на журито в предстоящия сезон на „България търси талант“